fridlysta rum

View Original

Använd plastförpackningar - igen och igen

Släng inte plasten om du kan använda den igen

I juli har Sustainable Influencers tillsammans med andra miljökämpar temat #plasticfreejuly - för att motverka den skada plast orsakar för miljön, framför allt samlas mikroplaster i havet. Att plastbanta, dvs byta ut plast i våra hem och vanor till mer hållbara giftfria material, är verkligen ett nödvändigt steg för hälsan och miljön.

Naturskyddsföreningen skriver:

Av de cirka 300 miljoner ton plast som årligen produceras i världen antas några procent, mellan 5 och 13 miljoner ton, hamna i naturen.

Mer hållbara material är självklart att föredra. Istället för plast kan vi t ex använda glasburkar, stål, tyg och bambu som har längre livslängd. Det bör ses som det privilegium det är, att ha råd med det. Det finns fortfarande inte tillräckligt med alternativ till plast, och all plast är inte dålig. De med minst chans att förändra detta är de med minst resurser och det är också den grupp som drabbas hårdast av miljöförstöringen. Som alltid bör ansvaret ligga hos myndigheter och företag att göra den verkliga skillnaden.

Vi kan också ta ansvar för att den plast som produceras återanvänds, på ett mer hållbart sätt. Så gå inte hem och släng all plast!

Vad kan vi då göra med all plast som ändå finns i våra hem?

Så undviker du att plastpartiklar frigörs

De tillsatser som finns i plast kan vara bundna olika hårt och detta spelar roll för hur de läcker ut. Vi bör undvika att värma upp plasten, men också hindra den från att komma i kontakt med feta, sura och basiska vätskor. Så vid återanvändning är rekommendationen att främst förvara torrvaror i plastförpackningar. För vätskor fungerar glasförpackningar mycket bättre! Och det är ju dessutom lite mer estetiskt tilltalande måste jag säga ;)

Undvik plastförpackningar

I de allra flesta fall går det att undvika plastförpackningar, men ibland inte. Jag tycker att det är svårast när det kommer till fryst mat. Det bästa är så klart att köpa grönsaker och frukt i lösvikt och ta med egna tygpåsar till dessa, alternativt använda papperspåsar. Det gör jag som regel. Ändå kommer jag hem med plastförpackningar nästan varje gång jag handlar. Många gånger har jag inte råd att köpa annat, och lika många gånger finns det inte plastfritt. Vi gör så gott vi kan och hållbara lösningar är på väg.

Återanvänd plastförpackningar

Vanliga brödpåsar eller andra plastpåsar går att använda om och om igen genom att skölja/torka ur. Jag sköljer även ur kaffeförpackningen och använder som förvaring till bl.a. hembakt bröd i frysen. Detta gäller också för pappersförpackningar - mjölpåsen sparar jag gärna för att ta med frukt, en mellanmål-smörgås eller ha som förvaring till annat.

Plastlådor av alla de slag använder jag för att frysa ned bär, till hemlagade såser och tillbehör. Kom ihåg! Viktigt att INTE värma upp dem, och att inte använda dem till förvaring av mat som har syra i sig som t ex tomatsås. En hel del plastlådor kan jag använda mig av när jag odlar, t ex sallat eller spenat trivs bra i dessa lådor. Och när mina egna tomater mognar kan de förvaras i kyl i en plastlåda.

Andra sätt att återanvända och återbruka plast

  • Använd plastlådor som förvaring på vintern och blomlådor på sommaren.

  • PET-flaskor för jämn bevattning. Fyll med vatten och tryck ner i jorden så att vattnet stannar - istället för vattenkulorna som säljs i butik.

  • Gör smycken eller dekorationer för inredningen genom att klippa och limma ihop plast.

  • Skapa förvaring för t ex småsaker, pennor och skruvar.

  • Återanvänd plastbestick om du har sådana.

  • Väv/fläta/virka en matta, en korg eller en väska.

  • Plantera direkt i jordsäcken eller använd den för att blanda till ny jord med t ex kompost.

Läs mer:

*

Har du fler tips på hållbara användningsområden för plastförpackningar?