fridlysta rum

View Original

Minska matsvinnet - 3 snabba tips!

Vad brukar du få över i matlagningen och vad hinner bli dåligt i din kyl? Som den präktigt medvetna människa jag är tror jag att jag nog är ganska bra på att minska matsvinn. Med bokashikompost i lägenheten, genomtänkta inköpslistor, storkok och rester i frysen. Trodde jag!

För vet ni? Hela den här hållbarhetsgrejen går ju att dra hur långt som helst. Det viktiga är kanske ändå att vi gör vad vi kan utifrån våra förutsättningar. Här kommer därför tre tips oavsett hur mycket pengar, tid, ork och kunskap du har.

Tips 1: Överbliven potatis

Kanske det enklaste tipset någonsin: skär gammal potatis i klyftor och stek dem i lite (eller mycket) olja så att de får en härlig gyllenbrun färg. Strö över flingsalt och eventuellt andra kryddor och njut järnet! Gammal potatis är extra god att steka tycker jag.

Eller varför inte smasha dem med sidan av en bred kniv? Sätt in i ugnen på 175-200 grader (varierar på ugn) i 15-20 minuter. Ringla olja över. Flingsalt funkar här också (min favorit!) men du kan också avancera genom att blanda favoritörter, vitlök och smält smör.

Tips 2: Pesto av matsvinn

Pesto - vilken himla bra grej! Det går att göra pesto av det mesta. Brukar du också ha stjälkar kvar och lite halvdåliga salladsblad som du helst inte vill äta som de är men de är inte helt förstörda än? Eller en ärtpåse längst in i frysen med bara jättelite ärtor kvar? Grönkåls- och selleriblast som smakar allt för beskt i sig självt?

Pesto!

Och ni vet den där oljan som soltorkade tomater ligger i? Den är ju alldeles för mumsig för att kastas bort!

Jag mixar alltså halvt vissna salladsblad, grönkålsstjälkar, tinade frysta grönsaker som blivit över, olja från soltorkade tomater, selleriblast med valfria örter (basilika och franska örter brukar jag ha i) och salt - ibland också lite citron. Att pressa över citron gör också att den håller sig bättre. Funkar att frysa in och tina över natten/dagen i kylen.

Tips 3: Köksverktyg för att minska matsvinn

Jag har två favoriter bland köksverktygen som gör det mycket lättare att minska mitt matsvinn. Nämligen min mixer/blender och slickepotten! Alltså ljuset som gick upp över mig när jag insåg att slickepotten hade oanade egenskaper bortom att bre ut grädde på tårta! Så för dig som missat den så rekommenderar jag att köpa en. Finns antagligen second hand också. Mixer-utbudet förändras ofta och därför finns det en begagnad marknad även där att tillgå.

Matsvinn har dessutomfördelen att vara ekonomiskt smart. Vi sparar resurser på alla vis.


Har du något tips att dela med dig av? Vad blir över hemma hos dig?