Rabarberkräm
Mina bästa smakminnen från barndomen har alla en sak gemensamt: rabarber. Rabarberkräm, rabarberpaj och färsk rabarber att knapra på med barfotafötter i gräset.
På senare tid har jag också fått lära mig om rabarberns rengörande förmåga. Rabarber används bland annat för att göra rent båtar, och jag använder den främst för att djuprengöra skärbrädor (smörj in med rabarbersaften, låt stå en stund och skölj av). Men den går självklart att använda för annan rengöring också. Det borde vara optimalt för badrummet tänker jag!
Ibland är det allra enklaste också det som smakar bäst. Speciellt sommarrecept tycker jag har den egenskapen. Därför gjorde jag en klassisk rabarberkräm. Jag kan tipsa om att tillsätta lite ingefära för att få en mer spännande touch.
Du behöver:
ca 8 rabarberstjälkar
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl
Gör så här:
Skala, skölj och hacka rabarbern i mindre bitar så att du fyller ett litermått med rabarber.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i rabarbern, koka den mjuk under lock i ca 4 min.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.
Ta kastrullen av värmen. Häll i redningen i en stråle medan du rör hela tiden.
Koka upp krämen.
Häll upp och strö lite socker över för att förhindra en ythinna.
Kan ätas kall eller avsvalnad med mjölk eller grädde till.