Sommar i P1 2021 - Mathilda, poesi och motståndskraft.
Sommarpraten kommer in som friska vindar vid midsommar och följer mig år efter år genom regnrusk och blomsterängar tills de tonar ut i ljumma augustikvällars ljus. Det känns rikt att få ta del av andra människors livsberättelser och perspektiv i ett format som håller hög kvalitet. Jag samlar på mig ny livsvisdom och blir ofta inspirerad till egna vidare tankar och fördjupad självkännedom. Dessutom hittar jag ofta ny musik att lyssna vidare på.
Det bästa tipset jag har är att lyssna på de avsnitt som du INTE automatiskt blir intresserad av. Att våga lämna sin egen åsikts- och världsbubbla - för det är ju då vi definitivt får nya perspektiv. Det fick jag redan igår när Benjamin Ingrosso inledde säsongen med en Batmandräkt.
I år är det extra speciellt och jag kan inte ens skriva det här utan att få tårar i ögonen. Min vän Mathilda är framröstad som Lyssnarnas Sommarvärd. Min enastående vän Mathilda som jag lärde känna under gymnasieåren när vi båda kämpade med relationen till oss själva. Vi höll varandras händer då och vi håller dem än. För det mesta har Mathilda haft en kamera i händerna. Jag har stått framför och poserat mellan skratt och allvar i samtal och vänskap.
Det jag inte visste då som jag skulle få veta senare var att vi delade erfarenheten av att ha blivit sexuellt utnyttjade av personer som satte oss i beroendeställning. Vi kunde inte prata om det då. Vi tog på oss skammen för det som inte handlade om oss. Nu berättar Mathilda om sina erfarenheter för hela svenska folket. För hon vet hur viktigt det är att vara den rösten. Redan innan programmet har spelats vet jag att hon i sitt mod har gjort skillnad. För hon har gjort det för mig. Och för sig själv.
Mathilda Hofling
14 juli
Mathilda Hofling är medicinsk sekreterare och fotograf. Som tonåring blev hon utsatt för grooming på nätet och bröts systematiskt ner genom hot och övergrepp. Genom att dela sin berättelse vill hon visa att det finns en väg ut och öppna ögonen för att det är vanligare än man tror.
Nicolas Lunabba
19 augusti
Nicolas Lunabba är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö, som arbetar för att skapa bättre levnadsförhållanden för barn och unga som växer upp i socioekonomiskt missgynnade områden.
Han är en viktig röst för att synliggöra det strukturella förtryck som ligger bakom mord av och på unga människor. Det är en konsekvens av det ojämlika orättvisa samhälle vi har skapat. Jag har själv sett dessa unga på nära håll och min sista uppgift på socionomprogrammet handlade om precis detta. Hur farligt det är att lämna unga människor utanför samhället och inte ge dem de förutsättningar som är självklara för andra.
Olga Persson
26 juli
Olga Persson är statsvetare och ordförande för Unizon som samlar mer än 130 kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Hon är en människorättskämpe som höjer sin skarpa röst om mäns våld mot kvinnor.
I sitt sommarprat kommer hon prata om:
”den ständigt pågående pandemin av mäns våld mot kvinnor, som dödar och skrämmer kvinnor över hela världen men som aldrig leder till några restriktioner”.
Och det som kanske väckte mitt intresse än mer:
”Om varför humor är bästa vaccinet. Och om fantasin att jag innerst inne är Bob Dylan.”
Jag är säker på att Olga kommer att ge mig en stärkt ryggrad och eld i kampen för en värld där kvinnor har en fridlyst rätt till fred och frihet.
Tousin ”Tusse” Chiza
7 augusti
”Tusse” är den första artisten som vunnit både Melodifestivalen och Idol. I år representerade han Sverige i Eurovision song contest. Han har nyss tagit studenten och ska i höst turnera och skriva musik. Vem har missat denna solstråle?
Tusse kom ensam till Sverige som åttaåring efter att ha flytt från kriget i Kongo-Kinshasa och har nu bott i många år i sin svenska familj i Dalarna. I sitt sommarprat vill han berätta om sina släktingar och hur de format sig ett liv i Sverige med de möjligheter de har fått här.
Det här är en person jag blir glad och berörd av bara av att höra hans namn. Det finns något så oförstört i hans personlighet, trots (eller kanske på grund av) alla svårigheter han har gått igenom tidigt i livet. Jag vet att det kommer att kännas. För det gör det när Tusse visar sig. Han känns.
Alexandre Antonelli
11 augusti
Alexandre Antonelli är forskningschef på Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien. Han har främst genomfört studier om tropikernas biologiska mångfald och arbetat med att kartlägga hoten från miljöförstöringen. Hans sommarprat ska handla om
“den stora tysta artdöden – där massor av djur- och växtarter försvinner, för att aldrig mer komma tillbaka. Men det finns hopp. Jag ska berätta hur vi kan rädda den biologiska mångfalden”.
Det behövs hopp. Och allvar. Det kommer att göra ont att höra, men sanningen är det som också öppnar möjligheter till förändring. Hopp.
Amie Bramme Sey
2 juli
Programledaren Amie Bramme Sey har lett bl.a Grammisgalan och driver podden ”Raseriet” ihop med Fanna Ndow Norrby. Hon har arbetat på Sveriges radio, på Aftonbladet och är krönikör för Elle. Hon är även utbildad doula.
Amie är en stor inspirationskälla och förebild för mig. Med skärpa, humor, kraft och liv lyfter hon viktiga ämnen och perspektiv som behöver synliggöras mer. Att lyssna på Amie kommer garanterat ge nya perspektiv och inspiration till kampen för en bättre värld.
Nina Burton
16 juli
Nina Burton är författare och poet, ledamot av Samfundet De Nio och Kungliga Vetenskapsakademien och har fått flera litterära priser, bl.a. Augustpriset i fackboksklassen år 2016.
Hon har gett ut flera essäböcker, lyriksamlingar och gjort tolkningar av andras diktverk. Förra året släpptes den hyllade essäboken Livets tunna väggar, som beskrivs som ”en poetisk betraktelse över biologins mångfald”. Hur har jag ens kunnat missa något så vackert?
Bara Ninas beskrivning är ju ren poesi:
”Jag kommer att tala om det stora och det lilla, till exempel hur sådant jag sökt under trettio års upptäcktsresor fanns i en nära natur. Men hit hör förstås också jordklotets och små coronavirus ljud”.
Jag förbereder mig på att bli golvad av poesin och behöva lyssna i omgångar för att kunna ta in alla vackra formuleringar. Lite som Athena Farrokhzads sommarprat 2014.
Andra sommarprat jag är nyfiken på
28 juni: Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen
1 juli: Ingrid Carlberg, författare och journalist
3 juli: Tareq Taylor, kock och krögare
8 juli: Amelia Adamo, journalist, författare och f.d chefredaktör
11 juli: Inger Nilsson, skådespelare (Astrid Lindgrens Pippi)
19 juli: Hanna Wallensteen, leg.psykolog och föreläsare (om bl.a. minioritetsstress)
20 juli: Henrik Ekman, biolog och miljöjournalist
22 juli: Jens Stoltenberg, Natos:s generalsekreterare
30 juli: Gunhild ”Ninis” Rosqvist, professor i geografi och glaciolog
1 augusti: Parisa Amiri, journalist och författare
3 augusti: Elin Anna Labba, författare och journalist från Sapmî
14 augusti: Anders ”Ankan” Johansson, komiker
17 augusti: Ullakarin Nyberg, överläkare, psykiater och suicidforskare
🌿🌿🌿🌿🌿
Är du extra nyfiken på någon av årets sommarvärdar?