Sy klimatsmart kaffefilter i tyg
Att sy eget kaffefilter är både klimatsmart och enkelt. Detta är helt klart av de enklaste syprojekt jag har gjort. Detta tog ungefär 30 minuter att göra, vilket jag ju faktiskt alltid kan avsätta. Så härligt!
Och så var det klimatfrågan, som ofta ger mig ont i magen. Jag försöker att ställa om i det jag kan påverka. Den här gången gällde det kaffefilter. Genom att återanvända ett kaffefilter i tyg eliminerar jag min förbrukning av engångsfilter helt och hållet. Skillnaden i min konsumtion är avsevärd på sikt. Plus den obehagliga vetskapen om att kaffefilter innehåller bly. Det är så klart roligare att använda något en har gjort själv också, inte sant?
SY KAFFEFILTER I TYG
SVÅRIGHETSGRAD 1 av 5
TIDSÅTGÅNG ca 30 min
PRIS ca 20 kr
DU BEHÖVER symaskin och tråd (eller nål och tråd), spilltyg i ett lämpligt material (linnetyg är nog det bästa), sax, kaffefilter i papper som mall, synålar, ev. måttband.
SÅ SYR DU ETT KAFFEFILTER
1. Vik tyget dubbelt.
2. Fäst pappersfiltret med synålar med en kant där du sikte tyget dubbelt.
3. Mät ut en liten marginal runt kaffefiltret som sömsmån.
4. Klipp ut.
5. Stryk tyget (kan också göras innan).
6. Sy med raksöm runt kanten där öppningen ska vara (på rätsidan).
7. Sy ihop botten och sidan med sicksacksöm.
8. Koka filtret i vatten på spisen så att ev. tvättmedelsrester och annat försvinner.
SKÖTSEL
Använd filtret i kaffekokare/bryggare, skölj av det och koka det då och då för att hålla det fräscht. Sy gärna fler på samma gång så kan du växla mellan dem.
Morotsliv har tipsat om ännu bättre sätt att göra rent kaffefilter i tyg med matsoda.
Det är en ren och mysig känsla att få koka mitt morgonkaffe i ett kaffefilter jag har gjort själv. Jag tyckte också mycket om det lantliga mönstret på tyget jag hittade. Jag tror att det är någon slags blandning av bomull och linne, men jag är ingen tygexpert.
Jag har läst att det går bra att använda gamla lakan och linneväv. Bäst blir nog linneväv, för att inte tala om lite kraftigare gardinlängder. Det ska jag göra nästa uppsättning av!
Har du något annat tips på klimatsmart skapande?