Tabbouleh - snabbmat med säsongens gröna
Tabbouleh - min nya matfavorit! Nej, ni behöver inte vara oroliga att jag har sadlat om och blivit matbloggare. Det lämnar jag till proffsen ;) Men det här är så enkelt och smarrigt att jag bara måste tipsa om det. Tabbouleh kombinerar nyttigt med enkelt och en känsla av vardagslyx.
Persiljesalladen kommer ursprungligen från Libanon och en klassiker i meze. Tabbouleh görs snabbt, enkelt och med det som ofta finns hemma (i alla fall i mitt kök). Citronen gör att den står sig ett tag (max en vecka).
Salladen går att kombinera med alla möjliga slags vegobiffar, med falafel, svampbollar, matig ost eller annat mumsigt. Jag har till min lycka kunnat använda en hel del av det jag har på balkongen i denna rätt, som mina örter. Så småningom kommer tomaterna få hackas ner. Använd det du har hemma! Också en mycket bra maträtt för att förhindra matsvinn.
Tabbouleh med säsongens gröna
Recept inspirerat av ICA.
Ingredienser 4 port
1/2 dl persilja (köp gärna fryst och tina)
1/4 dl mynta
övriga valfria örter
1 dl olja (raps/oliv/mat)
1/2 dl färskpressad citronjuice (ca 1,5 citronfrukt)
salt och peppar
250 g couscous
1/2 kg tomater
1/2 rödlök / 2 knipplökar / 1 schalottenlök (snällast för magen)
1 paprika i valfri färg
ev. andra grönsaker t ex gurka, spenat.
Gör så här
Hacka örterna.
Blanda persilja, mynta, ev. andra örter med oljan och citronjuicen.
Krydda med salt och peppar.
Häll över couscousgrynen (koka inte).
Rör ner de hackade grönsakerna och löken.
Låt stå kallt några timmar.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfritt tillbehör eller som förrätt/picknicksallad.
Vad äter du helst en varm sommardag? Har du någon favoriträtt som återkommer hos dig just nu?