Stöd i kontakt med myndigheter
Brottsofferjouren
Du som är utsatt för brott, är närstående eller vittne till brott kan få stöd av Brottsofferjouren. Det är kostnadsfritt, du kan vara anonym och de har tystnadslöfte. Runt om i landet finns 70 lokala jourer. Du behöver inte ha gjort eller göra en polisanmälan för att få stöd. Brottsofferjouren ger medmänskligt stöd, information om rättsprocessen och stöd vid eventuell rättegång samt i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag. Telefonlinjen erbjuder stöd på 20 olika språk.
Telefon för brottsofferstöd: 116 006 (måndag–fredag kl. 9-19, lördag–söndag kl. 9-16 med lunchstängt kl. 12-13)
Mail: fraga@boj.se
Chatt: brottsofferjouren.se
Hitta din lokala brottsofferjour via hemsidan.
Patientnämnden
Om du har synpunkter eller klagomål på hälso- och sjukvården (inklusive tandvård) kan du vända dig till patientnämnden. Det är en fristående och opartisk instans som ska finnas i alla regioner enligt lag och är kostnadsfri.
Patientnämnden gör inga medicinska bedömningar eller tar ställning åt något håll. Istället är syftet att förbättra kommunikationen mellan vårdgivare och patient och reda ut problemen så att det kan bli bättre. Du kan också få hjälp att hitta till rätt myndighet, hjälp i kontakt med vårdpersonal och för att få information som kan hjälpa dig i din vård, t ex vilka rättigheter du har och hur du kan ta tillvara på dessa. Du kan vända dig till patientnämnden eller direkt till den som utfört den vård du har synpunkter på.
Här hittar du kontaktuppgifter till patientnämnden i din region.
Personligt ombud
Personligt ombud erbjuder stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning och arbetar på uppdrag av den person som önskar stödet. De är fristående från myndigheter och en frivillig, kostnadsfri verksamhet. Syftet är att skapa möjligheter för personer med psykisk funktionsnedsättning till ett mer självständigt liv och att ta del av samhällets utbud av vård, stöd, service, rehabilitering och sysselsättning på jämlika villkor.
Målgruppen är personer som har en psykisk funktionsnedsättning som medför stora hinder i livet och har komplexa behov av vård, stöd och service och som har behov av kontakt med olika myndigheter (socialtjänst, psykiatri, primärvård etc). Du som vill ha stöd kan söka det själv, eller få stöd av någon annan att göra det om du så önskar.
Personligt ombud finns i ett stort antal kommuner i Sverige. För att komma i kontakt med personligt ombud söker du “personligt ombud” på din kommuns hemsida eller ringer kommunens växel.
Patient- och närståendeföreningar
Ibland kan det vara skönt att prata med andra som har liknande erfarenheter. Det finns ett flertal föreningar för olika typer av erfarenheter, t ex för patienter och anhöriga eller för dig som är ung och har en förälder som inte mår bra eller själv har en psykisk ohälsa.
Här finns en lista över patient- och närståendeföreningar som du kan kontakta från 1177.se