Nässlor - med recept på nässelsoppa

Nässlor är näringsbomber

Nässlor innehåller rika mängder näring, såsom karotin, vitamin A, vitamin C och viktiga mineraler. Dessutom innehåller de rikligt med järn vilket ju kvinnor tenderar att ha en brist av. Nässlor är alkaliska och det betyder att det också balanserar kroppen. De är bra för tarmarna och urinvägarna, samt motverkar infektion och inflammation.

Källa: Kurera.se

Nässlor-1028-2.jpg

Att tänka på när du plockar nässlor

Det är första gången jag plockar nässlor, och jag var fullt utrustad med mina tjockaste handskar. Viktigt för att inte bränna sig!

Undvik att plocka nässlor nära vägar då naturen samlar upp mycket av de gifter som vi människor släpper ut. En fantastisk egenskap, men inte så bra att få i sig.

Hur tar jag hand om nässlor?

Börja med att förvälla dem så att de förlorar sin brännande förmåga och så att småkryp och smuts försvinner. Jag valde att torka mina i min frukt/ört/svamptork men de kan torkas snabbt utspridda på t ex brickor. De går också bra att frysa in eller smula sönder till ett pulver.

Vad gör jag av nässlor?

Använd i olika maträtter! I såser, grytor, gratänger, soppor. Använd som extra krydda eller byt ut andra gröna grönsaker, t ex spenat. Du kan också ha nässlor i smoothies för extra energiboost! Eller varför inte göra nässelglass?

Nässlor kan du även brygga te på, eller stötta över morgongröt eller en tallrik fil. Nässlor är också bra för huden, så lägg i den i ett fotbad vetja!

Recept: Nässelsoppa

Färska nässlor gör sig extra bra i soppa, så jag passade på att göra en sådan denna regniga onsdag.

Recept för 4 personer
Inspirerat av
Arla Köket

Du behöver:

  • 2 liter nässlor

  • 2 schalottenlökar

  • 2 msk smör/olja

  • 1 knippe gräslök

  • 1/4 fänkål

  • 1 msk vetemjöl

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 1 1/2 dl grädde (växtbaserad, matgrädde eller vispgrädde efter önskemål)

  • Salt och svartpeppar

  • Ev. ramslökskrydda

  • Till servering: rostad lök, ägghalvor och bröd.

Nässelsoppa-1104.jpg

Gör så här:

  1. Rensa, skölj (med handskar) och förväll nässlorna i ca 5-10 min. Sila av nässlorna, krama ur vattnet (med t ex en grythandske i silikon) och hacka dem något.

  2. Skala och finhacka lök. Hacka fänkålen tunt. Fräs löken mjuk i en kastrull, fräs fänkålen med en stund och klipp ned gräslöken men spara lite till garnering.

  3. Pudra över mjölet. Ha i nässlor, buljong och grädde. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och eventuellt ramslök eller örtsalt.

  4. Toppa soppan med ägghalvor, en klick crême fraiche, gräslök och rostad lök. Servera gärna med nybakt bröd eller en hård smörgås.

*

Har du provat nässlor? Vad har du gjort då?