Inredning

Loppisfynd från önskelistan

Mellan studietimmarna och stunder i den grönskande skogen tog jag mig till en favoritloppis här i Eskilstuna, nämligen Pingstkyrkans second hand. Trots en stor lokal som rymmer mycket folk är det ändå en härligt lång kö utanför nu i pandemin. Det säger dock mer om populariteten och utbudet än väntetid. Det är så värt några extra minuter i friska luften för att få fynda skatter där sen.

Som vanligt hade jag med mig listan med vad jag letar efter (har den fäst i Anteckningar för iPhone) och läste igenom medan jag köade. Mest köksverktyg och klädbehov var det nu.

Ska vi kika på vad jag fyndade?

Loppisfynd glasbehållare spegel träask-1328.jpg

Snidade träaskar är väl ändå som små skattkistor? Det väcker min förundran och fantasi. Och nu ska ni få veta en hemlighet… jag gömmer en hel del i dem. Alla sådana där småsaker man inte vet vart man ska göra av, haha. Perfekt dold förvaring! Och ibland när jag öppnar dem sätter fantasin igång och de onödiga pryttlarna kanske hittar sin plats i världen ändå.

Loppisfynd glasbehållare-1326.jpg

Dessa söta små glasflaskor med kork är ju helt bedårande! Och tänk att fylla med syrén- eller maskrossirap eller någon annan dyrbar vätska och ge bort som present. Kanske göra någon örtmedicin av naturens apotek? Vad skulle du ha dem till?

Loppisfynd kläder-1354.jpg

Jag har letat efter en längre kaftan/kimono/kofta i ett lätt tyg att ha om sommaren. Så hittade jag den! I en lågmäld grön ton som funkar med nästan alla mina övriga plagg. Älskar att det går att fynda efter sina unika behov och önskemål i andra hand, istället för att följa någon slags trend att passa in i. Kläder ska passa mig, det är inte jag som ska passa in i kläderna.

Den gula koftan kommer bli mysig i höst eller när sommaren låtsas vara höst. Färgen vann mig direkt, såklart.

Loppisfynd stekpanna-1351.jpg

Något annat som jag också hade på önskelistan var en stekpanna med lock. Jag är så trött på att torka bort stänk från mat när det bara är rätt sorts stekpanna som saknats. Nu ska det äntligen bli annorlunda! Ja, även i andra hand kan man göra det bekvämt för sig ;)

Loppisfynd glasbehållare spegel kruka ask-1346.jpg

Den runda spegeln ovan fyndade jag för 40 kr! Det är ju hutlöst billigt. En sådan spegel kan göra så mycket för ett rum eller en vägg, och jag kommer få svårt att välja vart den ska få bo.

Den mintgröna plåthinken gick direkt till hjärtat och kan både fungera som kruka och för att samla upp torkade blad när jag är för lat för att kompostera dem direkt. Eller som pennställ och förvaring av liknande saker. Just nu lutar det åt att några smultronplantor ska få växa upp i den.

*

Vad står på din önskelista för loppisfynd?

Blommiga tapeter och att avgränsa ett rum

IMG_4549.jpeg
28845645117_e77aa6a8ae_k.jpg

Titta vilka vackra blommiga tapeter jag har hittat! Nu är ni väl nyfikna på vad jag ska göra med dem? Det ska jag så klart berätta! De ska användas för att skapa ett rum i rummet. Tapeter sätter verkligen tonen i ett rum. De ramar in och ger dimensioner att utgå från. Det tänkte jag utnyttja till en kontorshörna.

När jag fick erbjudande om detta uppdrag gick jag igång direkt. Tapeter?! Åh det finns ju såååå mycket roligt du kan göra med tapet! Använda som fotobakgrund, förhöja intrycket av en bordsyta, rama in som tavlor. Och det självklara: tapetsera om ett rum så att det får en helt ny känsla. Men jag trodde inte att det skulle lösa mitt stora inredningsdilemma: vardagsrummet.

28864438447_e6a56b3553_k.jpg

Att avgränsa ett rum med tapet

För mig är det viktigt att inredning förenar estetik med nytta. När jag hyrde ut mitt sovrum huserade jag i vardagsrummet. Jag avgränsade sovdelen från skrivbord och soffa med ett draperi. Nu är det förändringar på gång igen. När terminen startar är vi två studenter i detta hushåll. Nya avgränsningar behövs för att skapa de ytor vi bäst behöver.

Varför inte dela rummet med en fondvägg? Skapa ett rum i rummet? Jag tänker mig en tapet som täcker kortväggen och går in en bit på långväggen, som för att markera ett kontorsutrymme.

41971095650_2f7bf928ad_k.jpg

Blommiga tapeter som får rummet att växa

Jag har nu botaniserat i tapeter på denna sida i flera dagar och kommit fram till två favoriter. Självklart blir det blommiga tapeter! Som i allt så vill jag ha känslan av växande. Möjligen skulle det vara fint att ha en enfärgad tapet på långväggen och en blommig på kortväggen...

Som ni märker: jag behöver era smakråd! Vad tror ni, vilken av dessa två skulle passa bäst mot min sekretär och det i övrigt vitmålade rummet? Ska jag hålla mig till en blommig tapet eller lägga till en enfärgad också? Borde jag ha en mörkare botten? Hur skulle du göra?

29912186948_d53c1f82bc_k.jpg

Tapeter för studentens plånbok

Mina två favoriter ovan kommer från Boråstapeter (Falsterbo II 4021) och Englund & co (Simplicity Botanica 3660). De påminner mig om ett gammalt herbarium.

Bygghemma har ett stort utbud av mönstrade, enfärgade och blommiga tapeter att välja på så du kan hitta din favorit. Kanske vill du göra en fondvägg i hallen eller i sovrummet?

Om du som jag vill känna på materialet kan du beställa tapetprover för några kronor via tillverkarnas egna hemsidor. Jag gjorde en prisjämförelse via nätet och i butik och blev glatt överraskad av de förmånliga priser som Bygghemma.seerbjuder. En stor skillnad för ett överkomligt pris.

43755860432_53641fb50e_k.jpg

Vart skulle du vilja tapetsera om? Hittar du någon favorit bland de blommiga tapeterna eller föredrar du någon annan variant?

*

Samtliga produkter är valda av mig och åsikterna är mina egna.

IMG_4549.jpeg

Blomlåda för balkong i trä

Vill du bygga din egen blomlåda till balkongen, uteplatsen eller fönsterbrädan? Dags för en ny träslöjdslektion!

Ni vet de där vackra gamla sockerlådorna? Dessa blomlådor bygger på den idén. Och på min vän träslöjdslärarens geniala kompetens.

Helt ärligt så har jag själv inte haft tid att bygga dem. Jag har hjälpt till att designa dem och gjort finishen. Resten lämnade jag till experten. Däremot inte sagt att du inte kan göra en egen. Det tar en del tid, men oj vad värt det är om du har chansen att göra det. Så, låt oss nu sätta igång!

40882141905_08e4d6d56c_k.jpg

BLOMLÅDA I TRÄ

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 10 timmar för två lådor
DU BEHÖVER | plankor i önskad storlek (mina mått): 3x2 för långsidor (12x60 cm), 3x2 för kortsidor (12x30 cm), 8 delar för botten (27x60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6x42 cm) för hörnen. Mät ut med vinkelhake och strykmått eller be bygghandeln såga till efter måtten. För dessa mått behövs 112 skruvar och 2 dl trälim.
Sen behöver du slip och sandpapper, limknekt, torkpapper, syl och borrmaskin. För att klä in dem behöver du sopsäckar (lättast att hitta svarta sådana), en sax och en häftpistol.

41868399591_506c271bb3_k.jpg

SÅ BYGGER DU EN BLOMLÅDA 

FÖRBEREDELSE

  1. Rita upp en skiss, mät ut hur lång och bred låda du vill ha. Måttanpassa gärna efter den plats där du vill ha den. Var noggrann med måtten!

  2. Märk ut längd och bredd med vinkelhake och strykmått. 3x2 för långsidor (12x60 cm), 3x2 för kortsidor (12x30 cm), 8 delar för botten (27x60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6x42 cm) för hörnen.

LIMMA OCH SLIPA

  1. Dela bottenplankorna i 4-5 delar på längden och limma ihop dem. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim.

  2. Limma ihop hörnen. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim. På dessa ska vi sedan fästa de resterande plankorna.

  3. Fasa gärna plankornas kanter för kort- och långsidor med en slip så att de skapar luftinsläpp. Det gör dem också extra snygga!

  4. Gör plankorna lena med sandpapper eller lämna dem ruffiga om du gillar det bättre.

SÄTT IHOP

  1. Måtta ut vart du vill placera plankorna på hörnen (lämna en liten springa emellan) samt var skruvarna ska sitta. Markera med penna. Två par skruvar på varje planka i varje hörn. Det vill säga: 8 skruvar i varje planka, 2 och 2 bredvid varandra. Markera hålen med syl genom ett tryck mot plankan.

  2. Limma fast plankorna med trälim. Tre plankor på vardera kortsida, tre plankor på vardera långsida. Spänn i limknekt, torka av överflödigt lim, låt torka.

  3. Borra hål i plankorna där du har markerat. Borra sedan fast skruvarna i hörnen så att plankorna sitter ihop. Hörnen kommer att sticka upp en bit. Vill du inte ha dem så kan du korta ner dem från början eller såga av dem efteråt.

  4. Då är det bara botten kvar. Markera ut hur hörnen förhåller sig till botten och såga ut ett tomrum för dem i alla fyra hörn i den hoplimmade bottnen.

  5. Markera hål för skruvar: 5x2 på långsidorna och 3x2 på kortsidorna. Fäst skruvarna.

INSIDAN

  1. Täck blomlådan med en svart sopsäck. Klipp upp i ena kanten för att den ska sträckas ut. Se till att den täcker botten och kanter och klipp mer om du behöver, men var försiktig så att säcken inte läcker. Ingen fara om den gör det, men lådan håller sig bra längre då. Vik hellre påsen dubbelt längs kanterna. och göm överflödigt material bakom. Du ska ändå täcka det med jord sen!

  2. Fäst med häftpistol i kanterna. Försök vinkla häftpistolen lite så fäster det lättare i det stabila träet. Slå till extra med en hammare om det behövs.

  3. När du känner dig nöjd har du en färdig blomlåda! Fyll med jord och plantera blommor eller vad du önskar.

41151978224_b7dc51935b_k.jpg
27000292077_71b3e0092a_k.jpg

Jag är så himla glad för dessa! I sommar ska jag använda den ena för kryddväxter och den andra för sommarblommor. Det kommer att göra så gott att sitta där i sommarkvällarna och se dessa vackra skapelser bära upp delar av min dyrbara växtfamilj. De fungerar just nu som blomhyllor och det gör de med den äran. Asla verkar också tycka om dem. <3

41868395261_4248063c48_k.jpg

Vad skulle du plantera i en balkonglåda?