Ett köpfritt år för en cirkulent

Förra året bestämde jag mig för att ha ett köpfritt år. Det blev inte riktigt som jag hade föreställt mig, och ändå gav det mig värdefulla insikter.

Jag ställde om för många år sedan, vilket märks i att det är en vana för mig att ta tillvara på det jag har och att jag har både medvetna och omedvetna förhållningssätt för hållbara val. Jag agerar cirkulärt som grund och nyinköp är extrema undantag i mitt liv. Konsumtion gör mig generellt obekväm och illa till mods. De senaste åren har också secondhand-inköp börjat kännas allt mer meningslöst. Jag har redan det jag behöver - och vilket privilegium det är! Det är nog mest det som landat i mig detta år.

Det finns också motreaktioner som väckt viktiga reflektioner. Med en alltför stram hållning till konsumtion går det ut över min personliga hållbarhet. Som när jag inte unnade mig en blombukett för att fira mitt körkort. Det hade varit en viktig symbolisk handling för mig som hade ett högre värde än jag först trodde.
Eller som när jag under året köpte skor second hand som bara höll några månader för mina dagliga promenader och inte heller var de bästa för min kropp. Jag lagade dem så gott jag kunde, men par efter par fick till slut se sitt öde. Till skillnad från de nyproducerade vinterkängorna från 2023 som inte har några tecken på användning och stabilt bär upp och värmer mig dag efter dag på äventyr i djup snö. När jag vårdar dem kommer de att kunna hålla en hel livstid.

Jag landar i att välgrundade nyinköp kan vara mer hållbart på sikt än det begagnade. De mest hållbara ägodelarna är de som används år efter år, tas om hand och håller länge.

Mina förhållningsregler för köpfritt år 2024:

  • Mat och nödvändiga hushållsartiklar är undantaget, dock med medvetna val och fokus på minskat svinn/återbruk. Använda det jag har i första hand och ta vara på naturens skafferi/odla eget.

  • Se över fasta kostnader och göra ev. förändringar i dessa om det behövs.

  • Okej att köpa tjänster och upplevelser som behövs för mitt välmående och som bidrar till personlig hållbarhet t ex kostnader vid utflykter, skrivkurs, vård.

  • Fokus på att sy, laga, återbruka och byta kläder.

  • Inga prylar - kan vara okej med second hand enligt principen ”en ut - en in” utifrån tydlig behovsanalys och medvetna genomtänkta val. Målet är snarare att bli av med prylar.

  • Tillåtet med två onlinetjänster i taget (börjar med Insight Timer och Bookbeat).

  • Presenter - helst göra något eget eller ge upplevelser.

Förbrukningsvaror och mat

En av mina djupaste värderingar bakom mina handlingar är att ta tillvara. Också grundvalen i min filosofi kring hållbarhet. Att ta till vara naturen, de resurser som finns både i fysisk form och i vår mänskliga potential, är det mest meningsfulla jag kan tänka mig. Om sommaren och hösten botaniserar jag i naturens skafferi av bär, örter, frukt och svampar. Jag känner mig inspirerad av mat i säsong och låter kreativiteten flöda av matsvinnets alla möjligheter.

Jag använder bara rena naturliga produkter för hygien och städning. Dock har det under året börjat skava allt mer över plasten allt ska förpackas i, också maten. Det finns alternativ och det är något jag vill fortsätta förändra i den mån det går, med bättre val och av att göra mer från grunden själv.

Fasta kostnader

I och med utbildningsstarten i september och att jag gick ner till halvtidsarbete minskade min inkomst drastiskt ihop med stora utgifter för terminsavgift, egenterapi och resor. Jag har sett över mina fasta kostnader och återigen konstaterat att de är väldigt låga. Jag har nog stans lägsta hyra per kvadratmeter efter 15 år i samma bostad, använder ytterst lite el och vatten jämfört med genomsnittet, har de lägsta kostnaderna för telefon och bredband och i övrigt har jag mest kostnader för nödvändiga försäkringar och digitala tjänster. Jag stödjer också några organisationer som är viktiga för mig. Mina fasta kostnader är begränsade till det mitt ensamhushåll behöver och förutom arbetsrelaterade kostnader har de inte ökat sedan jag gick från student till anställd. Det gör mig trygg att veta att jag kan leva på halva min lön om jag måste, i och med återkommande sjukdomsskov och framtida mål om eget företagande.

Tjänster och upplevelser för personlig hållbarhet

När året började visste jag inte att jag skulle starta en utbildning till hösten. Det är den största kostnaden jag har haft i mitt liv på så kort tid. En verklig investering. Jag sa till mig själv efter min socionomexamen att så snart jag hade råd skulle jag göra det. Många skulle nog ha väntat, sparat ihop till mer marginaler. Jag som alltid levt på lite tvekade inte. Det var helt rätt. Jag behövde en fortsättning. Med det har jag också lagt många tusen på terapi detta år, både av egen vilja och för att det krävs i utbildningen. Väl investerade kronor i mitt välmående.

Jag har under året också gjort några utflykter med vänner som har fått kosta lite mer, som när en vän red för första gången eller när vi testade elbil en dag. Stugsemestern i augusti med Asla springandes fritt och natursköna upplevelser var något jag hade längtat efter i tre år. Ungefär en timme hemifrån fanns allt jag kunde önska.

Onlinetjänster

Detta år har jag aktivt valt att inte se nyheter på TV och bara någon gång i veckan lyssnat på radions nyhetssändningar istället. Jag har haft ett behov av att rena mina intryck från det som gör mitt sinne stökigt och splittrat, både i den digitala och fysiska världen. Därför har jag aktivt valt vad jag ser och lyssnar på. Mysiga tv-serier, berörande filmer, stärkande och inspirerande böcker och poddar har bytt ut det mörka obehaget som inte gör mig gott (i de stora doser de kommer i). Jag har med det också avslutat mejlutskick och rensat upp i mina digitala avtryck (t ex avslutat inaktiva konton, rensat gamla filer och lagring). De onlinetjänster jag använder är främst i återhämtningssyfte och för att skifta perspektiv, som meditationstjänsten Insight Timer och ljudbokstjänster (testat några olika under året). Ljudböcker har varvats med naturens egna ljud på promenader året om. Under sommaren är sommarpratarna i P1 mitt bästa sällskap.

Sy, laga, återbruka, byta

Med åren har jag insett vikten av att vårda sina ägodelar, såväl förebyggande som att lappa och laga när de gått sönder. Jag är lite bättre på den andra delen. I år har jag läst på mer om sko- och klädvård och blivit bättre på att hålla mina saker rena och hela generellt. Ett område som jag vill fortsätta utvecklas i.

En viktig grund är också att inte ha fler saker än jag kan ta hand om och se det cirkulära i det jag har. För mig innebär det att inte ta in fler saker (en in-en ut) sälja eller skänka det jag inte använder och också kunna göra små variationer i garderob och inredning mellan säsonger. Det jag har kan jag också återbruka, se nya användningsområden i. Jag har orimligt många hårdtvålar och gillar flytande tvål - vilket är väldigt enkelt att göra med hårdtvål! Tadaa! Likaså sparar jag frön från de grönsaker jag odlar som jag sedan kan så igen nästa år. Där får jag ju dessutom mer än jag hade innan - perfekt som gåva!

Prylar och second hand

Jag har fortsatt handla en del second hand under året, och med det också bytt ut gamla prylar och kläder som jag inte längre använder. När jag har haft ett behov av något har jag sett tiden an och sökt efter det på secondhandmarknaden. Det går att finna det mesta second hand. Förr eller senare. Också den konsumtionen har förändrats hos mig. Från att ha handlat ganska fritt och mer “den här var fin” till att identifiera vad jag faktiskt behöver och hålla mig mer till det. Jag blir alltmer trött av att se hur mycket prylar det finns som inte används, hur många omedvetna köp som görs. Allt vi behöver finns redan. I överflöd.

Jag vill, som nämnt ovan, lägga pengar på det som är viktigt. Lokalproducerade hantverk så som Lilla Verkstans ljuvliga ting som tillför omsorg och skönhet i vardagen. Upplevelser som skapar minnen för livet och bygger relationer. Istället för att hålla kvar i kläder, inredning och prylar vill jag att dessa också växer och förändras med mig och mitt liv. Cirkulerar vidare till andra som kan ge dem nytt liv. Vissa saker stannar längre och får ett högre värde över tid när jag vårdar dem och fyller dem med minnen.

Presenter

Jag har länge haft svårt att ge presenter “när man ska”. Det har varit förenat med stor prestationsångest för mig inför födelsedagar, högtider och viktiga dagar. Det kommer sig liksom inte naturligt för mig. Däremot kan jag komma på sådant jag vill ge spontant och känner starkt att jag vill ge det när någon i min närhet önskar sig något. Då gör jag det bara, oavsett om födelsedagen är ett halvår bort. Varför vänta?

Jag har nog funnit mig i det nu. Jag har också blivit bättre på att låta det få vara en process i mig, att låta gåvor få mogna fram inför de tillfällen jag vet kommer. Liksom att fråga människor vad de faktiskt önskar sig. Att ge en gåva bara för att är inte min melodi. Jag vill ge från hjärta till hjärta. Då kan upplevelser och sådant jag är bra på, som att fånga en viktig dag genom kameran, vara goda gåvor. Det är ju också det jag önskar mig mest av allt: att få ta emot och ge i närvaro och autenticitet. Det infinner sig en lättnad i mig av att jag allt mer vågar ge på mitt sätt, att kunna kommunicera det och därmed bryta de där skadliga förväntningarna som finns, och de jag bara tror finns.

Avslutningsvis

Så, kommer jag att fortsätta min köpfrihet?

Absolut! Dock inte lika stramt som det senaste året. För som ordet säger handlar det om frihet. Den känner jag. Mitt belöningssystem är avkodat från konsumtion - men jag håller det under uppsikt.

Insikterna efter detta medvetet köpfria år har handlat om värderingar. Jag vill lägga pengar på det jag värderar högt, det som känns i hjärtat och sådant jag vill stå för. Jag vill investera i det som är viktigt för mig och föra in energi i det. Det innebär val och priroriteringar. Jag vill liksom med andra handlingar värdera det som ger omsorg, sinnesro, relationer, frihet och liv.

2025 vill jag investera i det som gör mig trygg, skapar tilltro till min förmåga och bygger relationer. För att kunna göra det vill jag bli bättre på att ta hand om det jag har, förebygga slitningar och skapa rutiner som håller gnistan vid liv.

Läs också:

Köpfritt år - en början

En köpfri sommar

Väckte detta några tankar hos dig? Berätta!