Oktobers tema i #hållbaravanor2022 var ”lappa och laga”. Ett tema som gav mig så mycket mer än jag förväntade mig. Dels fick jag en spark i baken att gå från tanke till handling. Dels blev det en påminnelse om vilken skjuts det ger för kreativitet och självkänsla att ta vara på idéer och resurser.
Tänk vilken lång sträcka det kan vara ifrån att se ett behov av att göra något till att göra det? Ja, det där ville jag råda bot på i oktober. Och det gjorde jag! Sett till den vardag jag har med heltidsjobb har jag lyckats få en hel del gjort ändå. Och det här är viktigt: UTAN att det blev en prestation. Hållbara vanor handlar ju också om den personliga hållbarheten. Jag började faktiskt månaden med att lappa ihop min stackars trötta själ med extra återhämtning. Väl investerat - för sen gick allt annat också lite smidigare.
Månadens utmaning: lappa och laga
Jag har en ovana i att helst testa själv innan jag läser/ser instruktioner. Speciellt kopplat till kreativa projekt finns den där, min obstinata lekfullhet. Det är ju ändå en väldigt belönande känsla i att lösa problem och laga fel. Känner du igen? När man vågar testa sina idéer i verkligheten, ta små steg på oprövad mark och leker sig fram till ny kunskap? Visst, det ska erkännas att det ibland blir liiite mer jobb än nödvändigt när jag hoppar över andras beprövade erfarenhet. Men då finns den ju där som något att falla tillbaka på.
Nåväl, med instruktion eller utan - låt oss kika på vad jag gav lite extra omsorg i oktober!
Lappat och lagat i oktober:
spacklat igen några fula hål i mitt vardagsrum
limmat och smörjt in mina höstboots
sytt fast knapp på klänning
sytt ny knapp på tunika
lagat tröjärmar på jacka
gjort rent och smörjt in en hylla
Fräscha upp trämöbler med linoljesåpa
Mitt bästa rengöringsmedel sedan många år är linoljesåpa. Med min förkärlek för trämöbler är denna såpa också ultimat för trämaterial. Utöver den ljuvliga doften smörjer det materialet skinande blankt och mjukt. En disktrasa i lin doppad i vatten med några droppar linoljesåpa torkar bort både intorkad färg och mjukar upp repor utan problem. Den behandlingen var precis vad som behövdes för en vägghylla som jag lyckligt fyndade hos ReTuna Återbruksgalleria.
Laga hål med trasiga strumpor och slitna lakan
De flesta tyger får ju en hel del slitage med tiden. Det behöver inte betyda slit och släng.
Jag har några lådor med spillbitar, trasiga kläder och slitna lakan som väntar på nya användningsområden. Där sparar jag också strumpor med hål. Trasiga strumpor och lakan är verkligen perfekt för alla möjliga syprojekt - t ex som lagningslappar!
Mina svarta favoritjeans har hängt med sen mina ungdomsår. Ett bra tag har jag skylt över den trasiga byxhällan istället för att laga den. Tänk så onödigt när det bara tog några minuter att fixa - med en trasig strumpa.
Naturlig skovård inför hösten
Skovård känns för mig lite som att att dammsuga. Man vet att det behöver göras och att det blir fint efteråt, men det tar emot. Nu bara gjorde jag det. Och det var så roligt att höra hur många som hakade på och också fick tummen ur! Heja oss 👏🏼
Det behöver inte vara svårt. På fem minuter, med vattentätt lim och kokosolja blev mina trasiga läckande och dassiga höstboots skinande rena och täta. De har hållit undan en hel del höstrusk redan - och vilken kärlek jag känner inför dem nu. Det ger mervärde på flera sätt när vi tar hand om det vi har och ger det av vår tid.
Laga tröjärmar och fäst knappar
Några lösa trådar här och var och knappar som faller av? Jo tyvärr är jag alldeles för van vid att låta det få vara så. Under oktober har jag omvärderat den ovanan. Att vårda de små skavankerna innan de blir större och mer svårhanterliga är SÅ värt det. Det är lätt att ignorera och inte ta sig tiden, men det skapar som så många andra uppskjutna uppgifter ett motstånd som inte alls står i proportion till uppgiften.
Allt som tar mindre än tre minuter är det bäst att bara göra, inte sant? Om jag hade sytt ihop de glipande ärmarna på min jacka från början hade det tagit halva tiden att laga, och då tog det ändå bara 10 minuter till ett hyfsat resultat nu.
Vi inspirerar varandra med #hållbaravanor2022
Hållbara vanor handlar om att skapa och identifiera vanor som är hållbara både för vår planet och för oss själva. Hitta det som just du vill förändra i dina vanor och dela med dig. Använd gärna hashtagg #hållbaravanor2022 i sociala medier så kan vi inspirera varandra. Eller lämna en kommentar här eller i andra inlägg i ämnet.