Min alldeles egen flädersaft, eller fläderblomsaft - som det ju egentligen heter. Så naturligt gott, speciell känsla av att ha gjort det själv och med världens enklaste recept.
Du behöver
✿ 1 hink
✿ ca 60 fläderblommor
✿ 60 g citronsyra
✿ 3,5 liter kokande vatten
✿ 4 citroner
✿ 2 kg socker
✿ Glasflaskor
1. Plocka ca 60 fläderblommor (hälften är det vanliga men min flädersafts-guru brukar dubbla det). Akta dig för den giftiga flädervarianten.
2. Plocka bort de tjockaste gröna stjälkarna från fläderblommorna.
3. Skiva 4 citroner.
4. Varva fläderblommor, citronskivor och socker i hinken i lager.
5. Koka upp 3,5 liter vatten. Blanda i citronsyran. Häll över socker/blom/citron-blandningen. Rör om tills sockret har upplösts.
6. Låt stå i 3-4 dagar och rör om en gång om dagen. Ställ svalt så att det inte jäser.
7. Sila bort blommor och citroner.
8. Häll över i flaskor. Jag använde gamla vin-, cidér och glöggflaskor.
9. Blanda med vatten efter egen smak.
10. Njut! Var stolt! Skryt! Ge bort i present! Och förvara kallt (så det inte jäser, så du får den där anskrämliga smaken).