Akuta hjälpinstanser


Akut psykisk ohälsa

Om du mår så dåligt att du inte står ut, om du har allvarliga självmordstankar eller planer - ring 112 eller kontakta/besök närmsta psykiatriska akutmottagning.

Detta gäller också om du är orolig över att någon i din närhet ska skada sig själv eller någon annan.

Om du behöver råd om vart du kan söka vård kan du ringa telefon 1177 eller gå in på 1177 Vårdguiden.


MISSTANKE OM Barn som far illa

Är du orolig för ett barn eller en ungdom? Misstänker du att det far illa på något vis? Gör en orosanmälan.

Du anmäler din oro, och den är viktig att ta på allvar så att barnet och familjen kan få hjälp om det behövs. Du behöver inte vara säker på att det råder fara för att göra en anmälan, socialtjänsten utreder oron vidare. Har du anmälningsskyldighet i ditt yrke inom t.ex. förskola, skola och hälso- och sjukvård är det din plikt att anmäla.

Du hittar blankett och kontaktuppgifter till lokal socialtjänst på orosanmalan.se eller via din kommuns hemsida. Kontakta din kommun under dagtid eller lokal socialjour kvällar, nätter och helger. Vid akut oro ringer du 112.


Våld i nära relation

Är du utsatt för våld och/eller kontroll i din relation? Det finns hjälp.

Ring polisen på 112 om du är i en nödsituation.
Kvinnofridslinjen nås på 020-50 50 50 dygnet runt, årets alla dagar. De kan vägleda dig vidare till hjälp nära dig.

Socialtjänsten kan hjälpa till med skyddat boende och stötta dig i att kunna lämna. Socialtjänsten kan också ge stöd och göra en plan med dig om du inte är beredd att lämna än, och om situationen inte är akut. Kontaktuppgifter finns på din kommuns hemsida.

Kvinnojourer lokalt kan hjälpa till akut på sina öppettider. De kan stötta dig i kontakt med myndigheter och även ge dig känslomässigt stöd. Många kvinnojourer kan också erbjuda skyddat boende. Du kan hitta din lokala kvinnojour via Unizon.se


Under någon att prata med hittar du stödlinjer som erbjuder medmänskligt stöd i en svår situation som inte är akut.