någon att prata med


Kvinnofridslinjen

En stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Öppet dygnet runt. Du är anonym, samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen. Närstående kan också ringa hit. Kvinnofridslinjen kan också ge information om vilket stöd som finns nära dig. De som svarar är socionomer eller sjuksköterskor med vana att möta människor i kris eller i svåra livssituationer. Det råder tystnadsplikt.

Telefon: 020-50 50 50 (öppet dygnet runt)
kvinnofridslinjen.se


Jourhavande medmänniska

Ibland behövs det bara en medmänniska som lyssnar på ens tankar, känslor och upplevelser. Det är just det en jourhavande medmänniska gör - erbjuder en röst i natten. Du är anonym och berättar bara det du själv vill. Tystnadsplikt gäller. Du kan även chatta med jourhavande medmänniska söndagar och måndagar kl 21-24. 

Telefon: 08-702 16 80 (alla dagar kl. 21-06)
jourhavande-medmanniska.se


Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen kl. 21-06 varje natt för alla som behöver medmänskligt stöd (just nu även kl. 17-21). Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst. Det går också att mejla eller chatta (varje kväll kl. 20-24).

svenskakyrkan.se/jourhavandeprast


Kyrkans SOS

Svenska kyrkan erbjuder stöd via jourtelefon och mail. Du bestämmer själv vad du vill prata om, och är välkommen oavsett trosuppfattning och sexuell läggning. De som svarar är vanliga medmänniskor som är utbildade i att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt gäller.

Telefon: 0771- 800 650 (vardagar kl 13-21, lör-sön-helgdag kl. 16-21 varje dag, året om)
Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Du får svar inom 72 timmar.
svenskakyrkan.se/kyrkans-sos


Självmordslinjen

Har du tankar om att inte vilja leva? Självmordslinjen finns dygnet runt för att lyssna, ge stöd, förmedla hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp. Volontärerna som svarar är över 23 år, noggrant utvalda och har fått utbildning i att bemöta personer som har tankar om att inte orka leva. De har tystnadsplikt och du är anonym. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Telefon: 90101
Mail och chatt hittar du via mind.se


Ätstörningslinjen

Har du tankar kring kropp, mat och träning som känns jobbiga? Föreningen Frisk & Fri erbjuder medmänskligt stöd via telefon, mail och chatt. De som svarar har egen erfarenhet av att ha varit drabbad av en ätstörning. Du är anonym och samtalet är gratis, utöver din telefonoperatörs öppningsavgift (en markering). Anhöriga kan ringa till närståendelinjen för stöd, se mer under anhörig. Föreningen har flera lokala avdelningar runt om i landet.

Telefon: 020 – 20 80 18 (måndag-torsdag kl. 19-20 och onsdag även kl. 13-14)
Chatt: chatt.friskfri.se (måndag-torsdag kl. 20-21)

friskfri.se


Mansjouren

Mansjouren finns i Stockholm men tar emot samtal från hela Sverige. Du kan prata om vad du vill, om det som känns svårt och få stöd i det. Om du inte kommer fram kopplas du till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det. 

Telefon: 08-30 30 20 (söndag-fredag kl. 12-14 och 18-20, lördag kl. 12-14)
mansjouren.se


BRIS för vuxna om barn 

Du som är vuxen och orolig för ett barn i din närhet kan kontakta BRIS vuxentelefon. Samtalet kostar som vanliga samtal och du kan vara anonym. Du får prata med erfarna kuratorer som dagligen stöttar barn och unga och kan ge vägledning i hur du kan hjälpa och göra skillnad.

Telefon 0771-50 50 50 (vardagar kl. 9-12)
bris.se/for-vuxna-om-barn


Äldrelinjen

Äldrelinjen drivs av föreningen Mind och är en stödtelefon för dig som är 65 år eller äldre och mår psykiskt dåligt. På äldrelinjen svarar utbildade volontärer med erfarenhet av att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 020-22 22 33
mind.se/hitta-hjalp/aldrelinjen


PREVENTELL – HJÄLP VID OÖNSKAD SEXUALITET

PrevenTell är en nationell stödlinje som du kan ringa om du upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet och känner oro för dina tankar och handlingar. Du kan också ringa om du är rädd att göra dig själv eller andra illa. Du är anonym. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen. De som svarar kan ge stöd och råd, och hjälpa dig vidare till behandling om du vill och behöver. Även du som är anhörig eller bara har frågor om sexuellt problembeteende kan ringa. Om du ringer utanför öppettiderna och lämnar ett meddelande ringer någon upp dig (från dolt nummer) senast nästa vardag.

Telefon: 020-66 77 88 (vardagar kl. 12-15, telefonsvarare alltid öppen)
preventell.se


SHEDO

Föreningen SHEDO ger stöd till dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. De kan nås via mail eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende och mår bra idag. SHEDO har också ett slutet diskussionsforum för drabbade, och ett särskilt för närstående. Färdighetslistan innehåller många bra verktyg för att reglera känslor.

Chatt: sjalvskadechatten.shedo.se (måndag- torsdag, lördag-söndag kl. 20-22 samt måndag kl. 16-18)
Jourmail: jour@shedo.se

shedo.se


Föreningen Tilia

Tilia är en ideell förening som villt motverka psykisk ohälsa hos unga. Föreningen erbjuder bland annat stöd på chatt och mail för dig som är under 30 år. De som svarar är själva unga. Du kan välja att vara anonym och det som sägs stannar där om du inte önskar annat. Tilia erbjuder också stöd via mail, lägerverksamhet, träffar och stödgrupper online.

Chatt: teamtilia.se/chatt (alla kvällar 21-22.30)
Mail: stod@teamtilia.se

teamtilia.se


Rise SVERIGE

Rise (Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen) är en stödorganisation för vuxna som utsatts sexuellt som barn. Allt stöd på Rise ges från en utsatt till en annan, med fokus på att mötas och dela erfarenheter i form av individuella samtal, stödgrupper eller medlemsaktiviteter som t ex läger. Stödpersonerna har själv varit utsatta som barn och kan idag ge stöd vidare till andra. Rise bidrar också till att sprida information i samhället om sexuella övergrepp mot barn, dess konsekvenser samt möjligheter till läkning och utveckling. Du kan också vara stödmedlem.

Telefon: 08-696 00 95 (mån­dag kl. 20-21, tors­dag 10-11)
Mail: stod@rise-sverige.se
Chatt öppen tis­da­g kl. 20-21 (be­sva­ras av stöd­män), ons­da­g kl. 20-21, fredag kl. 11-12, söndag 20-21 (be­sva­ras av stöd­kvin­nor)
rise-sverige.se


Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som är 13 år och uppåt och har blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Du kan vara anonym och tystnadsplikt råder. Storasyster erbjuder flera olika typer av stöd: chatt, samtalsstöd, samtalsgrupper, juridiskt stöd och medföljning. Även anhöriga kan ta kontakt.

Chatten är öppen söndag-torsdag kl. 20-22 via storasyster.org


ACA Sverige

ACA (Adult Children of Alcoholics) samlar vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer och erbjuder hjälp till självhjälp. Grupper finns över hela Sverige (och världen) med människor i olika åldrar och livssituationer. I ACA arbetar man efter de 12 steg som utvecklats av Anonyma Alkoholister och sedan anpassats av vuxna barns gemenskap. En dysfunktionell uppväxt leder till utvecklandet av olika strategier för att överleva. Det får konsekvenser i vuxenlivet. ACA erbjuder en gemenskap med andra som delar den erfarenheten, och ett program som hjälpt många att bryta invanda mönster och tillfriskna till ett helt liv. Du börjar genom att gå på ett möte, vilket också erbjuds online.

Möten i städer: aca-sverige.org/moten/sok-moten
Möten på telefon och online: aca-sverige.org/moten/telefon-och-online/