Samtalsstöd och terapi

Det finns många olika slags samtalsstöd och terapiformer. Det kan kännas som en djungel att hitta rätt. När du söker efter någon att samtala med om dina bekymmer finns det några saker att tänka på. Forskning visar genomgripande att det allra viktigaste är personkemi: att det känns tryggt, att du har förtroende för den du ska prata med och att du känner dig tillräckligt förstådd. Sedan är det givetvis bra om du också känner dig trygg med den metod som används och har tillit till att den professionella har den kunskap som behövs. Terapi är ett teamarbete, och därför är relationen alltid grunden.


Här kan du söka samtalsstöd/terapi

 

Vårdcentral

På vårdcentraler finns det kuratorer och ibland också psykologer eller psykoterapeuter som kan ge stöd i kris och svåra situationer eller stötta dig i att hantera andra former av förändringar i livet. Ofta får du samtal under en kortare period. Det finns också möjlighet att få samtal via videosamtal.


Skolkurator/elevhälsa

I grundskola, gymnasium och högre utbildning finns det elevvårdsteam som kan ge stöd genom samtal om allt ifrån förändringar i livet, kriser, svårigheter i studier eller relationer. De kan också ge stöd i att göra livsstilsförändringar samt slussa dig vidare till mer specialiserad vård om det behövs.


KOMMUNENS Familjerådgivning

Ibland kan det behövas stöd utifrån för att lösa problem i familjerelationer såsom parrelationer eller utmaningar i föräldraskap. Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning för den som behöver det. Oftast handlar det om parsamtal. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för rådgivande samtal.

Familjerådgivningen går under absolut sekretess. Det innebär att inga journaler förs, att ni har rätt att vara anonyma och att ingenting förs vidare, om det inte framkommer att barn utsätts för brott.

Kommunen tillhandahåller också samarbetssamtal mellan vårdnadshavare, ibland finns det familjecentraler för stöd och råd. Det erbjuds också mer riktat stöd utifrån olika problem. Kontakta din kommun för att se vad de kan hjälpa till med och vilket stöd som passar just er situation bäst.

Läs mer på 1177.se


Internet-KBT

Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i din vardag genom uppgifter och övningar. Läs mer på 1177.se

Kontakta din vårdcentral eller psykiatriska mottagning för bedömning och hänvisning vidare. Du kan även söka KBT-behandling själv via Region Stockholm, oavsett var i landet du bor.


Psykiatrimottagning

På en psykiatrisk mottagning kan du få hjälp så som samtal med psykolog eller psykoterapeut och/eller läkemedelsbehandling. De har också möjlighet till vidare utredning om det behövs, till exempel neuropsykiatrisk utredning.

Kontakta alltid vårdcentralen för en första bedömning och testa om samtal där hjälper. Om du har svårare besvär kan du behöva en remiss från vårdcentralen, men ibland går det också att söka direkt.

Läs mer på 1177.se


Mindler

En app-tjänst med KBT-psykologer som garanterar dig kontakt inom 24 timmar. Mindler erbjuder hjälp via videosamtal eller chatt på 20 olika språk. Det kostar 100 kr per samtal och frikort gäller. Du kan få hjälp med en variation av psykiska besvär, både genom samtal och självhjälpsprogram.

mindler.se


Sankt Lukas

S:t Lukas är en idéburen organisation med ca 30 professionella mottagningar för psykoterapi, handledning och utbildning över hela Sverige. De erbjuder individuell psykoterapi, par- och familjesamtal med erfarna psykoterapeuter. S:t Lukas har bred kompetens inom olika psykoterapeutiska inriktningar och erfarenhet av arbete med livsfrågor och existentiella frågeställningar. Verksamheten är inte vinstdrivande och politiskt och religiöst obunden.

En del mottagningar har avtal med regioner och arbetsgivare, men tar också emot på eget initiativ. Därför kan priset skilja sig åt om du betalar enligt regionens priser (då högkostnadsskydd gäller) eller betalar själv. Ett första besök går ut på att ta reda på vad du önskar hjälp med och hur de kan hjälpa dig med det. Tystnadsplikt gäller.

Se lokala mottagningar på sanktlukas.se/mottagningar


Privat terapi

Det finns många privatpraktiserande psykologer och psykoterapeuter om du har möjlighet att betala behandlingen själv. Avgifter för privat psykoterapi kan variera, men ofta ligger kostnaden på mellan 800 och 1500 kronor i timmen. För det mesta får du träffa någon på en mottagning, men även videosamtal kan erbjudas. KBT-behandling kan också erbjudas av vissa vårdgivare via internet och kostnaden varierar mellan vårdgivare.


Wonsa

WONSA (world of no sexual abuse) är en svensk insamlingsstiftelse som arbetar med behandling, forskning och utbildning om insatser som förebygger sexuella övergrepp. Stiftelsen har en klinik i Stockholm där de erbjuder olika nivåer av behandling. Alla insatser börjar med en kartläggning och bedömning. Kontakt kan ske genom remiss från vårdgivare, eller efter att du har gjort en egenanmälan.

wonsa.se


EMDR-terapi

EMDR-terapi (Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy) är en psykoterapimetod som kan minska svårigheter som stör vardagen på grund av svåra upplevelser i det förflutna, t ex trauma/PTSD men också för stöd i att reglera överväldigande eller utdragna svåra känslotillstånd. Tillsammans med en kombination av olika psykoterapeutiska inslag används bilateral stimulering, ofta ögonrörelser, som ett sätt att förbättra kommunikationen mellan olika delar av hjärnan och minska ångest när minnet av det svåra aktiveras. EMDR-terapi stimulerar således hjärnans naturliga system för bearbetning och gör det möjligt att släppa de låsningar som uppstått till följd av traumatiska minnen.

Det finns både privatpraktiserande terapeuter där du betalar själv, och de som har avtal med regionen och därmed går under högkostnadsskydd.

emdr.se/terapeuter