Anhörig


Anhöriglinjen

Anhöriglinjen erbjuder stöd till dig som är anhörig eller närstående genom telefon och mail. Anhöriglinjen drivs av Anhörigas riksförbund som verkar för anhöriga till människor, som på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller ålder, behöver hjälp att klara sin vardag.

Telefon: 0200-23 95 00 (måndag-tisdag, torsdag-fredag kl. 10-15, onsdag och söndag kl. 18-21)
Mail: info@anhoriglinjen.se
anhörigasriksförbund.se


SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd

SPES är till för dig som har förlorat en närstående genom suicid. Alla som är verksamma i förbundet har själva mist någon genom självmord. Stöd och hjälp erbjuds till efterlevande genom telefonjour, träffar och självhjälpsgrupper. Via en sluten FB-grupp kan efterlevande stötta varandra i en trygg miljö.

Telefonjour: 020-18 18 00 (alla dagar kl. 19-22.00)
Mail: info@spes.se
spes.se


Al-anon och ALATEEN

Al-anon är ett 12-stegsprogram för dig som är anhörig till en person som har ett beroende. Alateen är motsvarigheten för unga. Genom att dela med sig av egna erfarenheter från en anhörig till en annan och arbeta i de 12 stegen finner anhöriga gemenskap och tillfrisknar från medberoende. Al-anon ser alkoholism som en familjesjukdom. Du kan delta i möten på flera håll i Sverige, och digitalt. Aktuella möten finns att hitta via hemsidan där du också kan läsa mer.

al-anon.se


ACA Sverige

ACA (Adult Children of Alcoholics) samlar vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer och erbjuder hjälp till självhjälp. Grupper finns över hela Sverige (och världen) med människor i olika åldrar och livssituationer. I ACA arbetar man efter de 12 steg som utvecklats av Anonyma Alkoholister och sedan anpassats av vuxna barns gemenskap. En dysfunktionell uppväxt leder till utvecklandet av olika strategier för att överleva. Det får konsekvenser i vuxenlivet. ACA erbjuder en gemenskap med andra som delar den erfarenheten, och ett program som hjälpt många att bryta invanda mönster och tillfriskna till ett helt liv. Du börjar genom att gå på ett möte, vilket också erbjuds online.

Möten i städer: aca-sverige.org/moten/sok-moten
Möten på telefon och online: aca-sverige.org/moten/telefon-och-online/


Närståendelinjen ätstörningar

Är du närstående till någon som är drabbad av en ätstörning och behöver stöd? Ring närståendelinjen och prata med en person som har egen erfarenhet av att vara närstående. Du är anonym och samtalet är gratis, utöver din telefonoperatörs öppningsavgift (en markering). Stängt röda dagar.

Telefon: 0200 – 125 085 (måndag kl. 19-20, onsdag kl. 16-17 & 19-20, torsdag kl. 10-11 & 19-20.
friskfri.se


Kvinnofridslinjen

Misstänker du att någon i din närhet utsätts för våld? Kvinnofridslinjen kan ge råd och stöd om hur du kan hjälpa. Du kan vara anonym och det är kostnadsfritt.

Telefon: 020-50 50 50 (öppet dygnet runt)
kvinnofridslinjen.se