Våld i nära relation

Vid akut fara, ring 112.


Socialtjänsten

Socialtjänsten i din kommun kan ge dig en akut plats på skyddat boende, hjälpa dig att planera en utväg om du inte är redo att lämna direkt och stötta dig i uppbrottsprocessen. Om du har barn ges är det viktigt att också de kommer i säkerhet. På skyddade boenden finns personal som kan ge praktiskt och känslomässigt stöd.

Socialtjänsten hjälper dig i kontakt andra myndigheter om du önskar det, kan ge ekonomiskt stöd vid behov och kan hjälpa till med t ex intyg för sekretessmarkering som handläggs av Skatteverket. Socialtjänsten kan också bevilja samtalsstöd för dig och dina barn för att bearbeta era upplevelser och hjälpa er att bygga upp ett liv i trygghet. Alla insatser är frivilliga, så länge det inte anses finnas en fara för att barn far illa.


Kvinnofridslinjen

En stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Öppet dygnet runt. Du är anonym, samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen. Närstående kan också ringa hit. Kvinnofridslinjen kan också ge information om vilket stöd som finns nära dig. De som svarar är socionomer eller sjuksköterskor med vana att möta människor i kris eller i svåra livssituationer. Det råder tystnadsplikt.

Telefon: 020-50 50 50
kvinnofridslinjen.se


Kvinnojourer

Kvinnojourer finns för dig som är utsatt eller har utsatts för någon form av våld och kontroll. De finns över hela Sverige och utgår från vad just du behöver och önskar hjälp med. Kvinnojourer erbjuder samtalsstöd och råd utifrån din situation.

Kvinnojourer arbetar på sitt eget sätt, men har alltid en jourtelefon. Ibland också en chatt. Du kan välja att vara anonym, inget du säger förs vidare mot din vilja och ingenting registreras om dig. Du kan kontakta vilken jour du vill och det behöver inte vara just där du befinner dig, även om det underlättar om du behöver hjälp akut.

Jourkvinnor kan följa med som stödpersoner vid besök hos polis, advokat, socialtjänst samt hjälpa till med praktiska ärenden som att ansöka om sekretessmarkering. Är du närstående till någon som du misstänker utsätts för våld kan du också kontakta kvinnojouren.

De flesta jourer erbjuder skyddat boende som dig tvingas fly ditt hem. Också barn kan bo på skyddat boende. Jourer samarbetar med varandra och socialtjänst för att ge dig det bästa skyddet. Du har rätt till stöd från din kommun.

Här kan du hitta din lokala kvinno- eller tjejjour:

unizonjourer.se
roks.se


Terrafem 

Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter. De driver den enda rikstäckande jourtelefonen för kvinnor och flickor med utländsk bakgrund. Terrafem kan ge stöd på 69 olika språk. Samtalet är gratis, syns inte på telefonräkningen och numret registreras inte. Du kan vara anonym och de som svarar har tystnadslöfte.

Juristjouren ger juridisk rådgivning till dig som utsatts för våld och stödjer dig i rättsprocessen. Terrafem erbjuder även skyddat boende på tjejhus och kvinnojour. Du kan också boka tid för besök, få praktisk hjälp och krisstöd.

Jourtelefon: 020- 52 10 10
Juristjour: 020-52 10 10
terrafem.org 


Ungarelationer.se

Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir eller har varit utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. På hemsidan kan du läsa mer om utsatthet, våld och vad som inte är okej i en relation.

Chatt (varje kväll kl. 20-22)
ungarelationer.se