Hållbarhet

Rabarberkräm

Mina bästa smakminnen från barndomen har alla en sak gemensamt: rabarber. Rabarberkräm, rabarberpaj och färsk rabarber att knapra på med barfotafötter i gräset.

På senare tid har jag också fått lära mig om rabarberns rengörande förmåga. Rabarber används bland annat för att göra rent båtar, och jag använder den främst för att djuprengöra skärbrädor (smörj in med rabarbersaften, låt stå en stund och skölj av). Men den går självklart att använda för annan rengöring också. Det borde vara optimalt för badrummet tänker jag!

27177322666_967577ad06_k.jpg

Ibland är det allra enklaste också det som smakar bäst. Speciellt sommarrecept tycker jag har den egenskapen. Därför gjorde jag en klassisk rabarberkräm. Jag kan tipsa om att tillsätta lite ingefära för att få en mer spännande touch.

26605869283_58015f2e51_k.jpg

Du behöver:

  • ca 8 rabarberstjälkar

  • 4 dl vatten

  • 1 dl socker

  • 3 msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Skala, skölj och hacka rabarbern i mindre bitar så att du fyller ett litermått med rabarber.

  2. Koka upp vatten och socker.

  3. Lägg i rabarbern, koka den mjuk under lock i ca 4 min.

  4. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.

  5. Ta kastrullen av värmen. Häll i redningen i en stråle medan du rör hela tiden.

  6. Koka upp krämen.

  7. Häll upp och strö lite socker över för att förhindra en ythinna.

Kan ätas kall eller avsvalnad med mjölk eller grädde till.

27114665172_02b8c9f89d_k.jpg

Gör din egen flädersaft

Min alldeles egen flädersaft, eller fläderblomsaft - som det ju egentligen heter. Så naturligt gott, speciell känsla av att ha gjort det själv och med världens enklaste recept.

19456598999_22efff7d7f_k.jpg

Du behöver

✿ 1 hink
✿ ca 60 fläderblommor
✿ 60 g citronsyra
✿ 3,5 liter kokande vatten
✿ 4 citroner
✿ 2 kg socker
✿ Glasflaskor

19630518445_65f01bab47_k.jpg

1. Plocka ca 60 fläderblommor (hälften är det vanliga men min flädersafts-guru brukar dubbla det). Akta dig för den giftiga flädervarianten.

2. Plocka bort de tjockaste gröna stjälkarna från fläderblommorna.

3. Skiva 4 citroner.

4. Varva fläderblommor, citronskivor och socker i hinken i lager.

5. Koka upp 3,5 liter vatten. Blanda i citronsyran. Häll över socker/blom/citron-blandningen. Rör om tills sockret har upplösts.

6. Låt stå i 3-4 dagar och rör om en gång om dagen. Ställ svalt så att det inte jäser.
7. Sila bort blommor och citroner.

8. Häll över i flaskor. Jag använde gamla vin-, cidér och glöggflaskor.

9. Blanda med vatten efter egen smak.

10. Njut! Var stolt! Skryt! Ge bort i present! Och förvara kallt (så det inte jäser, så du får den där anskrämliga smaken).

19635095631_6dc35980c1_k.jpg