DIY

Odla tomater - mina tips för att lyckas!

Jag frågade på Instagram vad ni odlar i år och de flesta svarade tomater, vilket ju minst sagt är en stor odlingskärlek i mitt liv. Tomater belönar en rikt. Ett år plockade jag över 450 tomater på min lilla balkong, och jag tror nog att jag kan tangera det rekordet i år. Det är det jag alltid odlar mest av, eftersom tomaterna verkligen trivs i mitt förmiddagssoliga läge.

Jag har mest testat mig fram genom åren, och först nu har jag mognat tillräckligt för att läsa på lite ibland om hur man borde göra. Så detta inlägg är en blandning av egna erfarenheter och tillägnad kunskap - den bästa blandningen! Här är mina tips för att lyckas med tomater.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

Månadens tema för Sustainable Influencers är odling och ni kan följa oss under #aprilodling och "#growyourown via sociala medier. SOM det odlas och växer här hemma hos mig. Jag satte tomatfrön i februaris början. Jag bor på gränsen mellan växtzon 2 och 3 och tack vare mitt soliga köksfönster så kan det börja växa redan då. Men det går lika bra att så nu och med tipsen nedan får du fart på plantorna!

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Så tomatfrön och skola om tomatplantor

Så frön i drivhus. Plantera om, eller skola om som man säger om plantor, i små krukor när de växt sig stora nog att flytta vidare. I år testade jag att ge dem KRAV-märkt ört- och grönsaksjord vid första omskolning (finns bl.a. på Plantagen) istället för vanlig plantjord och jag tror att det gjorde skillnad då de blivit starkare i stammarna och mer frodiga än förra året.

Odla tomater-9383.jpg

Nästa omskolning gör jag när rötterna tar sig ur krukan på undersidan. Ett tydligt tecken på att de vill växa större. Älskar hur plantor är så tydliga med sina behov om vi bara är lyhörda! Och då planterar jag dem i djupare krukor, gärna så att en del av stammen hamnar under jorden - ny näringsrik jord. Några kan behöva blompinnar som stöd (grillpinnar funkar också!). Bästa resultatet i stadga får man om de hittar sätt att luta sig mot varandra.

Odla tomater-9365.jpg
Odla tomater-9540.jpg

Tips för stadiga snabbväxande tomatplantor

För att få stadiga plantor och som växer snabbare finns det några enkla knep som jag har använt mig av. OBS, detta är min hobbyknep och jag är ingen expert på detta. Jag lär mig genom att testa och läsa på sporadiskt för nya idéer.

Odla tomater-9779.jpg

Riklig tillgång till vatten

Jag låter mina plantor STÅ i vatten. På skobrickor (dessa är från Clas Ohlson) som jag kan placera på köksbordet eller på fönsterbrädor, eller ovanför de transparenta förvaringslådorna som jag också har plantor i. De som växt sig lite större får flytta dit och får därmed stöd och också lite mer värme som i små växthus. Jag fyller lådorna och brickorna med ett lager vatten som tomaterna sedan kan lapa friskt från under dag och natt.

Tyvärr hör ni ju att det inbegriper en del plastmaterial, vilket på vissa sätt skär i miljöhjärtat. MEN om jag gör inköp med tanken att produkten ska leva länge och utnyttjas till max så kan jag ändå leva med det. Good enough, så att säga. Skobrickorna använder jag till vinterskorna under vinterhalvåret och plastlådorna för att skapa jordfabriker med bokashi eller förvara krukor i när de inte används. Har du något förslag på vad som kan användas istället sprider jag gärna ordet!

Odla tomater-9226.jpg

Sol och värme

Ställ tomatplantorna där det är som mest sol hemma. Jag har mina i ett fönster mot nordost. Där växer de stadigt i värme och ljus. Om de måste sträcka sig mot solen blir de genast mer rangliga.

Odla tomater-9769.jpg

Lek vind

Blås på plantorna, vifta lite med händer/armar omkring dem som om du vore en vind. Då blir det starka tomatplantor! Prata bort den löjliga känslan och se poesin i det. ;) Så snart som vädret tillåter är det bra att skicka ut dem i vind om dagarna. Även tomater behöver motstånd för att mogna och växa.

Bra jord

Antingen tomatjord eller grönsaksjord - och gärna ekologisk för bästa naturliga resultat för miljö och plantor.

Odla tomater-9766.jpg

Näring

När de planterats om i större krukor som de ovan behöver de tillföras växtnäring. Jag använder i första hand näring från min bokashikompost eftersom jag har tillgång till det. Det finns tomat- eller grönsaksnäring i trädgårdsbutiker och självklart är det ekologiska alternativet det du ska satsa på om det finns.

Plocka blad

Plocka bort blad som dyker upp längre ner på roten mot jorden när plantan börjar bli lite mer stadig. Gör det ännu mer senare, inklusive där det inte växer blommor/frukt, när plantan börjar få blommor. Då når näring och vatten snabbare fram till frukten och du får tidigare skörd.

Odla tomater-9536.jpg

Det var mina bästa tomattips! Har du några du vill dela med dig av? Är något tips helt uppåt väggarna? Dela gärna dina erfarenheter! Och om du vill - berätta vad du odlar i år! Det är så inspirerande att få ta del av.

Kom ihåg i dessa tider (oavsett storlek på trädgård/inne-trädgård):

“To plant a garden is to believe in tomorrow”

- Audrey Hepburn

Gör egna bomullsrondeller och återbruka tyg

Hur fina är inte dessa bomullsrondeller? Mycket roligare än de i bomull som används en gång och bara slösar på resurser. Det finns en uppsjö av tips på saker du kan göra för att spara på både pengar och miljö samtidigt och här är ett. Dessa bomullspads/rondeller gjorde jag själv i somras och de blev klara på några minuter.

48683869518_3726778afe_k.jpg

Återbruka tygbitar och ge dem nytt liv

När du vill ha något snällt och mjukt rekommenderar jag använda lakan, och vill du hellre ha något mer grovt och som suger åt sig mer vätska rekommenderar jag att använda en frottéhandduk. Jag använde delar av ett gammal lakan som jag hade kvar från när jag gjorde min kaftan förra sommaren.

48683894528_b18f42419d_k.jpg

Bomullsrondeller DIY

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 15 min
DU BEHÖVER | spillbitar av tyg (t ex handduk eller lakan som gått sönder eller är slitet), en bomullsrondell / något runt i lämplig storlek, tygsax, textilpenna eller annan penna, synålar, symaskin eller nål och tråd, (ev. papper om du inte ritar direkt på tyget).

Så syr du egna bomullsrondeller

Använd en engångsrondell som mall, eller något annat i samma storlek. Räkna med lite sömsmån. Jag använde en liten glasburk som var något större än en rondell och målade ut en mall direkt på tyget. Går så klart också att göra på frihand om du känner för det, eller göra en pappersmall först.

  1. Klipp ut och fäst mallen med synålar på tyget.

  2. Rita runt med en textilpenna eller annan penna. Upprepa tills du har så många runda bitar du vill ha. Gör dubbelt så många bitar (två bitar blir en rondell).

  3. Klipp ut bitarna med tygsax.

  4. Fäst ihop två och två med synålar med avigsidorna inåt (om du inte vill vända dem, vilket inte är nödvändigt). Det räcker med fyra synålar per rondell, som pekar med spetsen inåt mot mitten.

  5. Sicksacka runt kanterna med symaskin (eller sy för hand om du saknar en sådan). Backa i början och slutet för att fästa tråden ordentligt.

  6. Klipp av lösa trådar och den överblivna kanten (efter egen smak).

  7. Redo att användas!

Sen är det bara att applicera vatten eller sminkborttagning/ansiktsvatten, (ev. skölja av under kranen och krama ur) och slänga med i tvättmaskinen. Tvätta gärna i tvättpåse så att de inte försvinner likt den där andra strumpan som ständigt går upp i rök. Vill du sy egna tvättpåsar visar Illiana hur du kan göra det. Gör ett gäng rondeller så klarar du dig till nästa tvätt.

Sy klimatsmart kaffefilter i tyg

Att sy eget kaffefilter är både klimatsmart och enkelt. Detta är helt klart av de enklaste syprojekt jag har gjort. Detta tog ungefär 30 minuter att göra, vilket jag ju faktiskt alltid kan avsätta. Så härligt!

Och så var det klimatfrågan, som ofta ger mig ont i magen. Jag försöker att ställa om i det jag kan påverka. Den här gången gällde det kaffefilter. Genom att återanvända ett kaffefilter i tyg eliminerar jag min förbrukning av engångsfilter helt och hållet. Skillnaden i min konsumtion är avsevärd på sikt. Plus den obehagliga vetskapen om att kaffefilter innehåller bly. Det är så klart roligare att använda något en har gjort själv också, inte sant?

46956402422_937bce030b_o.jpg

SY KAFFEFILTER I TYG

SVÅRIGHETSGRAD 1 av 5
TIDSÅTGÅNG ca 30 min
PRIS ca 20 kr
DU BEHÖVER symaskin och tråd (eller nål och tråd), spilltyg i ett lämpligt material (linnetyg är nog det bästa), sax, kaffefilter i papper som mall, synålar, ev. måttband.

46284201714_d323a1a691_o.jpg

SÅ SYR DU ETT KAFFEFILTER

1.     Vik tyget dubbelt.

2.     Fäst pappersfiltret med synålar med en kant där du sikte tyget dubbelt.

3.     Mät ut en liten marginal runt kaffefiltret som sömsmån.

4.     Klipp ut.

5.     Stryk tyget (kan också göras innan).

6.     Sy med raksöm runt kanten där öppningen ska vara (på rätsidan).

7.     Sy ihop botten och sidan med sicksacksöm.

8.     Koka filtret i vatten på spisen så att ev. tvättmedelsrester och annat försvinner.


SKÖTSEL 

Använd filtret i kaffekokare/bryggare, skölj av det och koka det då och då för att hålla det fräscht. Sy gärna fler på samma gång så kan du växla mellan dem.

Morotsliv har tipsat om ännu bättre sätt att göra rent kaffefilter i tyg med matsoda.

32066797627_26269ba040_o.jpg

Det är en ren och mysig känsla att få koka mitt morgonkaffe i ett kaffefilter jag har gjort själv. Jag tyckte också mycket om det lantliga mönstret på tyget jag hittade. Jag tror att det är någon slags blandning av bomull och linne, men jag är ingen tygexpert.

Jag har läst att det går bra att använda gamla lakan och linneväv. Bäst blir nog linneväv, för att inte tala om lite kraftigare gardinlängder. Det ska jag göra nästa uppsättning av!


Har du något annat tips på klimatsmart skapande?

Blommiga tapeter och att avgränsa ett rum

IMG_4549.jpeg
28845645117_e77aa6a8ae_k.jpg

Titta vilka vackra blommiga tapeter jag har hittat! Nu är ni väl nyfikna på vad jag ska göra med dem? Det ska jag så klart berätta! De ska användas för att skapa ett rum i rummet. Tapeter sätter verkligen tonen i ett rum. De ramar in och ger dimensioner att utgå från. Det tänkte jag utnyttja till en kontorshörna.

När jag fick erbjudande om detta uppdrag gick jag igång direkt. Tapeter?! Åh det finns ju såååå mycket roligt du kan göra med tapet! Använda som fotobakgrund, förhöja intrycket av en bordsyta, rama in som tavlor. Och det självklara: tapetsera om ett rum så att det får en helt ny känsla. Men jag trodde inte att det skulle lösa mitt stora inredningsdilemma: vardagsrummet.

28864438447_e6a56b3553_k.jpg

Att avgränsa ett rum med tapet

För mig är det viktigt att inredning förenar estetik med nytta. När jag hyrde ut mitt sovrum huserade jag i vardagsrummet. Jag avgränsade sovdelen från skrivbord och soffa med ett draperi. Nu är det förändringar på gång igen. När terminen startar är vi två studenter i detta hushåll. Nya avgränsningar behövs för att skapa de ytor vi bäst behöver.

Varför inte dela rummet med en fondvägg? Skapa ett rum i rummet? Jag tänker mig en tapet som täcker kortväggen och går in en bit på långväggen, som för att markera ett kontorsutrymme.

41971095650_2f7bf928ad_k.jpg

Blommiga tapeter som får rummet att växa

Jag har nu botaniserat i tapeter på denna sida i flera dagar och kommit fram till två favoriter. Självklart blir det blommiga tapeter! Som i allt så vill jag ha känslan av växande. Möjligen skulle det vara fint att ha en enfärgad tapet på långväggen och en blommig på kortväggen...

Som ni märker: jag behöver era smakråd! Vad tror ni, vilken av dessa två skulle passa bäst mot min sekretär och det i övrigt vitmålade rummet? Ska jag hålla mig till en blommig tapet eller lägga till en enfärgad också? Borde jag ha en mörkare botten? Hur skulle du göra?

29912186948_d53c1f82bc_k.jpg

Tapeter för studentens plånbok

Mina två favoriter ovan kommer från Boråstapeter (Falsterbo II 4021) och Englund & co (Simplicity Botanica 3660). De påminner mig om ett gammalt herbarium.

Bygghemma har ett stort utbud av mönstrade, enfärgade och blommiga tapeter att välja på så du kan hitta din favorit. Kanske vill du göra en fondvägg i hallen eller i sovrummet?

Om du som jag vill känna på materialet kan du beställa tapetprover för några kronor via tillverkarnas egna hemsidor. Jag gjorde en prisjämförelse via nätet och i butik och blev glatt överraskad av de förmånliga priser som Bygghemma.seerbjuder. En stor skillnad för ett överkomligt pris.

43755860432_53641fb50e_k.jpg

Vart skulle du vilja tapetsera om? Hittar du någon favorit bland de blommiga tapeterna eller föredrar du någon annan variant?

*

Samtliga produkter är valda av mig och åsikterna är mina egna.

IMG_4549.jpeg

Sy om klänning till mindre storlek steg för steg

Har du någonsin sett ett tyg som du vet att du bara måste ta med dig hem? Det hände mig när jag strosade runt på Myrorna. Klänningen fångade min blick direkt och jag kunde inte slita mig. Även om den var fyra storlekar för stor tänkte jag "den måste väl gå att sy in?". Och med en van sömmerska vid min sida löste vi detta riktigt bra. Ibland gäller det att bara våga!

Klänningskjolen var lagom stor och det var tydligt för mig att det egentligen var överdelen som behövde sys om. Det var många sömmar på strategiskt bra ställen för att sy om, och det avgjorde mitt köp. 145 ynka kronor för en klänning som säkerligen var värd tio gånger mer. Och för mig än mer än så, nu när den är klar. Så hur gjorde jag? Det ska ni så klart få veta!

28748911407_2fb00e9fb6_k.jpg

SY OM EN OMLOTTKLÄNNING

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5

TIDSÅTGÅNG | ca 2 timmar med symaskin

DU BEHÖVER | en klänning, sytråd (under- och övertråd), måttband, synål, nålar för att markera sömmar, sprättare, symaskin (eller synål och tråd även om det tar längre tid då), sax.

43630835871_548332f4ae_o.jpg

SY OM KLÄNNING SÅ HÄR

  • Börja med att fundera på vilka sömmar som är bäst att dra in. Om det är möjligt, håll nederdelen intakt. Dra in längs ryggen så att det håller proportionerna (gärna med minskat intag som smalnar av uppifrån och ner till midjesömmen). Gör även intag upptill vid axlarna om det behövs för att tyget ska falla rätt.

  • Mät med måttband hur mycket du behöver sy in och vart när du provar plagget. Markera dessa genom att nåla in dem längs sömmarna (på insidan av tyget). Ta gärna hjälp av någon att nåla så kan du göra det när plagget är på om det går bra utan att sticka sig.

  • Sy med raksöm längs dina markeringar (på tygets insida).

  • Prova igen och se om det blev bra. Annars sprättar du och syr om, eller syr in mer.

  • När du är nöjd med storleken syr du med sick-sacksöm längs den nya sömmen för att säkra sömmen. Klipp sedan bort överflödigt tyg.

  • Om det är en omlottklänning som min behöver du också dra in skärpet. Gör det genom att vika det längs sömmen på insidan av tyget. Nåla och sy med raksöm längs markeringarna. Denna söm kommer att synas så här behöver du hålla tungan rätt i mun. Klipp sedan bort överflödigt tyg och lösa trådar.

  • Sy fast utstickande sömmar för hand. Sen kan du glida runt och känna dig stolt över din kreation.

29767089548_7a709b2736_k.jpg

I denna klänning fanns det också ett band längs axelsömmarna som är till för att spänna fast klänningen vid BH-banden. Så bra uppfinning för bättre passform! Jag avslutade med att sy fast dem för hand längs de indragna axelsömmarna.

Jag är otroligt nöjd!

28748913857_c2b0963979_k.jpg


Blomlåda för balkong i trä

Vill du bygga din egen blomlåda till balkongen, uteplatsen eller fönsterbrädan? Dags för en ny träslöjdslektion!

Ni vet de där vackra gamla sockerlådorna? Dessa blomlådor bygger på den idén. Och på min vän träslöjdslärarens geniala kompetens.

Helt ärligt så har jag själv inte haft tid att bygga dem. Jag har hjälpt till att designa dem och gjort finishen. Resten lämnade jag till experten. Däremot inte sagt att du inte kan göra en egen. Det tar en del tid, men oj vad värt det är om du har chansen att göra det. Så, låt oss nu sätta igång!

40882141905_08e4d6d56c_k.jpg

BLOMLÅDA I TRÄ

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 10 timmar för två lådor
DU BEHÖVER | plankor i önskad storlek (mina mått): 3x2 för långsidor (12x60 cm), 3x2 för kortsidor (12x30 cm), 8 delar för botten (27x60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6x42 cm) för hörnen. Mät ut med vinkelhake och strykmått eller be bygghandeln såga till efter måtten. För dessa mått behövs 112 skruvar och 2 dl trälim.
Sen behöver du slip och sandpapper, limknekt, torkpapper, syl och borrmaskin. För att klä in dem behöver du sopsäckar (lättast att hitta svarta sådana), en sax och en häftpistol.

41868399591_506c271bb3_k.jpg

SÅ BYGGER DU EN BLOMLÅDA 

FÖRBEREDELSE

  1. Rita upp en skiss, mät ut hur lång och bred låda du vill ha. Måttanpassa gärna efter den plats där du vill ha den. Var noggrann med måtten!

  2. Märk ut längd och bredd med vinkelhake och strykmått. 3x2 för långsidor (12x60 cm), 3x2 för kortsidor (12x30 cm), 8 delar för botten (27x60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6x42 cm) för hörnen.

LIMMA OCH SLIPA

  1. Dela bottenplankorna i 4-5 delar på längden och limma ihop dem. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim.

  2. Limma ihop hörnen. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim. På dessa ska vi sedan fästa de resterande plankorna.

  3. Fasa gärna plankornas kanter för kort- och långsidor med en slip så att de skapar luftinsläpp. Det gör dem också extra snygga!

  4. Gör plankorna lena med sandpapper eller lämna dem ruffiga om du gillar det bättre.

SÄTT IHOP

  1. Måtta ut vart du vill placera plankorna på hörnen (lämna en liten springa emellan) samt var skruvarna ska sitta. Markera med penna. Två par skruvar på varje planka i varje hörn. Det vill säga: 8 skruvar i varje planka, 2 och 2 bredvid varandra. Markera hålen med syl genom ett tryck mot plankan.

  2. Limma fast plankorna med trälim. Tre plankor på vardera kortsida, tre plankor på vardera långsida. Spänn i limknekt, torka av överflödigt lim, låt torka.

  3. Borra hål i plankorna där du har markerat. Borra sedan fast skruvarna i hörnen så att plankorna sitter ihop. Hörnen kommer att sticka upp en bit. Vill du inte ha dem så kan du korta ner dem från början eller såga av dem efteråt.

  4. Då är det bara botten kvar. Markera ut hur hörnen förhåller sig till botten och såga ut ett tomrum för dem i alla fyra hörn i den hoplimmade bottnen.

  5. Markera hål för skruvar: 5x2 på långsidorna och 3x2 på kortsidorna. Fäst skruvarna.

INSIDAN

  1. Täck blomlådan med en svart sopsäck. Klipp upp i ena kanten för att den ska sträckas ut. Se till att den täcker botten och kanter och klipp mer om du behöver, men var försiktig så att säcken inte läcker. Ingen fara om den gör det, men lådan håller sig bra längre då. Vik hellre påsen dubbelt längs kanterna. och göm överflödigt material bakom. Du ska ändå täcka det med jord sen!

  2. Fäst med häftpistol i kanterna. Försök vinkla häftpistolen lite så fäster det lättare i det stabila träet. Slå till extra med en hammare om det behövs.

  3. När du känner dig nöjd har du en färdig blomlåda! Fyll med jord och plantera blommor eller vad du önskar.

41151978224_b7dc51935b_k.jpg
27000292077_71b3e0092a_k.jpg

Jag är så himla glad för dessa! I sommar ska jag använda den ena för kryddväxter och den andra för sommarblommor. Det kommer att göra så gott att sitta där i sommarkvällarna och se dessa vackra skapelser bära upp delar av min dyrbara växtfamilj. De fungerar just nu som blomhyllor och det gör de med den äran. Asla verkar också tycka om dem. <3

41868395261_4248063c48_k.jpg

Vad skulle du plantera i en balkonglåda?

Dekorera påskägg med decoupage

Idag ska ni få ett DIY-inlägg! Nämligen påskägg med decoupage. Enkelt påskpyssel som fick igång min kreativitet igen.

40959045981_8f5bba7366_k.jpg
40064869295_9b111bfa02_k.jpg

DECOUPAGE PÅ PÅSKÄGG

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 20 min per ägg
PRIS | ca 125 kr (eg. ca 70 kr materialkostnad, eftersom decoupagelim och servetter blir över).
DU BEHÖVER | sax, decoupagelim (jag kör glossy både under och över), pensel, servetter (köpte mina på Åhléns) och påskägg (t ex tre i ett från Panduro då transparenta är bäst men det funkar även på traditionella påskägg).

27087333868_e01fbbf4df_k.jpg

SÅ GÖR DU DECOUPAGE PÅ PÅSKÄGG

  1. Dela servetten så att du bara har ett yttersta lager. Servetter har oftast tre lager.

  2. Pensla ett tunt lager decoupagelim på ägget.

  3. Lägg på servetten försiktigt som du vill ha motivet.

  4. Pensla ett tunt lager ovanpå med en hård pensel, stryk bort veck med lätta drag.

  5. Klipp/dra försiktigt bort pappret vid kanten och pensla fast ändarna. Låt torka!

26086478197_55dd98e2ec_o.jpg

Det finns också en annan mer pillig metod som kan passa bättre när det är just motiv med konturer som t ex blommor. Då klipper du ut figurerna i servetten och placerar dem själv som du vill ha dem. Fungerar extra bra när servetten i övrigt är transparent vit. Här nedan kan du se mer hur jag menar: klipp ut, pensla på lim, lägg på det utklippta motivet, måtta dit nästa urklipp och gör detsamma tills du täckt hela ägget och är nöjd.

27087918588_daffbe42fd_o.jpg

Jag är så glad att jag tog mig tid för detta. Som jag har saknat att skapa och närvaron i nuet det ger mig. Ett enkelt och roligt sätt att väcka kreativiteten från vintervilan!

40064932285_dc2d41a476_k.jpg

Skapar du något i påsk?

Fotohängare av trädgrenar

FOTOHÄNGARE I SPINDELVÄVSFORM

37158273736_cfc716cbf0_k.jpg

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 20 min
PRIS | ca 30 kr för garn
DU BEHÖVER | två grenar, garn, sax, foton/vykort, klädnypor, (gem eller nål/sytråd).

37158280516_2ba698bdc2_k.jpg

GÖR EN FOTOHÄNGARE AV TRÄDGRENAR

  1. Gör rent grenarna så mycket du tycker att det behövs. Mossa kan färga av sig.

  2. Ta den gren du vill ha överst och knyt garn i ena änden och knyt ihop med den andra änden, så att du får ett upphäng. Häng upp den!

  3. Klipp till två lika längder till yttersidorna som du knyter fast längst ut på grenens kanter.

  4. Nu kan du knyta fast den undre grenen i dessa garnlängder för att få en symmetrisk fotohängare. Jag kom på det för sent och gjorde det sist. Det fungerade det också.

  5. Knyt garnet fram och tillbaka mellan garnlängderna och spänn dem som du vill ha dem. Jag gick på känsla så det blev som ett litet spindelnät.

  6. När du är nöjd klipper du av garnet och knyter fast änden.

  7. Fäst fotografier, vykort eller annat fint på garntrådarna med hjälp av klädnypor eller gem. Ett annat sätt att fästa dem är att ta sytråd och nål och sy fast. Tips tips!

37205929251_bf441293b1_h.jpg
36953177590_f6ba58f767_k.jpg

Fotohängaren samlar minnen och personliga påminnelser. Det bästa är att innehållet går att byta ut med tiden, så att jag i olika perioder kan låta den bära upp nya minnen. Ett tag var jag lockad att låta den häng för sig självt utan innehåll, då den var så vacker i sig med den enkla spindelväven. Eller byta ut innehåll efter säsong.

Vad skulle du ha fyllt den med?

Rabarberkräm

Mina bästa smakminnen från barndomen har alla en sak gemensamt: rabarber. Rabarberkräm, rabarberpaj och färsk rabarber att knapra på med barfotafötter i gräset.

På senare tid har jag också fått lära mig om rabarberns rengörande förmåga. Rabarber används bland annat för att göra rent båtar, och jag använder den främst för att djuprengöra skärbrädor (smörj in med rabarbersaften, låt stå en stund och skölj av). Men den går självklart att använda för annan rengöring också. Det borde vara optimalt för badrummet tänker jag!

27177322666_967577ad06_k.jpg

Ibland är det allra enklaste också det som smakar bäst. Speciellt sommarrecept tycker jag har den egenskapen. Därför gjorde jag en klassisk rabarberkräm. Jag kan tipsa om att tillsätta lite ingefära för att få en mer spännande touch.

26605869283_58015f2e51_k.jpg

Du behöver:

  • ca 8 rabarberstjälkar

  • 4 dl vatten

  • 1 dl socker

  • 3 msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Skala, skölj och hacka rabarbern i mindre bitar så att du fyller ett litermått med rabarber.

  2. Koka upp vatten och socker.

  3. Lägg i rabarbern, koka den mjuk under lock i ca 4 min.

  4. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.

  5. Ta kastrullen av värmen. Häll i redningen i en stråle medan du rör hela tiden.

  6. Koka upp krämen.

  7. Häll upp och strö lite socker över för att förhindra en ythinna.

Kan ätas kall eller avsvalnad med mjölk eller grädde till.

27114665172_02b8c9f89d_k.jpg