Odla

Odla på balkong - 5 kvm ätbart och blommigt

Balkongodling är en härlig utmaning. Mitt intresse för odling och min kreativitet har gått hand i hand. En grönskande balkong kräver verkligen både och. Allra mest behövs det nyfikenhet, tålamod och lust att testa. Oj vad mycket som inte blev något alls i början! Med åren har jag lärt känna olika plantors behov och därmed skapat min gröna oas år efter år.

Även om jag bor mitt i stan så brukar jag tänka att jag ska hem från jobbet och vårda min “trädgård”. Jag trivs verkligen med att möblera om bland växterna, se till att alla växter har det de behöver av näring, vätska, utrymme och ljus.

Testa, lek och lär

Allt jag har lärt mig om odling har jag lärt mig genom att testa. Jag är inte så bra på att läsa instruktioner, även om jag börjar bli bättre på det ;)

Det kan inte bli fel. Det värsta som kan hända är att det inte växer något, och då har du ju ändå försökt och kan fundera på vad du kan göra annorlunda vid nästa försök. Purjolök var en kul test förra året som gav bra utdelning. I år testar jag palsternacka och aubergine, som jag tror att jag har för lite utrymme för - men vem vet? För att inte tala om rabarbern - men där ser det riktigt lovande ut!

Aubergine och palsternacka. Tror du att det kan gå?

Från köksfönster till balkong

Jag sätter de första fröna i mitten av februari i små drivhus. Mitt köksfönster och utrymmet för matbordet är som gjort för tidig frösådd med stort mjukt ljusinsläpp några våningar upp från markplan. Med vårens gång blir mitt köksbord ett växtbord och tomatplantorna sträcker sig högre och högre. Först i maj vänjer jag dem långsamt vid klimatet på balkongen. Parallellt sätter jag fler frön i omgångar, och skolar om plantor från drivhusen till egna krukor. Jag har tre eller fyra storlekar planteringskrukor som de större plantorna får växa vidare till under våren.

Läs mer om hur jag odlar tomater här.

Så här kan fem kvadratmeter balkong se ut i början av juni:

Två veckor senare:

Odla det du faktiskt äter

I början planterade jag allt möjligt utan större eftertanke. Tyvärr gick en del till spillo. Jag använder t ex inte chili, så varför skulle jag odla det? Det är en lärdom jag har tagit fasta på och numer odlar jag sådant som jag faktiskt äter.

I år har jag satt olika sorters körsbärstomater, paprika, olika sorters kål, spenat, potatis, smultron, purjolök, physalis, palsternacka och örter såsom mynta, citronmeliss och basilika.

Basilikan behåller jag dock inomhus då den tidigare år alltid drabbats av spinn. Även kålen riskerar att få skadedjur lätt, så där sprayar jag med såpvatten mellan varven.

Potatis odlar jag i potatiskruka som finns att köpa på bland annat Plantagen.

Smultron har inte så långa rötter så du kan med fördel plantera smultronplantorna i lägre krukor.

Odla dina favoritblommoR

Blommor har jag inte odlat så mycket av tidigare men nu när jag är mer säker på ätbara plantor vågade jag ta ut svängarna lite. Min absoluta favoritblomma är akleja och till min stora glädje har jag lyckats övervintra denna skönhet i säkert 6-7 år nu.

Det är första året som jag sätter lökar av dahlia och lilja i jord. Jag var kanske sent ute i sena maj men de har tagit sig bra. Jag får dock placera liljorna långt borta från katten då de är giftiga för henne.

Något annat som är enkelt och roligt att odla är penséer. Jag sätter dem från frön. Det kan man göra tidigt då de tål en viss kyla. De finns i så många vackra färger och de är faktiskt ätbara!

I början av juni strösslade jag ut en blomstermix och ringblomma i en trälåda (bild nedan) som stadigt växer till sig. En sommaräng i en låda helt enkelt. Och ingredienser för en mjukgörande ringblomssalva till hösten. Kanske behöver lådan gallras lite snart ;)

Utnyttja utrymmet

Bygg på höjden, se över vilka växter som tål mycket sol och vilka som mår bäst i skugga och placera dem efter det. Bygg egna hyllor och piedestaler eller knyt amplar med makramé. Bara kreativiteten sätter gränserna. Minns du hyllan jag byggde av spillvirke från återvinningen? Så här har jag fyllt dess fyra hyllplan på balkongen:

Högst upp trängs några mindre dahlior och liljor i en korg, en murgröna slingrar sig nerför och i lådan finns både tomat, rabarber och paprika.

På ett mittenplan står tomater och paprikor och suger i sig vatten på en skobricka och en pensékruka gör dem sällskap i ett hörn.

På andra våningen hänger några tomatplantor med liljor, lavendel och en hortensia. De två sistnämnda ska snart få lite mer utrymme för sina rötter.

Och längst ner med bästa utkiksplatsen har kattdrottningen sin hedersplats. Där kan hon njuta av både sol och skugga och blicka ut över omvärlden. En pensé som ibland får sig några tugg får också husera där.

Den här trestegskrukan är egentligen tänkt för örter men mina tomater trivs också bra i den. På så sätt får fler plantor plats. Amplar är ett annat bra sätt att bygga på höjden. Den här citronmelissen trivs gott där även om den fick ett värmeslag nyligen.

Vattna lagom men inte för lite

Alltså jag lever inte riktigt som jag lär för jag vattnar nog mina plantor mer än de behöver ibland. Haha. Det är kanske inte så fräscht att låta tomatplantorna stå i vattenbad sommaren igenom men där får funktion vinna över estetik. Transparenta förvaringslådor och skobrickor är mitt bästa hack för törstiga växter!

En annan bra grej är att fylla PET-flaskor och vända upp och ner, trycka ner i jorden och låta växterna själva suga i sig efter behov. PET-flaskor kan du också vattna med på olika sätt. Spika några hål i korken så har du ett naturligt munstycke.

En del plantor, innan de växt till sig, mår också bra av att sprayas med vatten så att jorden är fuktig men inte blöt. Det gjorde jag med mina sommarblommor innan de växte upp tillräckligt för att få större mängder vatten.

Vattna helst på kvällen då vattnet avdunstar snabbt på dagen och det kan också bli för varmt för växterna vilket förstör dem.

Och Asla, ständigt vid min sida där i grönskan <3

Var det något som inspirerade dig? Vilka växter vill du testa att odla där du bor?

*

Följ gärna balkongen i både bild och videoformat via höjdpunkten “odla” på Instagram.

Sommarbalkongen lämnad i andras omsorg

I de varma sommardagarna förra veckan följde jag grödorna på balkongen med spänning. Det var nästan så att jag kunde se grönkålen växa varje minut i solens kraft. Igår fyllde jag på vatten längs växternas rötter för att lämna dem i växtvakternas omsorg. Jag är djupt tacksam för att jag har vänner som förstår vad min växtfamilj betyder och hjälper mig att hålla dem vid liv när jag inte kan.

Något av det roligaste projektet på sommarbalkongen blev en säck överbliven gratängpotatis från i påskas. Hela påsen hade grott och istället för en Janssons frestelse tryckte jag ned dem i en låda med bokashi-jord. Det är något extra att ta tillvara på rester både i jord och växtlighet. Det tog fart direkt och plantorna har en så ljuvligt mullig färg att de är en fröjd för ögat.

Odling 2021-1840.jpg

Tomater är ju en favorit hos mig! För att de ska klara sig nu svalde jag mitt plast-motstånd och ordnade plastbackar som de kan stå i för att dricka under de heta sommardagar som väntar. Så behöver inte växtvakterna mer än fylla upp också. Här finns fler tips om hur du tar hand om dina tomater.

Odling 2021-1857.jpg

Under flera veckor har jag sett tomatblommor förvandlas till klasar av fylliga körsbärstomater, men de tog tid på sig att ändra färg och mogna. I lördags hade några äntligen blivit gula! Då tog jag till knepet att lägga dessa ihop med ett äpple som avsöndrar etylen för att påskynda mognaden. Det funkade! Igår innan jag åkte till sjukhuset kunde jag smaka några saftiga rödorange tomater. Inget är så gott som egenodlat! Äpplen kan också påskynda annat att mogna, som t ex avokado. Tips tips!

Körsbärstomater grönkål-2230.jpg
Odling 2021-1862.jpg

Smultronen fick lämna förkultiveringen och fylla den kruka som vällde över av en prunkande smultronbuske förra året. Jag hoppas på detsamma i år och det ser mycket lovande ut!

Den vackra rosen av sorten “Climbing iceberg” köpte jag till mig själv som en tidig examenspresent. Jag drömmer om en spaljé att binda upp den mot och att den ska få växa upp på nytt år efter år längs balkongväggen. Med tråkiga rosableka balkongväggar färgade av stadens avgaser behövs något sådant.

Odling 2021-1852.jpg
Odling 2021-1853.jpg

Örterna har fått stanna inomhus, och dag för dag har jag skördat blad och torkat. Mest blir det citronmeliss och basilika i år, för det är det som går åt mest här. Har du några favoritörter att odla eller äta?

Citronmeliss basilika-2301.jpg

Förutom körsbärstomater har jag skördat grönkål och mangold. Så frasigt härliga blad som åkte in i frysen i väntan på bättre tider. Förhoppningsvis växer de frodigt fortsatt under sommaren så att det blir mer skörd senare. Annars sätter jag nya frön i jorden och odlar under höst- och vinterhalvåret. För det går ju precis lika bra! En smarrig grönkålspaj vore ju inte fel i höstens mörkare dagar.

Grönkål-2222.jpg
Mangold-2210.jpg

Det var med vemod i bröstkorgen som jag stängde balkongdörren. Jag kommer att sakna morgnarna med förundran över grönskan i solen med en iskaffe i handen. Jag kommer att tänka på potatisen som gror och smultronen som mörknar mot slutet av sommaren. Det kommer fler somrar där jag får se frön bli mat och växter sträcka sig mot solen. Och isbergets vita blommor bär jag närmast hjärtat. Som en påminnelse om att fortsätta växa även in i vinterns förunderliga tid.

Klätterros-1838.jpg

Odla tomater - mina tips för att lyckas!

Jag frågade på Instagram vad ni odlar i år och de flesta svarade tomater, vilket ju minst sagt är en stor odlingskärlek i mitt liv. Tomater belönar en rikt. Ett år plockade jag över 450 tomater på min lilla balkong, och jag tror nog att jag kan tangera det rekordet i år. Det är det jag alltid odlar mest av, eftersom tomaterna verkligen trivs i mitt förmiddagssoliga läge.

Jag har mest testat mig fram genom åren, och först nu har jag mognat tillräckligt för att läsa på lite ibland om hur man borde göra. Så detta inlägg är en blandning av egna erfarenheter och tillägnad kunskap - den bästa blandningen! Här är mina tips för att lyckas med tomater.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

Månadens tema för Sustainable Influencers är odling och ni kan följa oss under #aprilodling och "#growyourown via sociala medier. SOM det odlas och växer här hemma hos mig. Jag satte tomatfrön i februaris början. Jag bor på gränsen mellan växtzon 2 och 3 och tack vare mitt soliga köksfönster så kan det börja växa redan då. Men det går lika bra att så nu och med tipsen nedan får du fart på plantorna!

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Så tomatfrön och skola om tomatplantor

Så frön i drivhus. Plantera om, eller skola om som man säger om plantor, i små krukor när de växt sig stora nog att flytta vidare. I år testade jag att ge dem KRAV-märkt ört- och grönsaksjord vid första omskolning (finns bl.a. på Plantagen) istället för vanlig plantjord och jag tror att det gjorde skillnad då de blivit starkare i stammarna och mer frodiga än förra året.

Odla tomater-9383.jpg

Nästa omskolning gör jag när rötterna tar sig ur krukan på undersidan. Ett tydligt tecken på att de vill växa större. Älskar hur plantor är så tydliga med sina behov om vi bara är lyhörda! Och då planterar jag dem i djupare krukor, gärna så att en del av stammen hamnar under jorden - ny näringsrik jord. Några kan behöva blompinnar som stöd (grillpinnar funkar också!). Bästa resultatet i stadga får man om de hittar sätt att luta sig mot varandra.

Odla tomater-9365.jpg
Odla tomater-9540.jpg

Tips för stadiga snabbväxande tomatplantor

För att få stadiga plantor och som växer snabbare finns det några enkla knep som jag har använt mig av. OBS, detta är min hobbyknep och jag är ingen expert på detta. Jag lär mig genom att testa och läsa på sporadiskt för nya idéer.

Odla tomater-9779.jpg

Riklig tillgång till vatten

Jag låter mina plantor STÅ i vatten. På skobrickor (dessa är från Clas Ohlson) som jag kan placera på köksbordet eller på fönsterbrädor, eller ovanför de transparenta förvaringslådorna som jag också har plantor i. De som växt sig lite större får flytta dit och får därmed stöd och också lite mer värme som i små växthus. Jag fyller lådorna och brickorna med ett lager vatten som tomaterna sedan kan lapa friskt från under dag och natt.

Tyvärr hör ni ju att det inbegriper en del plastmaterial, vilket på vissa sätt skär i miljöhjärtat. MEN om jag gör inköp med tanken att produkten ska leva länge och utnyttjas till max så kan jag ändå leva med det. Good enough, så att säga. Skobrickorna använder jag till vinterskorna under vinterhalvåret och plastlådorna för att skapa jordfabriker med bokashi eller förvara krukor i när de inte används. Har du något förslag på vad som kan användas istället sprider jag gärna ordet!

Odla tomater-9226.jpg

Sol och värme

Ställ tomatplantorna där det är som mest sol hemma. Jag har mina i ett fönster mot nordost. Där växer de stadigt i värme och ljus. Om de måste sträcka sig mot solen blir de genast mer rangliga.

Odla tomater-9769.jpg

Lek vind

Blås på plantorna, vifta lite med händer/armar omkring dem som om du vore en vind. Då blir det starka tomatplantor! Prata bort den löjliga känslan och se poesin i det. ;) Så snart som vädret tillåter är det bra att skicka ut dem i vind om dagarna. Även tomater behöver motstånd för att mogna och växa.

Bra jord

Antingen tomatjord eller grönsaksjord - och gärna ekologisk för bästa naturliga resultat för miljö och plantor.

Odla tomater-9766.jpg

Näring

När de planterats om i större krukor som de ovan behöver de tillföras växtnäring. Jag använder i första hand näring från min bokashikompost eftersom jag har tillgång till det. Det finns tomat- eller grönsaksnäring i trädgårdsbutiker och självklart är det ekologiska alternativet det du ska satsa på om det finns.

Plocka blad

Plocka bort blad som dyker upp längre ner på roten mot jorden när plantan börjar bli lite mer stadig. Gör det ännu mer senare, inklusive där det inte växer blommor/frukt, när plantan börjar få blommor. Då når näring och vatten snabbare fram till frukten och du får tidigare skörd.

Odla tomater-9536.jpg

Det var mina bästa tomattips! Har du några du vill dela med dig av? Är något tips helt uppåt väggarna? Dela gärna dina erfarenheter! Och om du vill - berätta vad du odlar i år! Det är så inspirerande att få ta del av.

Kom ihåg i dessa tider (oavsett storlek på trädgård/inne-trädgård):

“To plant a garden is to believe in tomorrow”

- Audrey Hepburn

Blomlåda för balkong i trä

Vill du bygga din egen blomlåda till balkongen, uteplatsen eller fönsterbrädan? Dags för en ny träslöjdslektion!

Ni vet de där vackra gamla sockerlådorna? Dessa blomlådor bygger på den idén. Och på min vän träslöjdslärarens geniala kompetens.

Helt ärligt så har jag själv inte haft tid att bygga dem. Jag har hjälpt till att designa dem och gjort finishen. Resten lämnade jag till experten. Däremot inte sagt att du inte kan göra en egen. Det tar en del tid, men oj vad värt det är om du har chansen att göra det. Så, låt oss nu sätta igång!

40882141905_08e4d6d56c_k.jpg

BLOMLÅDA I TRÄ

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 10 timmar för två lådor
DU BEHÖVER | plankor i önskad storlek (mina mått): 3x2 för långsidor (12x60 cm), 3x2 för kortsidor (12x30 cm), 8 delar för botten (27x60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6x42 cm) för hörnen. Mät ut med vinkelhake och strykmått eller be bygghandeln såga till efter måtten. För dessa mått behövs 112 skruvar och 2 dl trälim.
Sen behöver du slip och sandpapper, limknekt, torkpapper, syl och borrmaskin. För att klä in dem behöver du sopsäckar (lättast att hitta svarta sådana), en sax och en häftpistol.

41868399591_506c271bb3_k.jpg

SÅ BYGGER DU EN BLOMLÅDA 

FÖRBEREDELSE

  1. Rita upp en skiss, mät ut hur lång och bred låda du vill ha. Måttanpassa gärna efter den plats där du vill ha den. Var noggrann med måtten!

  2. Märk ut längd och bredd med vinkelhake och strykmått. 3x2 för långsidor (12x60 cm), 3x2 för kortsidor (12x30 cm), 8 delar för botten (27x60 cm, du kan dela 27 cm i flera delar för stabilitet) och 8 delar (3,6x42 cm) för hörnen.

LIMMA OCH SLIPA

  1. Dela bottenplankorna i 4-5 delar på längden och limma ihop dem. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim.

  2. Limma ihop hörnen. Spänn i limknekt. Torka av överflödigt lim. På dessa ska vi sedan fästa de resterande plankorna.

  3. Fasa gärna plankornas kanter för kort- och långsidor med en slip så att de skapar luftinsläpp. Det gör dem också extra snygga!

  4. Gör plankorna lena med sandpapper eller lämna dem ruffiga om du gillar det bättre.

SÄTT IHOP

  1. Måtta ut vart du vill placera plankorna på hörnen (lämna en liten springa emellan) samt var skruvarna ska sitta. Markera med penna. Två par skruvar på varje planka i varje hörn. Det vill säga: 8 skruvar i varje planka, 2 och 2 bredvid varandra. Markera hålen med syl genom ett tryck mot plankan.

  2. Limma fast plankorna med trälim. Tre plankor på vardera kortsida, tre plankor på vardera långsida. Spänn i limknekt, torka av överflödigt lim, låt torka.

  3. Borra hål i plankorna där du har markerat. Borra sedan fast skruvarna i hörnen så att plankorna sitter ihop. Hörnen kommer att sticka upp en bit. Vill du inte ha dem så kan du korta ner dem från början eller såga av dem efteråt.

  4. Då är det bara botten kvar. Markera ut hur hörnen förhåller sig till botten och såga ut ett tomrum för dem i alla fyra hörn i den hoplimmade bottnen.

  5. Markera hål för skruvar: 5x2 på långsidorna och 3x2 på kortsidorna. Fäst skruvarna.

INSIDAN

  1. Täck blomlådan med en svart sopsäck. Klipp upp i ena kanten för att den ska sträckas ut. Se till att den täcker botten och kanter och klipp mer om du behöver, men var försiktig så att säcken inte läcker. Ingen fara om den gör det, men lådan håller sig bra längre då. Vik hellre påsen dubbelt längs kanterna. och göm överflödigt material bakom. Du ska ändå täcka det med jord sen!

  2. Fäst med häftpistol i kanterna. Försök vinkla häftpistolen lite så fäster det lättare i det stabila träet. Slå till extra med en hammare om det behövs.

  3. När du känner dig nöjd har du en färdig blomlåda! Fyll med jord och plantera blommor eller vad du önskar.

41151978224_b7dc51935b_k.jpg
27000292077_71b3e0092a_k.jpg

Jag är så himla glad för dessa! I sommar ska jag använda den ena för kryddväxter och den andra för sommarblommor. Det kommer att göra så gott att sitta där i sommarkvällarna och se dessa vackra skapelser bära upp delar av min dyrbara växtfamilj. De fungerar just nu som blomhyllor och det gör de med den äran. Asla verkar också tycka om dem. <3

41868395261_4248063c48_k.jpg

Vad skulle du plantera i en balkonglåda?

Rabarberkräm

Mina bästa smakminnen från barndomen har alla en sak gemensamt: rabarber. Rabarberkräm, rabarberpaj och färsk rabarber att knapra på med barfotafötter i gräset.

På senare tid har jag också fått lära mig om rabarberns rengörande förmåga. Rabarber används bland annat för att göra rent båtar, och jag använder den främst för att djuprengöra skärbrädor (smörj in med rabarbersaften, låt stå en stund och skölj av). Men den går självklart att använda för annan rengöring också. Det borde vara optimalt för badrummet tänker jag!

27177322666_967577ad06_k.jpg

Ibland är det allra enklaste också det som smakar bäst. Speciellt sommarrecept tycker jag har den egenskapen. Därför gjorde jag en klassisk rabarberkräm. Jag kan tipsa om att tillsätta lite ingefära för att få en mer spännande touch.

26605869283_58015f2e51_k.jpg

Du behöver:

  • ca 8 rabarberstjälkar

  • 4 dl vatten

  • 1 dl socker

  • 3 msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Skala, skölj och hacka rabarbern i mindre bitar så att du fyller ett litermått med rabarber.

  2. Koka upp vatten och socker.

  3. Lägg i rabarbern, koka den mjuk under lock i ca 4 min.

  4. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten.

  5. Ta kastrullen av värmen. Häll i redningen i en stråle medan du rör hela tiden.

  6. Koka upp krämen.

  7. Häll upp och strö lite socker över för att förhindra en ythinna.

Kan ätas kall eller avsvalnad med mjölk eller grädde till.

27114665172_02b8c9f89d_k.jpg