Hållbarhet

Nässlor - med recept på nässelsoppa

Nässlor är näringsbomber

Nässlor innehåller rika mängder näring, såsom karotin, vitamin A, vitamin C och viktiga mineraler. Dessutom innehåller de rikligt med järn vilket ju kvinnor tenderar att ha en brist av. Nässlor är alkaliska och det betyder att det också balanserar kroppen. De är bra för tarmarna och urinvägarna, samt motverkar infektion och inflammation.

Källa: Kurera.se

Nässlor-1028-2.jpg

Att tänka på när du plockar nässlor

Det är första gången jag plockar nässlor, och jag var fullt utrustad med mina tjockaste handskar. Viktigt för att inte bränna sig!

Undvik att plocka nässlor nära vägar då naturen samlar upp mycket av de gifter som vi människor släpper ut. En fantastisk egenskap, men inte så bra att få i sig.

Hur tar jag hand om nässlor?

Börja med att förvälla dem så att de förlorar sin brännande förmåga och så att småkryp och smuts försvinner. Jag valde att torka mina i min frukt/ört/svamptork men de kan torkas snabbt utspridda på t ex brickor. De går också bra att frysa in eller smula sönder till ett pulver.

Vad gör jag av nässlor?

Använd i olika maträtter! I såser, grytor, gratänger, soppor. Använd som extra krydda eller byt ut andra gröna grönsaker, t ex spenat. Du kan också ha nässlor i smoothies för extra energiboost! Eller varför inte göra nässelglass?

Nässlor kan du även brygga te på, eller stötta över morgongröt eller en tallrik fil. Nässlor är också bra för huden, så lägg i den i ett fotbad vetja!

Recept: Nässelsoppa

Färska nässlor gör sig extra bra i soppa, så jag passade på att göra en sådan denna regniga onsdag.

Recept för 4 personer
Inspirerat av
Arla Köket

Du behöver:

  • 2 liter nässlor

  • 2 schalottenlökar

  • 2 msk smör/olja

  • 1 knippe gräslök

  • 1/4 fänkål

  • 1 msk vetemjöl

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 1 1/2 dl grädde (växtbaserad, matgrädde eller vispgrädde efter önskemål)

  • Salt och svartpeppar

  • Ev. ramslökskrydda

  • Till servering: rostad lök, ägghalvor och bröd.

Nässelsoppa-1104.jpg

Gör så här:

  1. Rensa, skölj (med handskar) och förväll nässlorna i ca 5-10 min. Sila av nässlorna, krama ur vattnet (med t ex en grythandske i silikon) och hacka dem något.

  2. Skala och finhacka lök. Hacka fänkålen tunt. Fräs löken mjuk i en kastrull, fräs fänkålen med en stund och klipp ned gräslöken men spara lite till garnering.

  3. Pudra över mjölet. Ha i nässlor, buljong och grädde. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och eventuellt ramslök eller örtsalt.

  4. Toppa soppan med ägghalvor, en klick crême fraiche, gräslök och rostad lök. Servera gärna med nybakt bröd eller en hård smörgås.

*

Har du provat nässlor? Vad har du gjort då?

Odla tomater - mina tips för att lyckas!

Jag frågade på Instagram vad ni odlar i år och de flesta svarade tomater, vilket ju minst sagt är en stor odlingskärlek i mitt liv. Tomater belönar en rikt. Ett år plockade jag över 450 tomater på min lilla balkong, och jag tror nog att jag kan tangera det rekordet i år. Det är det jag alltid odlar mest av, eftersom tomaterna verkligen trivs i mitt förmiddagssoliga läge.

Jag har mest testat mig fram genom åren, och först nu har jag mognat tillräckligt för att läsa på lite ibland om hur man borde göra. Så detta inlägg är en blandning av egna erfarenheter och tillägnad kunskap - den bästa blandningen! Här är mina tips för att lyckas med tomater.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

Månadens tema för Sustainable Influencers är odling och ni kan följa oss under #aprilodling och "#growyourown via sociala medier. SOM det odlas och växer här hemma hos mig. Jag satte tomatfrön i februaris början. Jag bor på gränsen mellan växtzon 2 och 3 och tack vare mitt soliga köksfönster så kan det börja växa redan då. Men det går lika bra att så nu och med tipsen nedan får du fart på plantorna!

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Så tomatfrön och skola om tomatplantor

Så frön i drivhus. Plantera om, eller skola om som man säger om plantor, i små krukor när de växt sig stora nog att flytta vidare. I år testade jag att ge dem KRAV-märkt ört- och grönsaksjord vid första omskolning (finns bl.a. på Plantagen) istället för vanlig plantjord och jag tror att det gjorde skillnad då de blivit starkare i stammarna och mer frodiga än förra året.

Odla tomater-9383.jpg

Nästa omskolning gör jag när rötterna tar sig ur krukan på undersidan. Ett tydligt tecken på att de vill växa större. Älskar hur plantor är så tydliga med sina behov om vi bara är lyhörda! Och då planterar jag dem i djupare krukor, gärna så att en del av stammen hamnar under jorden - ny näringsrik jord. Några kan behöva blompinnar som stöd (grillpinnar funkar också!). Bästa resultatet i stadga får man om de hittar sätt att luta sig mot varandra.

Odla tomater-9365.jpg
Odla tomater-9540.jpg

Tips för stadiga snabbväxande tomatplantor

För att få stadiga plantor och som växer snabbare finns det några enkla knep som jag har använt mig av. OBS, detta är min hobbyknep och jag är ingen expert på detta. Jag lär mig genom att testa och läsa på sporadiskt för nya idéer.

Odla tomater-9779.jpg

Riklig tillgång till vatten

Jag låter mina plantor STÅ i vatten. På skobrickor (dessa är från Clas Ohlson) som jag kan placera på köksbordet eller på fönsterbrädor, eller ovanför de transparenta förvaringslådorna som jag också har plantor i. De som växt sig lite större får flytta dit och får därmed stöd och också lite mer värme som i små växthus. Jag fyller lådorna och brickorna med ett lager vatten som tomaterna sedan kan lapa friskt från under dag och natt.

Tyvärr hör ni ju att det inbegriper en del plastmaterial, vilket på vissa sätt skär i miljöhjärtat. MEN om jag gör inköp med tanken att produkten ska leva länge och utnyttjas till max så kan jag ändå leva med det. Good enough, så att säga. Skobrickorna använder jag till vinterskorna under vinterhalvåret och plastlådorna för att skapa jordfabriker med bokashi eller förvara krukor i när de inte används. Har du något förslag på vad som kan användas istället sprider jag gärna ordet!

Odla tomater-9226.jpg

Sol och värme

Ställ tomatplantorna där det är som mest sol hemma. Jag har mina i ett fönster mot nordost. Där växer de stadigt i värme och ljus. Om de måste sträcka sig mot solen blir de genast mer rangliga.

Odla tomater-9769.jpg

Lek vind

Blås på plantorna, vifta lite med händer/armar omkring dem som om du vore en vind. Då blir det starka tomatplantor! Prata bort den löjliga känslan och se poesin i det. ;) Så snart som vädret tillåter är det bra att skicka ut dem i vind om dagarna. Även tomater behöver motstånd för att mogna och växa.

Bra jord

Antingen tomatjord eller grönsaksjord - och gärna ekologisk för bästa naturliga resultat för miljö och plantor.

Odla tomater-9766.jpg

Näring

När de planterats om i större krukor som de ovan behöver de tillföras växtnäring. Jag använder i första hand näring från min bokashikompost eftersom jag har tillgång till det. Det finns tomat- eller grönsaksnäring i trädgårdsbutiker och självklart är det ekologiska alternativet det du ska satsa på om det finns.

Plocka blad

Plocka bort blad som dyker upp längre ner på roten mot jorden när plantan börjar bli lite mer stadig. Gör det ännu mer senare, inklusive där det inte växer blommor/frukt, när plantan börjar få blommor. Då når näring och vatten snabbare fram till frukten och du får tidigare skörd.

Odla tomater-9536.jpg

Det var mina bästa tomattips! Har du några du vill dela med dig av? Är något tips helt uppåt väggarna? Dela gärna dina erfarenheter! Och om du vill - berätta vad du odlar i år! Det är så inspirerande att få ta del av.

Kom ihåg i dessa tider (oavsett storlek på trädgård/inne-trädgård):

“To plant a garden is to believe in tomorrow”

- Audrey Hepburn

Minska matsvinnet - 3 snabba tips!

Vad brukar du få över i matlagningen och vad hinner bli dåligt i din kyl? Som den präktigt medvetna människa jag är tror jag att jag nog är ganska bra på att minska matsvinn. Med bokashikompost i lägenheten, genomtänkta inköpslistor, storkok och rester i frysen. Trodde jag!

För vet ni? Hela den här hållbarhetsgrejen går ju att dra hur långt som helst. Det viktiga är kanske ändå att vi gör vad vi kan utifrån våra förutsättningar. Här kommer därför tre tips oavsett hur mycket pengar, tid, ork och kunskap du har.

Minska matsvinn potatis - reaktionista.se-1.jpg

Tips 1: Överbliven potatis

Kanske det enklaste tipset någonsin: skär gammal potatis i klyftor och stek dem i lite (eller mycket) olja så att de får en härlig gyllenbrun färg. Strö över flingsalt och eventuellt andra kryddor och njut järnet! Gammal potatis är extra god att steka tycker jag.

Eller varför inte smasha dem med sidan av en bred kniv? Sätt in i ugnen på 175-200 grader (varierar på ugn) i 15-20 minuter. Ringla olja över. Flingsalt funkar här också (min favorit!) men du kan också avancera genom att blanda favoritörter, vitlök och smält smör.

Minska matsvinn pesto - reaktionista.se-4.jpg

Tips 2: Pesto av matsvinn

Pesto - vilken himla bra grej! Det går att göra pesto av det mesta. Brukar du också ha stjälkar kvar och lite halvdåliga salladsblad som du helst inte vill äta som de är men de är inte helt förstörda än? Eller en ärtpåse längst in i frysen med bara jättelite ärtor kvar? Grönkåls- och selleriblast som smakar allt för beskt i sig självt?

Pesto!

Och ni vet den där oljan som soltorkade tomater ligger i? Den är ju alldeles för mumsig för att kastas bort!

Jag mixar alltså halvt vissna salladsblad, grönkålsstjälkar, tinade frysta grönsaker som blivit över, olja från soltorkade tomater, selleriblast med valfria örter (basilika och franska örter brukar jag ha i) och salt - ibland också lite citron. Att pressa över citron gör också att den håller sig bättre. Funkar att frysa in och tina över natten/dagen i kylen.

Minska matsvinn pesto - reaktionista.se-2.jpg

Tips 3: Köksverktyg för att minska matsvinn

Jag har två favoriter bland köksverktygen som gör det mycket lättare att minska mitt matsvinn. Nämligen min mixer/blender och slickepotten! Alltså ljuset som gick upp över mig när jag insåg att slickepotten hade oanade egenskaper bortom att bre ut grädde på tårta! Så för dig som missat den så rekommenderar jag att köpa en. Finns antagligen second hand också. Mixer-utbudet förändras ofta och därför finns det en begagnad marknad även där att tillgå.

Matsvinn har dessutomfördelen att vara ekonomiskt smart. Vi sparar resurser på alla vis.


Har du något tips att dela med dig av? Vad blir över hemma hos dig?

Gör egna bomullsrondeller och återbruka tyg

Hur fina är inte dessa bomullsrondeller? Mycket roligare än de i bomull som används en gång och bara slösar på resurser. Det finns en uppsjö av tips på saker du kan göra för att spara på både pengar och miljö samtidigt och här är ett. Dessa bomullspads/rondeller gjorde jag själv i somras och de blev klara på några minuter.

48683869518_3726778afe_k.jpg

Återbruka tygbitar och ge dem nytt liv

När du vill ha något snällt och mjukt rekommenderar jag använda lakan, och vill du hellre ha något mer grovt och som suger åt sig mer vätska rekommenderar jag att använda en frottéhandduk. Jag använde delar av ett gammal lakan som jag hade kvar från när jag gjorde min kaftan förra sommaren.

48683894528_b18f42419d_k.jpg

Bomullsrondeller DIY

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 15 min
DU BEHÖVER | spillbitar av tyg (t ex handduk eller lakan som gått sönder eller är slitet), en bomullsrondell / något runt i lämplig storlek, tygsax, textilpenna eller annan penna, synålar, symaskin eller nål och tråd, (ev. papper om du inte ritar direkt på tyget).

Så syr du egna bomullsrondeller

Använd en engångsrondell som mall, eller något annat i samma storlek. Räkna med lite sömsmån. Jag använde en liten glasburk som var något större än en rondell och målade ut en mall direkt på tyget. Går så klart också att göra på frihand om du känner för det, eller göra en pappersmall först.

  1. Klipp ut och fäst mallen med synålar på tyget.

  2. Rita runt med en textilpenna eller annan penna. Upprepa tills du har så många runda bitar du vill ha. Gör dubbelt så många bitar (två bitar blir en rondell).

  3. Klipp ut bitarna med tygsax.

  4. Fäst ihop två och två med synålar med avigsidorna inåt (om du inte vill vända dem, vilket inte är nödvändigt). Det räcker med fyra synålar per rondell, som pekar med spetsen inåt mot mitten.

  5. Sicksacka runt kanterna med symaskin (eller sy för hand om du saknar en sådan). Backa i början och slutet för att fästa tråden ordentligt.

  6. Klipp av lösa trådar och den överblivna kanten (efter egen smak).

  7. Redo att användas!

Sen är det bara att applicera vatten eller sminkborttagning/ansiktsvatten, (ev. skölja av under kranen och krama ur) och slänga med i tvättmaskinen. Tvätta gärna i tvättpåse så att de inte försvinner likt den där andra strumpan som ständigt går upp i rök. Vill du sy egna tvättpåsar visar Illiana hur du kan göra det. Gör ett gäng rondeller så klarar du dig till nästa tvätt.

Tabbouleh - snabbmat med säsongens gröna

Tabbouleh-på-couscous-reaktionista.se-7-4000x2667.jpg

Tabbouleh - min nya matfavorit! Nej, ni behöver inte vara oroliga att jag har sadlat om och blivit matbloggare. Det lämnar jag till proffsen ;) Men det här är så enkelt och smarrigt att jag bara måste tipsa om det. Tabbouleh kombinerar nyttigt med enkelt och en känsla av vardagslyx.

Persiljesalladen kommer ursprungligen från Libanon och en klassiker i meze. Tabbouleh görs snabbt, enkelt och med det som ofta finns hemma (i alla fall i mitt kök). Citronen gör att den står sig ett tag (max en vecka).

Salladen går att kombinera med alla möjliga slags vegobiffar, med falafel, svampbollar, matig ost eller annat mumsigt. Jag har till min lycka kunnat använda en hel del av det jag har på balkongen i denna rätt, som mina örter. Så småningom kommer tomaterna få hackas ner. Använd det du har hemma! Också en mycket bra maträtt för att förhindra matsvinn.

Tabbouleh-på-couscous-reaktionista.se-5-2000x3000.jpg

Tabbouleh med säsongens gröna

Recept inspirerat av ICA.

Ingredienser 4 port

1/2 dl persilja (köp gärna fryst och tina)
1/4 dl mynta
övriga valfria örter
1 dl olja (raps/oliv/mat)
1/2 dl färskpressad citronjuice (ca 1,5 citronfrukt)
salt och peppar
250 g couscous
1/2 kg tomater
1/2 rödlök / 2 knipplökar / 1 schalottenlök (snällast för magen)
1 paprika i valfri färg
ev. andra grönsaker t ex gurka, spenat.

Tabbouleh-på-couscous-reaktionista.se-3-2000x3000.jpg

Gör så här

  1. Hacka örterna.

  2. Blanda persilja, mynta, ev. andra örter med oljan och citronjuicen.

  3. Krydda med salt och peppar.

  4. Häll över couscousgrynen (koka inte).

  5. Rör ner de hackade grönsakerna och löken.

  6. Låt stå kallt några timmar.

  7. Smaka av med salt och peppar.

  8. Servera med valfritt tillbehör eller som förrätt/picknicksallad.

Tabbouleh-på-couscous-reaktionista.se-8-4000x2667.jpg

Vad äter du helst en varm sommardag? Har du någon favoriträtt som återkommer hos dig just nu?

Sy klimatsmart kaffefilter i tyg

Att sy eget kaffefilter är både klimatsmart och enkelt. Detta är helt klart av de enklaste syprojekt jag har gjort. Detta tog ungefär 30 minuter att göra, vilket jag ju faktiskt alltid kan avsätta. Så härligt!

Och så var det klimatfrågan, som ofta ger mig ont i magen. Jag försöker att ställa om i det jag kan påverka. Den här gången gällde det kaffefilter. Genom att återanvända ett kaffefilter i tyg eliminerar jag min förbrukning av engångsfilter helt och hållet. Skillnaden i min konsumtion är avsevärd på sikt. Plus den obehagliga vetskapen om att kaffefilter innehåller bly. Det är så klart roligare att använda något en har gjort själv också, inte sant?

46956402422_937bce030b_o.jpg

SY KAFFEFILTER I TYG

SVÅRIGHETSGRAD 1 av 5
TIDSÅTGÅNG ca 30 min
PRIS ca 20 kr
DU BEHÖVER symaskin och tråd (eller nål och tråd), spilltyg i ett lämpligt material (linnetyg är nog det bästa), sax, kaffefilter i papper som mall, synålar, ev. måttband.

46284201714_d323a1a691_o.jpg

SÅ SYR DU ETT KAFFEFILTER

1.     Vik tyget dubbelt.

2.     Fäst pappersfiltret med synålar med en kant där du sikte tyget dubbelt.

3.     Mät ut en liten marginal runt kaffefiltret som sömsmån.

4.     Klipp ut.

5.     Stryk tyget (kan också göras innan).

6.     Sy med raksöm runt kanten där öppningen ska vara (på rätsidan).

7.     Sy ihop botten och sidan med sicksacksöm.

8.     Koka filtret i vatten på spisen så att ev. tvättmedelsrester och annat försvinner.


SKÖTSEL 

Använd filtret i kaffekokare/bryggare, skölj av det och koka det då och då för att hålla det fräscht. Sy gärna fler på samma gång så kan du växla mellan dem.

Morotsliv har tipsat om ännu bättre sätt att göra rent kaffefilter i tyg med matsoda.

32066797627_26269ba040_o.jpg

Det är en ren och mysig känsla att få koka mitt morgonkaffe i ett kaffefilter jag har gjort själv. Jag tyckte också mycket om det lantliga mönstret på tyget jag hittade. Jag tror att det är någon slags blandning av bomull och linne, men jag är ingen tygexpert.

Jag har läst att det går bra att använda gamla lakan och linneväv. Bäst blir nog linneväv, för att inte tala om lite kraftigare gardinlängder. Det ska jag göra nästa uppsättning av!


Har du något annat tips på klimatsmart skapande?

Miljömedvetna val med små resurser

Ända sedan jag var liten har miljömedvetenhet varit ett kreativt utlopp och en rolig utmaning. Det är inte många gånger det finns fördelar med att vara fattig och ha begränsade resurser, men när det kommer till miljö är det oftast det. Att hushålla med resurser har blivit en sport för mig genom åren. Hur kan jag använda det jag har om och om igen och på så vis spara på både pengar och miljö?

Jag vill dock vara tydlig med att jag egentligen inte tycker att det ska vara upp till individen om vi ska kunna rädda vår jord eller inte. Det är ett ansvar vi enbart kan bära som kollektiv. Därför är det initiativet Klimatklubben otroligt viktigt. Gå med du också!

Men, det här inlägget handlar om vad vi kan göra även med små resurser (eller tack vare). Ge gärna egna tips i kommentarsfältet!

Lötenloppisen Strömsholm - reaktionista.se-2.jpg

TIPS FÖR ATT PRAKTISERA MILJÖMEDVETENHET

  • Ha en plan. Att vara strategisk och tänka efter är mitt hetaste tips för att bli miljömedveten. För några handlar det om att planera inköp, andra om att tänka efter mer och för ytterligare andra handlar det om att definiera hur en vill förändra sitt beteende.

  • Fråga hur andra gör för att spara på resurser.

  • Gör saker tillsammans. Att samåka, göra saker tillsammans, använda resurser gemensamt minskar miljöpåverkan.

  • Maximera användandet av det du har. Tänk utanför boxen.

  • Praktisera medveten närvaro, ta promenader och njut av de resurser som bara finns där som du inte kan slösa på. Som nykläckta fjärilar, färgsprakande höstlöv och skiftningar i solljus.

  • Bli medveten om hur överkonsumtionen stressar oss, vårt samhälle och vår jord. Fråga dig om du vill bidra till det. Lite klimatångest skadar inte - den är en reaktion på att något är fel som vi kan göra något åt.

  • Det finns en uppsjö av influencers som skriver om hållbarhet. Bland mina favoriter finns Johanna Nilsson och Tess Waltenburg. Fler hittar du hos #WhiteMonday

Klädbytardag på ReTuna - reaktionista.se-2.jpg

TA VARA PÅ RESURSER

  • Gå ut i din närmsta skog eller naturreservat istället för att resa iväg.

  • Ät vegetarisk kost, gärna i säsong.

  • Låna böcker på biblioteket istället för att köpa nya.

  • Köp produkter som är miljövänliga, t ex fick jag tips om en tandkräm med whitening från Pepsodent som inte innehåller mikroplaster (som förstör våra hav).

  • Snåla med vatten och återanvänd vatten (t ex vattna blommorna med sköljvatten).

  • Stäng av kranen mellan schamponering etc. när du duschar.

  • Undvik onödig medicin som förgiftar haven. Istället för att slentrianmässigt äta huvudvärkstabletter kan du dricka mycket vatten, träna på att hantera stress eller se över vad det är som ger dig huvudvärk. Kan du förebygga huvudvärken?

  • Basera veckans matsedel på den mat du redan har hemma.

  • Vädra kläder ute eller upphängda några gånger innan du tvättar dem.

  • Använd enbart miljövänliga rengöringsmedel, som linoljesåpa, bikarbonat etc.

  • Motverka matsvinn: använd allt som går av maten du köper, sätt resterna i vatten som t ex purjolökens rot eller en vitlöksklyfta och gro mer från den.

  • Ta vara på naturen genom att plocka blåbär, svamp och andra växter.

  • Använd det du har hemma i första hand. Begränsningar stimulerar lösningsfokus.

  • Ta hand om det du har genom att vara rädd om dina saker och vårda dem.

  • Låna! Kanske finns det någon du känner som du kan låna av?

  • Fråga de du känner eller dina FB-vänner om de vill bli av med något som du behöver. Många har mycket hemma som de själva inte använder, i förråd eller garderober.

  • Istället för att köpa nya saker i present, gör något själv eller ge något du har som du inte behöver. Eller handla second hand! Att ge ätbara saker är också bra.

  • Byt och köp sticklingar istället för att köpa nya växter.

  • Ta vara på frön från det du odlar inför nästa säsong så har du ett evighetskretslopp.

  • Handla saker på kort datum genom t ex Karma-appen, Matsmart.se eller i din matbutik.

IMG_8914.jpg

ÅTERBRUKA

  • I princip allt går att återbruka med lite fantasi! Som glasunderlägg av pussel. Det finns en stolthet i att kunna göra saker själv som håller längre än den lilla kicken av att köpa något nytt.

  • Använd metallklämman på brödförpackningen till att tillsluta andra påsar, använd glasburkar och plastförpackningar från mat till att förvara ny mat.

  • Sy nytt av gamla tyger och kläder.

  • Återanvänd hushållspapper som bara varit i kontakt med vatten - låt det torka och använd igen.

  • Laga saker! Med nål och tråd, lim och knutar.

  • Handla second hand! Skriv en lista på vad du behöver (och vill ha), leta runt på loppisar och second hand.

  • Källsortera. Alltid lika viktigt.

  • Synkronisera kläderna i din garderob så att (nästan) alla kläder kan användas tillsammans. Åk på klädbytardag och lämna de kläder som inte matchar och hämta hem nya som matchar.

Loppisfynd - reaktionista.se-4.jpg

Vad gör du för att ta vara på de resurser som du har?

Sy om klänning till mindre storlek steg för steg

Har du någonsin sett ett tyg som du vet att du bara måste ta med dig hem? Det hände mig när jag strosade runt på Myrorna. Klänningen fångade min blick direkt och jag kunde inte slita mig. Även om den var fyra storlekar för stor tänkte jag "den måste väl gå att sy in?". Och med en van sömmerska vid min sida löste vi detta riktigt bra. Ibland gäller det att bara våga!

Klänningskjolen var lagom stor och det var tydligt för mig att det egentligen var överdelen som behövde sys om. Det var många sömmar på strategiskt bra ställen för att sy om, och det avgjorde mitt köp. 145 ynka kronor för en klänning som säkerligen var värd tio gånger mer. Och för mig än mer än så, nu när den är klar. Så hur gjorde jag? Det ska ni så klart få veta!

28748911407_2fb00e9fb6_k.jpg

SY OM EN OMLOTTKLÄNNING

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5

TIDSÅTGÅNG | ca 2 timmar med symaskin

DU BEHÖVER | en klänning, sytråd (under- och övertråd), måttband, synål, nålar för att markera sömmar, sprättare, symaskin (eller synål och tråd även om det tar längre tid då), sax.

43630835871_548332f4ae_o.jpg

SY OM KLÄNNING SÅ HÄR

  • Börja med att fundera på vilka sömmar som är bäst att dra in. Om det är möjligt, håll nederdelen intakt. Dra in längs ryggen så att det håller proportionerna (gärna med minskat intag som smalnar av uppifrån och ner till midjesömmen). Gör även intag upptill vid axlarna om det behövs för att tyget ska falla rätt.

  • Mät med måttband hur mycket du behöver sy in och vart när du provar plagget. Markera dessa genom att nåla in dem längs sömmarna (på insidan av tyget). Ta gärna hjälp av någon att nåla så kan du göra det när plagget är på om det går bra utan att sticka sig.

  • Sy med raksöm längs dina markeringar (på tygets insida).

  • Prova igen och se om det blev bra. Annars sprättar du och syr om, eller syr in mer.

  • När du är nöjd med storleken syr du med sick-sacksöm längs den nya sömmen för att säkra sömmen. Klipp sedan bort överflödigt tyg.

  • Om det är en omlottklänning som min behöver du också dra in skärpet. Gör det genom att vika det längs sömmen på insidan av tyget. Nåla och sy med raksöm längs markeringarna. Denna söm kommer att synas så här behöver du hålla tungan rätt i mun. Klipp sedan bort överflödigt tyg och lösa trådar.

  • Sy fast utstickande sömmar för hand. Sen kan du glida runt och känna dig stolt över din kreation.

29767089548_7a709b2736_k.jpg

I denna klänning fanns det också ett band längs axelsömmarna som är till för att spänna fast klänningen vid BH-banden. Så bra uppfinning för bättre passform! Jag avslutade med att sy fast dem för hand längs de indragna axelsömmarna.

Jag är otroligt nöjd!

28748913857_c2b0963979_k.jpg


Klädbyte - hållbart och gratis

Visst vill vi väl alla ha gratis kläder? När det är "black friday", löning och hela landet går in i konsumtionstrans vill jag ge ett alternativ. Behöver du  verkligen den där extra tröjan? Vad har den egentligen för kostnad på människor och miljö? Varför är den bättre än en tröja från second hand-butiken eller köp- och säljsidorna på nätet? Kommer den hålla lika länge som en hållbart producerad tröja?

Klädbyte - gratis kläder för en bättre miljö

Jag var på Naturskyddsföreningens klädbytardag i lördags. Det går till så att du tar med dig fem hela och rena plagg som du har tröttnat på i din egen garderob och som du sen får byta till fem plagg som någon annan har lämnat in. Genialiskt, inte sant?

31096577371_bb6c2dfdb1_k.jpg

Jag var där med Sarah som väldigt snabbt slängde fram den här ↑ fantastiska blusen till mig. "Den är så du!" och ja, VERKLIGEN! Tack Sarah!

31083341821_29e3cdf0b5_k.jpg

Det mest otippade var att jag skulle komma hem med ett par orangea byxor. Men det gjorde jag! Och jag älskar dem. Det blir snäppet för mycket till min gröna vinterjacka men tack och lov har jag ju min svarta kappa som fungerar utmärkt då!

31053879162_4367990fad_k.jpg

Jag blev också blixtförälskad i en blå långärmad blus med spetsdetaljer. Den är precis i samma stil som den bolero jag sydde ihop inför bröllopet i augusti.

31096580501_53da8fb8d2_k.jpg

Något jag behövde och hittade (yey!) var ett par jeans. Mina befintliga jeans har alla stora hål för knäna. Det håller inte för vintern. Dessa snygga var lagom mjuka, rymliga och hade den perfekta slitna jeansfärgen.

30389387044_a2b7362296_k.jpg

En halvtimme innan dagen var slut såg jag en kvinna gå till provrummet med en kjol i ett oemotståndligt mönster. Jag cirkulerade runt henne en stund innan jag vågade mig fram. "Ursäkta, om den där kjolen inte passar dig så vill jag hemskt gärna prova den". Varpå hon svarade: "Men ta den du! Jag tror inte den passar mig, men det var ett så himla fint mönster". Och så fick jag den.

Jag äger knappt några kjolar så jag var förvånad över mig själv. Men kolla på den! Den har liksom allt.  Kurbitsliknande mönster, längd, vackert fall, hög midja, knappar fram som ger en rymlig känsla... Favoritplagg direkt!

Läs mer om hållbart mode:

Johannas guide till Slow Fashion
Sandras serie Upcycle your wardrobe