Stjärnögonblick från januari 2023

Januari har varit allt annat än det jag förväntade mig när 2022 blev 2023. Efter tre veckor hemma hade jag laddat batterierna lagom för att kunna hitta en acceptans i en skavande arbetssituation. Första dagen tillbaka fick jag ett erbjudande om att byta arbetsuppgifter fram till sista mars. Det var ett läskigt beslut - och precis vad jag behövde. Jag följde min längtan och mitt behov av att få byta perspektiv.

I mitten av månaden började jag därför göra barnutredningar igen för första gången på två år. Jag ångrar mig inte en sekund. Det är stimulerande, meningsfullt, utmanande, trivsamt och jag känner mig så trygg i mig själv i detta. Arbetet och omställningen har tagit mycket kraft av mig i januari och det har varit värt det varje dag. Det tog två dagar innan all stress från månader tillbaka bara upplöstes. Ljuvligt! Utöver utredandet har jag också fått chansen att gå utbildning i motiverande samtal. Givande!

Mellan arbetstimmarna är det mest fokus på Asla och hennes diabetes. Det begränsar livet på flera sätt, och de sociala kontakterna bortsett från jobbet blir via telefon. Januari har dock burit med sig extra doser acceptans till mig, vilket gör att sådant som skaver inte fäster riktigt nu. Det är som det är. Jag kan vara nöjd med det som är. Det är okej att det känns ensamt ibland. Det är okej att jag är trött. Det är okej att det är svårt att få till sovrutiner med en sjuk katt. Jag gör vad jag kan.

Och januari har glittrat till dagligen, strösslat med ögonblick som fått mina ögon att tindra.

✨ Frosten som förstärkte naturens vackra konturer och ramade in landskapet i magi.

✨ Krypa i säng efter en lång dag och somna omedelbart bums.

✨ Att få ta del av en erfaren kollegas kunskaper och se hur det kan göra nytta i min egen utveckling.

✨ Bitande kyla i kinderna som väckte mig en trött dag.

✨ Kollegor som berömmer och tackar för samarbeten i svåra lägen, och ser kvaliteter i mig som jag också kan se och som jag därför stärks i.

✨ Solglitter i snö.

✨ Erbjudandet om att få göra utredningar igen som fick mig att skutta över snövallar.

✨ När det jag delar i sårbarhet ger mod till andra.

✨ Att äntligen skicka in mina synpunkter till Patientnämnden efter över ett års kamp för att orka berätta om det som gjort mig illa i vården. Och bekräftelsen efteråt från personen som fångat upp mig gång på gång när det gjort för ont att berätta.

✨ Asla som burrar in sig tätt intill mig.

✨ Öppna äkta samtal i sårbarhet.

✨ Att ha diskussioner med kollegor om samhällsfrågor, föräldraskap och barnperspektiv till vardags.

✨ Möta en enastående förälder som tvivlar på sig själv och kunna uttrycka att jag såg hennes styrka på ett sätt som gjorde henne rörd.

✨ Att höra från en fd mentor att hon är stolt över mig och använder exempel av mitt arbete när hon lär upp nya kollegor.

✨ Frostbitna nyponbuskar.

✨ Rosafärgade trädtoppar av skymningsljuset.

✨ Fåglar som flyger i solljuset mot en blå himmel.

✨ Leverans av hållbara produkter som både inspirerar och underlättar vardagen.

✨ Att bädda in sig i vinterklädernas ludd.

✨ Ögonblicket när jag kände hur höstens ihållande frustration runnit av mig, att axlarna hade sänkts och att jag kände igen min naturliga livskraft igen.

✨ Fira Cathrins 50-årsdag med hennes fina familj. En sådan där vänskap som ständigt ger nytt.

✨ Att det gick så smidigt att registrera Asla i kattregistret. Skönt.

✨ En stjärnklar himmel.

✨ Skriva analyser och bli fullkomligt uppslukad av det.

✨ Det mjuka vita januariljuset som skiner in genom mitt köksfönster.

Vad gjorde dina januaridagar ljusare?

Ätbart i naturen januari-februari

Ätbart i naturen under vintern? Ja, året om kan vi finna ätliga växter, bär, svamp m.m. i naturens skafferi. Det kan vara roligt att testa något nytt, och också en viktig kunskap att ha med sig ur överlevnadssynpunkt. Sommarmånaderna och vårens bristande knoppar erbjuder självklart mer än den karga vinterns natur, men också i januari och februari finns ätbara växter i skog och mark.

Om vi tittar lite närmare så kan vi faktiskt se att naturen både ser till att en del bär har en konsververingsförmåga som får dem att hålla länge, och att naturen gärna vill boosta med lite extra C-vitamin och viktiga mineraler för vinterhalvåret. Kanske något att ta lärdom av?

KÄLLOR: Skogsskafferiet.se, Vildplockat av Niki Sjölund och Vildvuxet av Lisen Sundgren.

Björk

Björkens inre bark, det gröna skiktet, kan användas i varm dryck året om. Vårens unga grenar är lättast att använda. Använd så här: skrapa bort ytterbarken, skär barkens strimlor i små bitar, koka i vatten i 15 minuter. Drycken sägs stärka immunförsvaret.

Björkens knoppar innehåller mycket fibrer och kan fylla ut olika maträtter under vintern. Det är också ett bra tips för överlevnad till skogs.

Kråkbär

Kråkbär kan ätas färska, användas i sylt och saft eller blandas med andra bär. De har en syrlig och sträv smak. Smaken kan förbättras om de kokas eller smaksätts med citronsaft. Även frost/kyla kan förbättra smak (funkar att frysa in ett dygn). Bären kan användas till pannkakor, i smoothies, juicer, grytor och soppor. Eller som torkade i granola och gröt.

Precis som lingon och tranbär har de god hållbarhet och står sig därför långt in på året. Plocka helst på snöfri mark. Stjälkarna kan kokas till dekokt för att stärka njurar och motverka diarré.

Bären har viss medicinsk effekt som urindrivande och laxerande medel, för behandling av njursten (drick då som te) och diarré. De ska även ha positiv verkan för hjärta, blodkärl, hjärna och syn. Även sår i munnen kan lindras av gurglande med dekokt på kråkbär.

Kråkbär innehåller antocyaniner och antioxidanter som kan minska risken för kroniska sjukdomar. De innehåller också fibrer, höga vattenhalter och låga sockerhalter.

Kråkbär växer över hela Sverige på öppna marker som hedar, hyggen, myror, klippor, på stränder vid hav eller kala fjäll. De är svåra att förväxla. Växten är släkt med ljung och kan kännas igen på det. Då de är viktiga för fåglar i fjäll- och skogsområden bör vi tänka på att inte plocka allt.

Tall

Tallbarr och unga rötter från tall kan användas hela året. Barken är bäst att ta vara på under vintern, från september till maj.

Tall, främst barren, anses viktig i en överlevnadssituation. Tall är extra rik på C-vitamin med högre halter av det under vintern och ju längre norrut i landet den växer. Tallen innehåller också socker, kalium, magnesium, kalcium, järn, zink och mangan.

BARR

Tallbarr kan med fördel användas som en krydda i mat, enskilt eller i kryddblandningar. De smakar skogligt, och med en ton som liknar rosmarin. Du kan också göra en vitaminboost på ett par nävar tallbar som du kokar i ungefär 20 minuter i en halv liter vatten.

Barren används mot bl a slemhosta, luftrörskatarr, nedsatt blodcirkulation, reaumatisk värk och förkylning. Perfekt medicin för vinterinfluensorna. Det är terpentinoljan som har dessa magiska egenskaper och kan också användas som inhalering vid astma och inflammerade lutfvägar.

BARK

Tallens inre bark kan malas ner till mjöl. Skrapa ur den på vintern från gamla träd. Allemansrätten har dock en regel om att barken inte får tas på allmän mark, du behöver tillåtelse från en privat markägare som har tallar på tomten.

RÖTTER

De smala rötterna från unga tallar går att äta färska eller att torka. De passar extra bra kokta i gryta eller soppa eftersom de innehåller stärkelse.

Ros/nypon

Nyponen, rosbuskens frukt, kan användas året om även när de mörknar. Alla sorters nypon går att äta. Färska eller kanske torkade till nyponsoppa, eller som nyponmjöl. Det går också att göra saft, sylt, marmelad, chutney och ketchup av nypon. Nypon lämpar sig också för att sylta in, pickla, blanda med honung eller att kärnas ur för att stekas med svamp (se recept i Vildvuxet av Lisen Sundgren).

Precis som tallen är nypon rikt på C-vitamin. Nypon innehåller också höga halter av antioxidanter - av typerna flavonoider och betakaroten, samt omega-fettsyror. Nypon stärker immunförsvaret och anses kunna minska oro, sömnsvårigheter, stress och lindra förkylning. det är också bra för matsmältningen.

Alla sorters nypon är ätliga, men de bör växa en bit från trafikerade vägar för att inte ha tagit upp för mycket gifter från luften.

Tranbär

Tranbär har en smak som liknar lingon och kan användas på i stort sätt samma sätt: som sylt, saft, géle, dryck eller i paj. Torkade tranbär är perfekt som snacks.

Innehållsmässigt påminner de om blåbär med riktliga mängder anioxidanter och C-vitamin liksom kalcium, magnesium och kalium. De har lång hållbarhet utifrån att de har självkonserveringsämnet bensoesyra.

Eftersom tranbären håller över vintern kan de också skördas när snön smält undan. De mår bara bra om de fått sig en frostknäpp innan skörd. Tranbär är sura, men smaken är bättre om de skördas efter en tid under snö.

Tranbär växer gärna där vitmossa finns. Myrar och kärr erbjuder den öppna och våta marken de trivs i.

Tranbär är känt för att hjälpa mot urivägsbesvär, som t ex urinvägsinfektion. Ät dock inte tranbär om du tar läkemedlet Waran, det motverkar upptagningen.

Lind

Lindens rödaktiga vinterknoppar/skott kan plockas och ätas från höst till vår, ungefär september till maj. De är lite svårare att hitta men ändock ätligt. Använd knopparna i sallad. Lind innehåller glykosider som kan ha lindrande effekt på infektioner och verkar febernedsättande.

Linden finns i tre olika varianter i Sverige. Skogslinden är vanligast, bohuslind mer sällsynt (och OBS! fridlyst). Parklinden är hybriden av dessa som är odlad, främst i städer. Lind växer gärna i ädellövsskog, vid bergsbranter och skogsbryn.

Hundkäx

Hundkäx har genom sitt höga energivärde en viktig funktion i ett överlevnadsläge. Annars är det kanske inte den roligaste smaksättaren. Roten är den del som har högst energivärden, extra högt under vinterhalvåret. Smaken är dock mycket besk vilket minskar om den kokas flera gånger. Att använda roten i soppa och låta den koka in ordentligt är ett bra knep, också för att underlätta för kroppen att smälta den.

Hundkäx växer gärna i lundar och glesa skogar, på öppen mark. Den kan lätt förväxlas med några verkligt giftiga växter: sprängört, odört och vildpersilja. Plocka med försiktighet. Hundkäxroten känns igen av att den doftar svagt av morot.

Har du ätit något av detta? Blev du nyfiken?

Minska dina matkostnader - spara pengar och matsvinn

Matpriserna stiger, med andra ökande kostnader. Det är en tuff tid för många, och framför allt de redan utsatta hushållen. Samtidigt är matsvinnet en av de största miljöbovarna. I västvärlden äter vi generellt sätt mer än vi behöver, mycket av det vi inte behöver och kastar bort näringsrik mat för tidigt. Kanske kan den ekonomiska krisen ge oss motivation nog att vända det?

Att ta vara på det jag har, rädda matsvinn och tänka i säsong har sparat mig många kronor genom åren. Framför allt i tider av ekonomisk nöd. Därför vet jag att just ekonomin har en central roll i att ställa om. Svåra tider har gett mig insikter för att anamma en mer hållbar livsstil permanent. En riktig inspiratör i billig och hållbar mat är Portionen under tian - Hanns kokböcker är lätt värda sina kronor, för du sparar in dem dag för dag.

Här kommer några tips på hur du kan minska dina och miljöns kostnader för mat.

Få en överblick - och planera

Skaffa dig en överblick

Hur ser din matkonsumtion ut? Hur ofta handlar du? Vad handlar du? Vad kostar det?

Finns det andra sätt att organisera matinköp och matlagning som skulle spara pengar? Går det att byta ut vissa livsmedel till billigare alternativ som ändå ger näringsrika måltider?

Planerar du för mellanmål eller gör du småinköp? Sockersug och liknande beror ofta på att du inte får tillräckligt med näring av måltiderna under dagen. Det går att förebygga med planerade mellanmål och näringsrika måltider.

Planering

Gör en veckomatsedel. Skriv en inköpslista och håll dig till den.

Inventera

Vad har du redan hemma? Vad kan du göra av det? Använd det i första hand. Skriv upp vad du har i frys, skafferi och kyl. Använd appen NoWaste in du vill ha lite hjälp på traven.

Ät mer vegetariskt

Vi äter i genomsnitt mer kött än vi faktiskt behöver, och framför allt den manliga delen av befolkningen pga normer, så försök att minska ner på köttet och öka grönsaker och olika former av baljväxter i din kost. Det gör stor skillnad både för hälsa, plånbok och miljö. Välj grönsaker och kryddor från frysdisken, och odla själv (mer om det längre ner).

Laga storkok

Fyll kyl och frys med matlådor! Det går lätt att variera så att du har några olika alternativ under veckan. Köp större förpackningar och gärna frysta varor och tillaga det till veckans matlådor.

Rädda matsvinn

”Bäst före - ofta bra efter”

Har du sett den märkningen? Mat är ofta bra länge efter bäst-före-datumets slut. Använd dina sinnen: hur ser konsistensen ut, luktar det okej, smakar det okej?

Frys in

  • Många livsmedel går att frysa in för att förlänga datumet.

  • Bröd, bär, ägg, grädde, grönsaker (som inte har så högt vatteninnehåll), ost, smör, pajdeg, sylt och marmelad och mycket mer.

  • Majonnäs, ris och potatis bör vi inte frysa in.

Förvara rätt

  • Förvara mat så att det håller längre. T ex kan olika frukter påverka varandras livslängd. I detta inlägg om minskat matsvinn kan du läsa mer om hur olika livsmedel bör förvaras.

Fräscha upp

Några enkla tips, men googla gärna vidare för en uppsjö av tips:

  • Torrt bröd blir som hembakt om du fuktar det med vatten och värmer i ugn, 200 grader i 10 min. Det går också att göra krutonger av torrt bröd.

  • Stek ledsna äpplen i kanel så får du ett gott tillbehör till frukost eller som snacks.

  • Häll kokande vatten över gårdagens pasta.

  • Förvara citroner i kallt vatten.

Laga svinnsmarta recept

Festa loss på rester med härliga svinnsmarta recept. Några exempel:

  • Bananpannkaka

  • Grötbröd

  • Restpizza eller restpaj (det är precis vad det låter som, bara fantasin sätter gränserna)

  • Pastagratäng

  • Soppa på gröna blad, tex grönkålssoppa.

  • Mixa ihop bönor/kikärtor med gröna blad och gör egen pesto, sås eller pålägg till smörgåsen som både är gott och fullt av näring.


Rädda matsvinn från restauranger och butiker

  • Matsmart säljer varor med kort datum, rejält nedsatt pris och i större förpackningar. Här finns pengar att spara kanske framför allt för barnfamiljer men egentligen för alla - speciellt bra utbud med basvaror.

  • Apparna Karma, TooGoodToGo och ResQ erbjuder svinnkassar eller svinnvaror från både restauranger och butiker. Du kan se på en karta vad som finns att rädda i ditt närområde och boka i apparna. ResQ finns mest i större städer men de andra finns iaf etablerade i min småstad.

  • Kolla i svinnlådorna i matbutikerna. Där finns varor nedsatta med ca 30-70 %. Här i Eskilstuna har jag sett dessa både på Willys, ICA, Coop, City Gross och Lidl.

Håll koll på extrapriser

  • Håll koll på extrapriser och planera veckans matsedel efter det. Matpriskollen är en app med alla lokala butikers erbjudanden där du kan söka både på vara och jämföra butikernas priser.

  • Gå med i kundbklubbar som ICA Stammis och Willys+. Då får du tillgång till både regelbundna rabatter och rabattkuponger.

  • Prenumerera på mailutskick från olika matbutiker. På måndagar brukar dessa skickas ut. Planera gärna veckans mat efter de bästa erbjudandena (och vad du har hemma).

  • Köp billiga livsmedel. Konserver, olika former av kål, frysta grönsaker och rotsaker är sådant som i regel alltid är billigare än annat. Dessa har ett oförtjänt tråkigt rykte - allt handlar om vad vi gör det till. En grönsaksgryta fylld av smaker med lite extra smak från kryddor och kanske vitlök - svårt att tänka att konserverna är tråkiga då!

Ät efter säsong

Råvaror i säsong är ofta billigare. Ju större tillgång desto lägre pris brukar stämma rätt bra. På Instagram kan du följa chrissans.se eller fransverige.se för att se vad som är i säsong månad för månad.

Plocka mat i naturen

Med allemansrätten har vi tillgång till stora mängder gratis mat. Svamp, blåbär, nässlor, lingon, hallon, kirskål, lök av olika slag… Kolla in Skogsskafferiet för mer inspiration. Tipsar också om böckerna Vildvuxet av Lisen Sundgren och Vildplockat av Niki Sjölund.

Exempel på naturmat:

Kanske en pesto på ramslök eller eget örtsalt? Ta en sväng till närmsta skog eller grönområde och leta rätt på maten som är helt gratis!

Här hittar du en guide till ätbart i naturen, med både örter och andra skatter.

Gör egen mat och odla själv

Se över vad du äter mycket av, och fundera på om det är något av det som går att göra själv, eller odla själv. Några saker jag själv har fastnat för:

Har du några tips för att hålla nere matkostnaderna och minska matsvinn?

Stjärnögonblick från december 2022

December gick i julens tecken. Julmarknader i eget sällskap och med andra fyllde mina helger. Arbetssituationen var utmanande och därför var stunder av gemenskap med teamet extra värdefulla. En dag hemma hos min teamledares hem i magisk julskrud och avslutningsfika för kollegor som byter jobb var mysiga stunder som gav kraft. Jag drabbades av luftrörskatarr veckan innan jul och fick kapitulera inför det med sjukdagar som sedan övergick i semester. Hostan var envis och börjar först nu släppa taget.

Adventskalendern på instagram var en livsinjektion i vintermörkret och det var som att året med att skapa och dela hållbara vanor fick en fin avrundning. Julen var extra skör i år och jag omfamnade mig på de sätt jag kunde i det och tog emot omsorg från vänner. Mellandagarna var trötta och stilla, och jag försökte återhämta mig med meditation och reflektioner för att mildra stressen som fått fäste i kroppen. Efter vintersolståndet tycktes världen få ett nytt ljus och jag började bygga upp en ny kraft inför våren.

Här är några av ögonblicken som glittrade i mitt december:

✨ Glittret mellan gran- och tallgrenar av snökristallers magi.

✨ När antalet följare gick över tusen på Instagram. Det var mitt mål för året. För varje person som visar att de vill ta del av det jag skapar känns det så stort. Att få dela med fler.

✨ En meditation som gav mig en stark förankrande vila i kropp och själ.

✨ Rökslingan efter att man blåst ut ett ljus.

✨ Att få feedback om att något jag gjorde som var alldeles självklart för mig gjorde gott och gav förtroende och hopp långt utöver vad jag förstod när jag gjorde det.

✨ Att få en juklapp fylld av omsorg i alla dess personliga former på självaste julafton. Som en box av självomsorg precis när den behövdes som mest.

✨ Solen över de snöbeklädda glittrande hustaken.

✨ Serien ”The Good Witch” som var alldeles lagom att titta på lediga dagar.

✨ Bikarbonat i vatten som lindrade min envisa hosta.

✨ Krama träd <3

✨ Den trösterika vyn av en frostbeklädd skog på julafton.

✨ När jag vågade sträcka ut en hand i ett svårt läge och personen höll den kvar tills jag var trygg igen.

✨ Att promenera i ett stilla snöfall.

✨ Julbelysningen i centrum, så enkelt vacker och stämningsfull.

✨ Ett blombud från min vän Anna med ord som höll om ensamheten jag kände inför julen.

✨ Att äntligen ha tillgång till båda mina händer, och kunna använda linser igen!

✨ Ett genuint möte med en person som sålde sina verk på ReTunas julmarknad, som tog sig in i hjärtat i sin värme och ännu lever kvar.

✨ Den violetta skymningen. Och hur jag tänkte “vilken perfekt ton av magenta” när fotografblicken mötte himlen.

✨ Få ett ljudklipp med barnsång skickat till mig på luciadagen.

✨ Överraska kollegorna med julklappar en måndagsmorgon. Även om mitt försök att vara “hemlig tomte” gick åt skogen så var glädjen de visade som en rejäl omfamning av äkta julkänsla.

✨ Ett otroligt mysigt besök i min teamledares magnifika hem, med julstämning all over the place.

✨ När ett störande ljud tystnade.

✨ Tassavtryck i snön.

✨ Fynda en grön militärväska secondhand, precis en sån jag letat efter!

✨ Nyklippt och fixat hår hos frisören, när det var dags att starta om i nytt år.

Berätta om ditt ögonglitter!
Vad har väckt din förundran, tacksamhet eller glädje nyligen?

Bullet Journal 2023 - skapa ditt system

Jag har använt Bullet Journal längre än jag visste att systemet fanns som sådant. Det har varit ett ankare i min vardag under hela min resa i självkännedom.

Som långtidssjukskriven skapade jag ett eget system för att jag behövde organisera en vardag där tiden var flytande och svår att greppa. Jag hade också ett stort behov av att sätta ord på min egen utveckling. I mina anteckningsböcker fanns listor för det mesta, mål och delmål, en dagbok som sorterade tankarna ihop med dagsscheman och tidsöversikter. Det blev en väg mot en mer hållbar vardag.

När jag sedan hörde talas om Bullet Journal fick jag både bekräftelse på varför det hade hjälpt mig så mycket och verktyg som hjälpte mig att ta det steget längre. Det är svårt att ens beskriva hur viktigt detta system varit för min väg hit där jag är idag.

DITT SÄTT ÄR RÄTT SÄTT

Det viktigaste budskapet som grundaren till metoden har består: gör det till ditt. Det finns inget rätt sätt. Det finns ditt sätt - och det är det som är rätt. Gör det till ditt system, både i funktion och i den mening du ger det. Läs mer om boken här.

För mig har Bullet Journal hjälpt mig att få ett grepp om tid, att nå mina mål genom att bryta ner dem till delmål och planera in aktiviteter i tiden, att bli mer medvetet närvarande, att släppa taget om tankar och låta idéer få ta form.

År 2023 ser det annorlunda ut än 2013 när mitt liv var annorlunda. År 2023 har jag andra behov och andra tidsperspektiv än jag hade 2016 och 2019. Förra året var det mer dagboksanteckningar och översikter än veckoplaner. 2015 var det fler loggar för att följa mina årsmål än medveten närvaro. Det behövs olika saker i olika skeenden i livet. Bjud in nuet och dina behov i skapandet av ditt system. Testa, lek dig fram. Gör det kreativt på ditt sätt, och lämna prestationen. Ditt sätt är det rätta.

Med det sagt tänkte jag dela med mig av hur jag gör.

Årsöversikt

Årsöversikten är mest något jag har för att skriva in saker som sker längre fram. Förr var det mest planer och större händelser, medan det nu ofta dyker upp årstidsbundna aktiviteter som jag vill göra som att ta vara på olika växter i naturen när de blommar och sätta vissa frön i jorden vid olika tidpunkter. I år kommer jag att lägga in månens faser. Det är en följd av att jag har en längtan efter att leva närmare naturen och bli medveten om vad det gör med mig.

Månadsöversikt

I månadsloggen finns en kalenderöversikt över månaden på ena sidan. På den andra har jag lagt in några habit trackers för de dagliga rutinerna jag försöker hålla ihop med ”att-göra-listan” för månaden. Den är lite av ett tankeförråd med skillnaden att jag har en tanke om att de ska göras under månaden. Det är här jag skriver ner det som jag sen tar in i dagsplaneringen när det passar. Ibland gör jag veckologgar för att få en översikt över veckan, men det gör jag mest vid behov när det är mycket att hålla reda på.

Dagslogg

I dagsloggen skriver jag först dagens datum, sen att-göra-listan för dagen ihop med inplanerad aktivitet (jobb och ev. annat). Ofta skriver jag detta under kvällen innan så att det inte dyker upp när jag ska sova.

På morgonen gör jag en incheck där jag känner efter hur jag mår fysiskt och psykiskt, om det är några tankar som är extra påtagliga och om det är något jag vill ta med mig in i dagen som en vägledning.

Under dagen för jag små anteckningar i loggen om det som sker, tankar jag behöver skriva av mig och kryssar för det som blir gjort.

I slutet av dagen gör jag en utcheck i vad som ligger kvar från dagen, hur jag mår, skriver ner stjärnögonblick från dagen och sedan morgondagens aktiviteter i nästa dags logg. Behöver jag skriva av mig lite mer gör jag det i en separat dagbok numer, eftersom jag vill hålla det lite mer privat än i dagsloggen.

Tankeförråd

I tankeförrådet får allt finnas utan några förväntningar. En fristad för tankarna men som ändå gör dem synliga. Idéer, önskemål, mål och delmål, insikter, kom-ihåg, citat eller lärdomar att ta med mig. Mest blir det nog ändå idéer om vad jag vill göra. Jag har också egna tankeförråd för blogg/instagram där jag skriver ner inläggsidéer, fotoidéer osv. för att använda under året. Härifrån kan jag sen plocka in saker i tiden om jag vill göra något av det. Ibland räcker det att bara lämna av det i förrådet och senare stryker jag det då det inte var en idé jag ville ta med vidare.

TIME-BOXING

I början av ett år, en ny tid i livet eller när jag känner ett behov av förändring, brukar jag försöka se över min tid och rutiner. Att markera och bli medveten om tid på det här sättet brukar kallas time boxing. Det ger en känsla av trygghet och grundar mig när jag kan göra en realistisk översikt av vad jag faktiskt har tid för och vad jag vill använda den tiden till. Där hjälper morgon- och kvällsrutiner samt veckorutiner mig att nå mina mål och skapa en följsam rytm i min vardag som jag kan vila i.

Det finns så klart en mängd uppslag för olika system, listor, loggar och kreativa sätt att använda en Bullet Journal. Jag rekommenderar verkligen att läsa Ryder Carolls bok “Bullet Journal-metoden” och som sagt: lek, testa, hitta ditt sätt.

Använder du Bullet Journal? Eller har du något annat system som är hjälpsamt för dig?

2023: växtkraft

Växtkraft är mitt ledord för 2023. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för mig att växa vidare, att ta mig mot mina drömmar och följa min längtan. Om att prioritera var jag lägger min energi så att jag får tillbaka den och ger den näring. Det handlar om att våga möta utmaningar utan att forcera utvecklingen, låta mig få växa i min takt och använda de resurser jag har väl. Både ekonomiskt, fysiskt, socialt och mentalt. Men också att använda den potential och kraft jag har i mig och låta det få växa vidare i världen.

Jag vill skapa en grogrund
som besvarar behov och när liv.
Under ogräs och sly finns frön
som längtar efter sol, längtar efter luft.
I mina rötter bor en berättelse
som vill resa sig ur askan,
brinna fram ur jorden.
Ge mig tillit för att låta vinden
bära den ut i världen.
Den längtar hem.

Bara fötter i mossan
hittar vilan i rörelsen
och meditationens visdom
låter orosmolnen blåsa bort.
Jag vänder mig mot solen
och skuggorna faller
bakom.

Mina resurser ska slå rot
där de möter mina horisonter.
Jag riktar min kraft
där den bär frukt
och slår i blom.
Ta tillbaka min rätt
att växa ifrån och växa in
i nya sammanhang.

Jag vill så frön för det jag tror
att jag inte vågar
och våga det ändå.
Där jag inte räcker till ska jag låta andra
fortsätta mina rörelser
och mina ta vid dit de inte når.
Mina fridlysta rum står öppna
för de som värnar dem.

Jag vill stå kvar i växtvärken
och hålla om mig vad som än händer.
Allt har sin tid.
Låt vilan leda mig till kreativitetens lust.
Jag vill känna känslorna flöda igenom,
ha sin naturliga gång
och rensa undan det som gör ont
och står i vägen.

Jag vill flöda ut
och ta emot
i en rörelse som ger ringar på vattnet.
Jag vill vara ljuset.
Jag vill bländas av det jag inte trodde att jag skulle klara.
Jag vill visa att jag kan.
Jag vill vara vildvuxen
och rotad
i en kraft som håller.

Jag vill minnas
att jag hör hemma bland vildblommor.

MÅL som tar mig närmare växtkraften

  • Meditera dagligen.

  • Göra söndagarna till fridlysta vilodagar.

  • Göra små förändringar i mitt hem som ger energi.

  • Skriva minst 10 minuter om dagen.

  • Blogga mer personligt och nära igen.

  • Försöka att säga ja när jag blir inbjuden i sammanhang.

  • Rensa bort och sälja av minst 5 saker från mitt hem varje månad.

  • Göra allt jag kan för att ta körkort.

  • Ha planerade köpstopp under minst två av årets månader.

  • Skapa och hitta vardagens glädje och förundran.

  • Ha en rutin för in- och utcheckning varje dag.

  • Arbeta på mitt växande mindset med övningar och terapeutiskt stöd.

  • Aktivt välja att släppa taget om tankar som gör mig illa.

  • Lära mig mer om hur jag kan följa årstiderna och månadernas cykler.

vägen till min intention för det nya året

När jag tog fram dessa mål/intentioner blickade jag tillbaka på 2022 och vad jag hade behövt mer och mindre av. Jag ställde mig också dessa frågor:

  • Vad ger mig glädje och mening?

  • Vad är jag bra på?

  • När känner jag mig som mest mig själv?

  • Var känner jag mig hemma?

  • Vad behöver jag för att känna mig trygg och balanserad?

  • Vad längtar jag efter?

Vad önskar du dig av 2023?

Kom ihåg att det är en illusion att det är just vid nyår vi kan börja om, sätta mål och anta utmaningar. Vi kan göra det när som helst. Eller bara följa med i varandet här och nu. Du är redan bra. Du är redan tillräcklig.

2022: jag återtar min plats


År 2022 var året då jag fick min första fasta anställning, körde bil för första gången och började kalla mig fotograf. Det var året då jag förlorade en sena i mitt vänstra långfinger, kämpade med mycket smärta och förlöste frusen sorg. Det var ett år då jag var omgiven av vänner under min första semester och besökte fler loppisar än jag kan räkna. Jag chockades av upptäckten att jag var närsynt och började använda linser och glasögon. År 2022 var då växtkraften på balkongen helt tog över och kvällspromenader och friskvårdstimmar bearbetade dagliga intryck. Framför allt var det ett år då jag började återta min plats i världen och möta de hjärnspöken som hindrar mig från att ta den.

Månad för månad: mitt 2022

januari

Det var med stor lättnad som Asla började äta självmant igen på årets första dag, efter över en veckas matvägran och tvångsmatning. Både jag och Asla gick på antibiotika, jag för borrelia. Mitt liv var i kaos på flera sätt. Jag försörjde mig nätt och jämnt med ekonomiskt bistånd eftersom jag hade fallit ur alla trygghetssystem. Jag var sjukskriven på 50 %, arbetssökande på 50 % och studerade 50 % på distans. När jag avslutade mina studier lättade stressen jag hade levt med länge samtidigt som jag kämpade med en behandling som tog all min kraft.

Jag minns särskilt två vintriga dagar med extra ljus. En spontan promenad med Tessi i vintersolen och en dag på Åsby handelsträdgård med förunderligt vackra vintervyer. En viktig samtalskontakt blev sjuk och försvann med en saknad som ännu finns kvar. Inom mig fanns en skakig motståndskraft. Jag önskade mig en väg vidare i sammanhang som kunde ge mig liv igen.

Februari

I februari kom vändpunkten. När jag nästan hade gett upp blev jag kallad på arbetsintervjuer för jobb jag faktiskt ville ha. I fruktbara samtal med en arbetspsykolog fick jag sätta ord på utmaningarna i att arbeta med mina kroniska sjukdomar och hur jag samtidigt visste att jag skulle klara det med rätt förutsättningar. 

Jag stod i ett vägskäl där vården hade en helt annan syn på vad som skulle göra mig frisk än jag. Jag blev erbjuden ett jobb som administrativ socialsekreterare. Det var ett svårt beslut men jag visste att jag behövde välja det friska i mig. Jag behövde rutiner, meningsfullhet, social kontakt, ett sammanhang, att få göra nytta. Jag behövde få vara jag i en frisk miljö.

Jag tackade ja till jobbet, avslutade alla kontakter med myndigheter och avbröt min vård. Jag gick till frisören, träffade mina nya kollegor och bröt min isolering. De första fröna sattes i jorden och gratulationer strömmade in. Med stolthet tog jag emot koppen med texten ”Wilda, socialsekreterare”. I dagboken skrev jag ”det får bära eller brista”.

Mars

Jag kom överens med min chef att starta mjukt under mars för att parera mina kroniska sjukdomar. Jag började på 50 % i två veckor och ökade sen till 75 % i två veckor. Jag fick så mycket mental energi och självkänsla av att börja arbeta att jag var alldeles lycklig. Så fina kollegor och uppgifter som var klippt och skurna för mig. Det var som att all min erfarenhet av föreningsliv och min egen historia smälte samman med socionomyrket i den här tjänsten. Jag stormtrivdes och “Wilda-hybris” blev ett uttryck för varje gång jag lärde mig något nytt och blev exalterad över det.

Men oj vad trött jag var! De timmar jag inte jobbade sov jag mest. Efter första arbetsveckan resulterade tröttheten i en olycka med en brödkniv som skar in i handen. Jag spenderade lördagsnatten på akuten och “använd skärbräda” var mitt nya mantra. Det jag inte visste då var att det var värre än vad läkaren såg då.

Det sociala livet fick stå tillbaka med alla nya tröttande intryck, men jag orkade trots allt fira en underbar 60-åring i Örebro. I tydliga dagsrutiner och med vårsolen tog jag mig an det nya livet. Ett liv som kändes lättare att leva i än det jag hade lämnat bakom.

April

Jag fortsatte att trivas på jobbet och blev allt mer självständig. När värken blev för påtaglig tillät mina kollegor mig att förlänga lunchen så att jag kunde ta en power nap och sen komma tillbaka. Det gjorde susen för att parera aprilvädret i min stackars kropp.

Mina händer fylldes av vårblommor och jag följde med förundran skotten ta fart bland odlingarna. De första späda nässlorna plockades med hem. Körsbärsträden blommade på min gata och valborgselden fick ta med sig det jag behövde släppa taget om. Jag gick vidare från en nära relation och kunde inom mig bevara vad den hade gett mig.

Maj

Maj var en känslomässigt kraftfull månad. Arbetsdagarna var intensiva och vårsolen tycktes väcka min kreativitet. Med några upphittade trädelar kunde jag bygga en hylla som matchade måtten på balkongen perfekt. Det behövdes när tomatplantorna och alla andra plantor ville växa vidare från kökets vårsådd in i sommaren.

Jag vilade bland mina odlingar, mötte rådjursögon i skogen och sommarens loppisar drog igång. I slutet av månaden åkte jag på Sörmlands längsta loppis och avverkade 13 loppisar på en dag. Det var en dröm att få leta skatter längs den sörmländska landsbygden.

Jag fyllde mitt hem av naturens skafferi, gjorde marmelad av maskrosor och saft av syrén. Vårmarknaden i Radmachersmedjorna gav än mer inspiration.

Inom mig rev det stormar av sorg och tröttheten från de senaste årens kamp blev påtaglig. Det brukar bli så när livet är tryggt nog. Då har det svåra något att bottna i. Jag bearbetade med kvällspromenader i skymningen och började söka efter någon att dela med. Mitt finger tappade mer och mer funktion. Smärtan ökade och fysioterapeuten skickade remiss till ortopeden.

Juni

Under juni besökte jag klädbytardagen på ReTuna - och loppisar så fort jag fick chansen.

Optikern konstaterade att jag är närsynt. Det tog tid att bearbeta den omställningen. Kanske för att den väckte några gamla sår till liv. Jag beställde glasögon och provade ut linser medan mitt inre barn la armarna i kors i ett stort “jag vill inte”. Gradvis började jag vänja mig. En introutbildning senare var jag redo att börja övningsköra.

Efter en undersökning av min hand av en okänslig ortoped var smärtskovet ett faktum. Några veckor senare visade röntgen att senan var skadad. Smärtan låg kvar längre än vanligt. Jag behövde semester. Semesterveckan började med att vi överraskade Tessi med en oförglömlig möhippa i mysig gemenskap. En provfotografering med brudparet gjorde mig än mer pepp på den stora dagen som väntade i juli.

Fokus var sedan på återhämtning, med naturnärvaro och dagliga kvällsbad. Jag fann vila i de vildvuxna balkongodlingarna och bland skogens vänner. Midsommarhelgen spenderades i stillhet till skogs. En mänsklig skogsvän kom på besök och vi plockade händerna fulla av örter. Jag testade att göra eget torrschampo och gjorde schampo/tvättmedel av spånejlika. Inom mig kände jag sommarsjälen ta form och leva ut. Efterlängtat.

Juli

Juli var min skördemånad. Jag fick fast anställning! Jag firade den med att buda hem en egen kamera (efter att ha lånat en väns i ett år). Två veckor senare var det dags att föreviga en magisk bröllopsdag mellan Tessi och Niklas. Förberedelserna och min engagerade närvaro fylldes med förundran och ren lycka vilket också visade sig i resultatet. Jag var stolt. Men den självlysande kärleken och regnbågen som tornade upp sig över den rosa skymningen kan jag bara tacka Moder Jord för. Vilken välsignad dag!

Arbetsdagarna gick ner i sommartempo. De ljumma kvällarna lyssnade jag på sommarprat medan jag tog mig mot kvällsdoppet. Efter bröllopet redigerade jag foton varje ledig stund och fann en stor glädje i det. Ett besök hos min väns tre nioåringar gav kärleksdoser att leva länge av. Som solnedgångarna och alla bad då kroppen fick omslutas av mjuka vatten.

Juli fyllde mina händer till bredden av bär, svamp, örter, sommarbuketter och tusen möjligheter. På balkongen växte grönkål, paprika, potatis, pak choi, örter, dahlior, sommarblomster, liljor, smultron och purjolök med hundratals körsbärstomater. Aubergineblommor slog ut och jag studsade av lycka. Från stadsodlingens rabatter, dikesrenar, skogens gömmor, lokala handelsträdgårdar och balkongens växtkraft fyllde jag hemmet av naturens skafferi.

Augusti

Halva augusti hade jag en efterlängtad semester. Jag delade den ungefär lika mellan egentid och umgänge med vänner. Jag gjorde dagsutflykter till Sala och Södertälje med hemmamys bland barn och djur. Jag kände mig välsignad när jag fick uppleva en skogstur med en väns dotter vars förundrade blick ledde vägen. Två års längtan fick ett svar när Winnerbäck sjöng och spelade i Sundbyholm och Cathrins möhippa på alpackagården var en oförglömlig upplevelse.

På väg ut mot skärgården mellanlandade jag i huvudstaden och fick återse älskade Vicky som till vardags lever det amerikanska livet. I skärgården varvade jag mysigt tryggt sällskap med naturnärvaro och återhämtning på en plats som är ett av mina fridlysta rum i världen. Jag lärde mig hur svårt det är att ro i blåst och hur bra det är att ha en tålmodig god vän vid sin sida då.

Återgången till arbetet blev en rivstart. Med nya och fler arbetsuppgifter och underbemanning kom stressen snabbt. Jag tog en dag i taget men smärtskovet var oundvikligt. När den värsta värken hade lagt sig första omgången var det dags att fotografera årets andra bröllop. Cathrin och Tomas, som de lugna människor de är, hade en så innerligt stillsam bröllopsdag och den kärleksfulla värmen fick mig helt att glömma smärtan.

Det blev bättre, och sämre igen. Månaden avslutades med många timmars fotoredigering och ännu en tur bland gårdsloppisarna på Sörmlands längsta loppis. Jag kände oro inför det arbetstempo som väntade under hösten och började meditera regelbundet igen för att motverka stress. Jag hittade äntligen en terapeut som också visade sig vara en likasinnad på flera plan.

September

Arbetsdagarna var fortsatt intensiva och utmanande. Jag möttes av beröm som betydde allt i en kämpig period. Jag använde mina friskvårdstimmar för att hämta kraft i naturen. En särskild sådan var en morgon då jag vandrade i dimman längs med ån medan solen bröt igenom och färgade världen i guld. Den känslan öppnar fortfarande upp min bröstkorg i vördnad.

Jag blev överraskad av kollegorna på födelsedagen, med sång och blommor från fyra väderstreck som de samlat från sina trädgårdar. Hemma väntade mer blomster och pricken över i:et var att få kallbada med Denise som avslutning.

Jag hittade blomkålssvamp, kantareller och aspsopp på mina skogsturer och samlade guldljus i kameran. Jag lärde mig att göra eget bordsmargarin och fick äpplen från en väns föräldrar. Lingon och blåbär fylldes på i frysen. Jag plockade skräp med Håll Sverige Rent. Jag röstade för medmänsklighet och sörjde ett valresultat som gjorde mig allt mer arg. Jag försökte hitta förlåtelsen och sökte hoppet.

Ett alldeles särskilt varmt möte skedde under Eskilstunas kulturnatt där jag hamnade i ett samtal kring utställningen “Okända vittnen” av Anna Lindström. En kväll reste jag till Västerås för att vara med på Mathildas bokrelease för “Berättar du så dödar jag dig”. Det bor ett sånt oerhört mod i min vän. Ord räcker inte.

Oktober

Smärtskoven avlöste varandra i oktober men jag levde med dem och tog sjukdagar när det blev för svårt. I en redan tuff arbetssituation berättade två kollegor att de skulle sluta. Jag var glad för att de hittat vidare samtidigt som sorg och oro blossade upp. Asla genomgick en operation för att ta ut tänder och medicinerades länge då det inte riktigt ville läka som det skulle. Oron låg nära och vi tog dag för dag. Jag blev allt tröttare och tränade på att lägga energi där jag fick tillbaka den.

Jag hittade ljus på höstmarknaden med lokala hantverk och såg en nära vän showa med sin kör. Bäst var kramen efteråt. Jag plockade kantareller, trumpetsvamp och lagade soppa på taggsvamp. Höstdimmorna svepte in mig i magiska stunder och jag lät vinden rufsa runt i håret många gånger om.

November

November började med att jag äntligen skulle få operera min hand. Dessvärre visade det sig att olyckan i mars orsakat en permanent skada med en bortväxt sena. Jag försökte bearbeta beskedet samtidigt som jag höll ut i den omedelbara smärtan. Jag jobbade på bäst jag kunde för att distrahera och få tiden att gå. Hushållssysslorna var en daglig kamp som tack och lov blev lättare med tiden.

Det kom ett till dystert besked. Aslas diabetes hade återkommit efter hennes operation. Vi påbörjade insulinbehandling och jag lärde mig ta blodprover med en hand. Mycket handlade om att försöka distrahera smärtan. Jag fick hjälp av tröstande naturvyer, att luta mig mot en vän på hans födelsedagsfika, klädbytardag med vänner och att möta första snön med en väns dotter. Vid första advent snodde jag ihop en stjärna och var glad för att det fanns ork till det.

I smärtan och tröttheten kom sorg upp till ytan. Men det fanns någon där som höll mina händer. Någon som frågade om hon kunde släppa innan hon gjorde det. Jag höll mig i det, och höll om mitt inre barn i all kärlek hon alltid varit värd.

December

Julen skavde i mig tidigt. Gradvis började jag finna acceptans i det och kunde hålla om mig i det ensamma. Adventstiden fylldes av julmarknader, både i sällskap av mig själv och andra. Jag följde SVT:s julkalender och skapade min egen hållbara adventskalender. Den blev något viktigt att hålla mig i, och jag gav plats åt det som tagit plats i mina tankar i år.

Mitt team fick äntligen besöka vår teamledares magnifika hem där julkänslan omfamnade varje rum. Vi tackade av kollegorna som skulle sluta och jag fixade julklappar till var och en i mitt team. Det kändes så fint att få ge, även om jag var sämst på att vara hemlig tomte och avslöjades direkt.

Tisdagen innan jul vaknade jag med en hemsk hosta. Jag fick en extra återhämtningsvecka hemma om än motvilligt så väldigt nödvändigt. Luftrörskatarren var envis och följde mig genom julhelgen. Julen var skör och i sorgen omfamnades jag av ett vackert blombud och en julklapp från en vän fylld av omsorg. I mellandagarna fortsatte jag anamma stillheten i meditation och reflektion. Något nytt började växa fram i ljuset som föll in genom fönstret.

Vad minns du särskilt från 2022? Gjorde du något för första gången?

Stjärnögonblick från november 2022

November var en tuff månad på flera sätt. En handoperation, Asla återföll i sin diabetes, smärtskov och påfrestande arbetstimmar. Kanske börjar jag återhämta mig nu när jag kan dela ljusglimtarna. November blev verkligen en avskalad månad med få planer och aktiviteter. Det behövde vara så.

Den första november opererades min hand och jag beskedet att skadan är permanent - en sena i mitt långfinger hade gått av vid skadan i mars och sedan vuxit bort. Det har missats i hela vårdkedjan och med det var också operationen onödig. De efterföljande dagarna kämpade jag med extrem smärtnivå och smärtlindringen gjorde mer skada än nytta. Mitt i allt detta fick jag besked om att Asla hade fått tillbaka sin diabetes. Enarmad och smärtpåverkad och gav jag insulin och tog blodprover, många gånger i trötta tårar. Då var jag så tacksam för att kunna ringa ut och ha vänners röster i örat. I den tryggheten stod jag ut lite till. Likaså var det bra för mig att kunna fortsätta jobba i den mån jag orkade med, fokusera på annat och distrahera smärtan.

Arbetssituationen har varit påfrestande på flera sätt, med sjuka kollegor och sidouppdrag som inneburit en del extratimmar utöver att de sociala behoven ökar i kristider. Vid årsskiftet slutar två av mina kollegor och det väcker både sorg och oro. Jag längtar så efter en mer stabil grund, och försöker ändå skapa den inifrån och ut varje dag. Om det är något jag lärt mig är det att det alltid alltid blir lättare. Jag kan bara göra vad jag kan för att förändra det jag kan påverka. Som att se hopp och ljus.

Stjärnögonblicken:

✨ En hund som vägrade släppa en stor gren som den släpade runt på och ägaren skrattade så otroligt kärleksfullt åt det.

✨ När jag och lilla E sprang ut i första riktiga snöfallet och ropade ”det snöar, det snöar” och försökte fånga snöflingorna med tungan.

✨ Trevliga och enkla professionella samtal.

✨ När Asla la sin tass på min hand som för att säga ”fortsätt klappa”.

✨ Att sova ut.

✨ Den medvetna närvaron när jag knöt ihop en adventsstjärna av pinnar.

✨ Att Asla kommer och lägger sig i mitt knä så fort jag öppnar burken med teststickor för att mäta blodsocker och tålmodigt låter mig sticka henne i örat.

✨ Att jag vågade stå för en bedömning trots att den skilde sig från de flesta andras och se att det hade ett värde.

✨ Ett otroligt empatiskt och gott bemötande från en sjuksköterska som gjorde att jag kände mig både sedd och hörd.

✨ Lugnet i diset längs ån, som att allt lagt sig tillrätta för vintervila.

✨ Fynda matsvinn av det som stod på inköpslistan.

✨ Krama om min vän T efter alltför lång tid ifrån varandra.

✨ När den konstant påtagliga smärtan efter operationen äntligen började avta.

✨ Omsorgen och trösten från sjuksköterskorna som verkligen behövdes under operationen.

✨ Att kunna vara med på en viktig väns födelsedagsfika och kunna luta sig mot varandra i trygghet en stund.

✨ Frostkristaller.

✨ När solen tittade fram efter några dagar bakom tunga regnmoln.

✨ En kollegas kreativa lapp på dörren: ”Stäng dörren. Annars smiter vår höga arbetsmoral ut” 😂🙏🏼

✨ Trygga röster från vänner i telefon som hjälpte mig igenom de värsta dagarna i smärta. Känslan av att ha någon där med mig.

✨ Hitta en jacka i helt rätt färg och stil på klädbytardagen - redo för vår!

✨ Vänner som tar emot ”dumma” frågor och svåra saker i acceptans och får mig att känna mig sedd och trygg.

✨ När lilla E hittade fotbollskort second hand och sa ”det här har jag alltid önskat mig” med exalterad röst.

✨ En förälder som sökte stöd för att dennes barn hade uttryckt att hen mådde dåligt av förälderns problem. Önskar att det alltid var så.

✨ Strosa omkring på en julmarknad med en god vän.

✨ Miniatyren av ReTuna i jultema! Älskar kreativiteten 😍

Vilka ögonblick har glimrat till hos dig den senaste tiden?

Hållbara vanor 2022: minska matsvinn

Matsvinn är ett omfattande problem världen över, i en värld där många också dör i svält. Om vi minskade matsvinnet med 25 % och fördelade den rätt skulle vi alla kunna vara mätta och må bra. Ojämlikheten syns också här. Det är svårt att uppskatta omfattningen av matsvinn i alla led av produktion och konsumtion. En uppskattning från FN år 2011 visade att en tredjedel av den producerade maten inte äts upp. Det är ungefär 1,6 miljarder ton livsmedel idag. Och vet ni? Här kan vi alla göra något. Varje dag.

Källa och mer info via matsvinnet.se

Att leva fattigt har sin fördel i att man lär sig ta tillvara på det man har och varje liten rest är värdefull. Det var vi helt klart bättre på förr. Kanske kan vi lära oss av det? Vi blir allt fler som behöver det i dessa tider, och det kanske kommer något gott av det? På sikt behöver vi alla ställa om - om vi ska ha en beboelig planet. Så vad kan vi göra?

Fem grundprinciper för minskat matsvinn

Som så många gånger handlar omställning om just inställning. Att förändra sina perspektiv och med det också sina vanor. Det här är mina fem bästa strategier för att leva mer svinnsmart:

  1. Planera inköp och matlagning efter behov

  2. Förvara maten rätt

  3. Öppna dina sinnen

  4. Ta vara på matrester

  5. Rädda matsvinn

Planera inköp och matlagning efter behov

Att planera måltider och inköp efter behov är en grund för att minska matsvinn. Utgå i första hand ifrån vad du har hemma. Ett tips är att skriva upp vad du har i frys, skafferi och kyl så slipper du kolla upp det varje gång. Använd appen NoWaste om du vill ha lite hjälp på traven.

Utgå från ditt hushålls behov. Planera måltider efter vad du/ni faktiskt äter. Det kan t ex vara bra att köpa storpack av sådant som verkligen går åt, men leda till mer matsvinn om man köper mer än vad som sen används. Att utgå från recept och köpa den mängd som går åt av livsmedlet är en bra grund. Om du köper storpack av något, ha en plan för hur du ska använda upp allt. Använd det direkt, kombinera recept där samma ingrediens ingår eller frys in. Gör storkok av mat och frys in i portionsstorlekar. När vill man inte ha en matlåda att ta fram vid behov?

Förvara maten rätt

Se över hur du förvarar mat på ett optimalt sätt: frys, torka, lägg in. Förvara färskvaror väl synliga, t ex i en låda på översta hyllan i kylen. Markera den med “använd snart” eller liknande.

Coop gav ett superbra svinntips: Ha en låda i frysen där du lägger små rester som kan användas till t ex en paj senare.

Genom att förvara mat i rätt temperatur håller den längre. Optimal kylskåpstemperatur är +4 C och för frys är -18 C lagom. Banan, avokado och tomater trivs dock bäst i rumstemperatur. Sätt plast på den översta delen av bananen så håller den längre.

Håll mat fräsch längre genom att förvara sallad i vatten och frukt och grönt i kylen. Här finns en uppsjö av tips att googla kring hur frukt och grönt håller längre. Några tips är att fräscha upp sallad och rotfrukter i ett kallt vattenbad i ungefär en timme - då blir det som nytt.

Köp gärna frysta grönsaker eller torkade linser/bönor osv som håller längre och tillaga bara det du behöver.

Öppna dina sinnen

En del i omställningen är att öppna sitt sinne för nya förhållningssätt, men också att börja lita till sina sinnen. Släng inte bara för att bäst-före-datumet gått ut. Du kanske har sett att det ibland står “bäst före, ofta bra efter”. Det gäller många livsmedel. Titta, lukta och smaka innan du förkastar det. Och fryser du in varan innan bäst-före-datumet håller det definitivt längre. Jäst, grädde, ost osv går utmärkt att frysa in. För att inte tala om frukt som kan frysas in styckvis och tinas upp för användning senare.

Gå utanför din komfortzon. Osten kanske blir lite gryningare när den tinas från frysen, men det kanske inte gör något om du faktiskt använder hela osten? Kanske kan den frysta delen istället rivas eller smältas över/i någon måltid? Ostkanter som blir över kan lätt rivas ner i en påse och användas till matlagning senare.

Öppna också sinnet i butiken. Köp den fula gurkan, den fläckiga citronen och den kladdiga förpackningen. Mat som är precis lika bra som annan. Trotsa norm och perfektion även i matbutiken. Du kommer snabbt märka att det smakar precis lika bra ändå.

Ta vara på matrester

Även små mängder mat är värt att frysa in. Det kan alltid komplettera någon måltid senare. Att laga svinnsmart mat där du samlar rester för att sen använda i paj, i en gryta, på pizza, som tacos eller i en enkel omelett är både roligt och varierande. En helgbuffé med olika rester från veckans måltider kan ju verkligen bli en festmåltid. Perfekt en trött söndag!

Tänk användningsområden i flera led. En del av det som räknas som matavfall kan faktiskt användas en gång till. Kaffesump kan t ex användas både som kroppsskrubb och växtnäring. Spara olja från inläggningar och använd för tillagning av t ex rotsaker i ugn. Använd spadet från kikärtor som ersättning för ägg - eller gör maränger av det! Gör smoothies av frukt som börjar se lite ledsen ut. Sånt blir man glad av!

Använd skal och rester genom att t ex koka egen buljong (helt utan tillsatser), gör chips av potatisskal, pesto av gröna trötta blad, ströbröd av torrt bröd, pannkaka av banan, bröd av gröt… bara kreativiteten sätter gränser!

Rädda matsvinn

De flesta matbutiker har idag svinnlådor med mat som har kort bäst-före-datum. Som jag sa innan så betyder det inte att det är oätligt. Tvärtom går det att tjäna både pengar och miljö genom att köpa svinnsmarta varor. Här gäller samma princip som för färsk mat: ha en plan. Använd det direkt eller frys in. Många butiker, t ex ICA och Willys, erbjuder halva priset på bröd en timme innan stängning. Stenhårda frallor kan bli som nybakta genom att fukta med vatten, lägga i ugnsfolie och grädda i ugnen på 200 grader i 10 min.

Även restauranger, kaféer och bensinmackar ger oss möjlighet att rädda varor med kort datum till ett billigare pris. Här finns verkligen en chans att lyxa till det med en mindre summa än originalpris. De appar som har bäst utbud hos mig är TooGoodToGo och Karma. ResQ Club är också ett tips, främst i storstäder än så länge. Apparna utvecklas hela tiden, då fler företag förstår värdet i detta och registrerar sig.

Ett annat tips som många känner till är Matsmart, en webbutik med både matvaror och annat som av olika skäl inte gått åt i butik och därför säljs billigare. Här tjänar man verkligen på att handla storpack av sådant som går åt i hushållet.


Vilket är ditt bästa tips för att minska matsvinn?
Har du något svinnsmart recept eller knep att dela med dig av?

Stjärnögonblick från oktober 2022

Oktober är som orangelysande höstlöv som virvlar runt i mina känslorum. Jag behöver det i denna skrivande stund. Novembers första dagar har försvunnit i en dimmig smärta och trötthet efter operationen av min hand. Oktober känns därför trösterikt och vackert att se tillbaka på en stund här. Kanske behöver du också en dos oktober för att motverka det grådisiga novembermörkret?

I början av månaden la jag märke till de första små symptomen på utbrändhet och eftersom jag har varit där förut tvärbromsade jag. Några dagar utan klocka, med extra sömn och skogens närvaro var precis den återhämtning som behövdes. Jag tog nya tag, satte upp gränser och strategier framåt. Det har fungerat, och jag är så glad för min förmåga att ställa om när jag märker att det barkar åt fel håll.

Generellt kan jag se att jag försöker skala av min vardag för att ge mig mer marginal att andas i. Jag prioriterar det som tar mig framåt och som ger mig sinnesro. Det innebär också att jag prioriterar bort och sänker ambitioner. Jag har alltid tusen idéer i huvudet, men detta är mer en tid av att stabilisera livet än att utforska och utveckla det. Livet händer utan att jag behöver få det att hända.

Så, det här är oktobers förundrade och berörande ögonblick.

✨ Att vada runt i höstens färger i skogens vildvuxna form i flera timmar.

✨ När jag fick springa över och lämna en handling till tingsrätten fysiskt mitt i en förhandling. Det var ett skönt avbrott och så fick jag verkligen göra skillnad på ett väldigt konkret sätt.

✨ Doften av vedeldad brasa.

✨ Att förstå mer av hur en kollega fungerar så att jag kan bemöta den bättre utifrån situationer där vi lätt kan krocka.

✨ Blommor som torkar i färg och form och sprider sin skira skönhet.

✨ Att känna att arbetsflödet var hållbart för en stund efter en intensivt stressig period.

✨ Mullret av vingslag när duvorna lyfte i flock från marken.

✨ Internskämt på jobbet som verkligen behövs i tuffa tider.

✨ Höstmarknad i Rademachersmedjorna, med inspirerande och enastående hantverk av alla dess slag.

✨ När morgondimman bröts av med solstrålar genom grenverken. Magi!

✨ Hitta all möjlig svamp i skogen och både kunna tillaga och spara!

✨ Att någon tar sig tid och lyssnar när det känns ensamt inuti.

✨ Virvlande höstlöv i vinden. 🍂

✨ En spontan varm blick och en hand på armen från en gammal kollega i vimlet på ett samverkansforum. Ibland behövs inte ord.

✨ När jag kände skam över misstag jag gjort när jag var trött och en vän sa ”alla har vi dåliga dagar” och all skam bara rann av mig. Så sant och viktigt att få höra när man är för hård mot sig själv.

✨ Soppa av taggsvamp med stekta trattkantareller som garnering. Jag gjorde en variant av detta recept.

✨ Att hitta dragläget vid övningskörningen och för första gången känna att jag faktiskt har en chans att ta körkort.

✨ När någon jag ser upp till uppmärksammade sådant som vi kan mötas i, i ömsesidighet.

✨ Se en vän göra det hon älskar och stråla som en hel stjärnhimmel i det.

✨ Den belönande känslan av att laga saker själv!

✨ Kastanjernas färgrikedom och släta mjuka yta.

✨ När jag fick höra att det jag lägger mycket hjärta i på jobbet når fram.

✨ Att ta upp saker som skaver så att de får luft.

✨ När mitt inlägg om enkel skovård fick flera att ta hand om sina skor. Då blev jag ännu mer inspirerad!

✨ Stå under ett paraply och fotografera längs ån och känna vädret i hela kroppen.

Vilka ögonblick har berört dig lite extra den senaste tiden?