Stjärnögonblick från augusti 2022

Första halvan av augusti hade jag semester. Mitt fokus var tydligt: att återse saknade vänner, uppleva natur och däremellan återhämta mig inför hösten. Jag minns augusti precis så. Omgiven av människor som jag har längtat efter och många timmar vandrandes i skogen. Fyra dygn i Stockholms skärgård hos en vän, en dagsutflykt till min bästa utkiksplats med en annan vän, besök i Södertälje och Sala omsluten av bebisleenden och katt- och hundgos.

Möhippa med alpackor, provfotografering och till slut också bröllop för finaste Cathrin och hennes Tomas. Jag hade äran att få vara bröllopsfotograf ännu en gång. En stor del av min tid både i augusti och nu i september har gått till att redigera bröllopsfoton. Väldigt mysigt att få ägna mig åt, samtidigt som jag försöker balansera tröttheten det också ger att vara så koncentrerad och detaljfokuserad.

Arbetshösten rivstartade med högt tempo, underbemanning och nya arbetsuppgifter. Det har varit påfrestande och kommer säkerligen fortsätta vara det ett tag. Jag drabbades snabbt av ett skov i min fibromyalgi som också orsakades av häftiga väderomslag och väderspänningar. Tacksam för min kroppskännedom och acceptans i dessa lägen, som gör det mer hanterbart och snabbare övergående än det var förr.

✨ Betrakta en vän och hennes partner när de fyllde i varandras rörelser, tog vid där den andre behövde hjälp, alldeles självklart. Det är kärlek för mig.

✨ Hitta kantareller! Alltid sån lycka vid första guldfyndet.

✨ Barns leenden. Hjärtat som snörps ihop.

✨ Vännens unge som ropade ”plocka plocka plocka” och andra glädjerop på vår skogsutflykt.

✨ Fynda en skolplansch med ekorrar för inga pengar alls nästan!

✨ Kärleken som strålade så nära och grundat i djup omsorg och trygghet mellan Cathrin och Tomas på deras bröllopsdag. En ynnest att få fånga det på bild!

✨ Lyssna på utropen på Stockholms central. Alla möjligheter som ligger öppna.

✨ När en kvinna i affären gav mig bra råd om förvaring av färskt bröd.

✨ Doppa mig i Ålands hav en het sommardag.

✨ En ekorre som liksom stannade upp och lät sig fotograferas innan den klättrade vidare upp i trädkronan.

✨ En man som kaxigt gick om mig i hög fart - med prislappen kvar vajandes högst upp på kepsen. 😂

✨ Kravlöst umgänge med min vän J. Tänk vilken ynnest att få spendera flera dagar i skärgården i sällskap men också balanserat med min välbehövliga egentid. Lyx!

✨ När jag hade kämpat en hel dag för att byta däck på min cykel och cykelreparatören fixade det sista knycket och sa att det var jag som hade gjort jobbet.

✨ Bröllopsparets entré till sin vigsel med theme songs och dansmoves som gjorde avtryck.

✨ Ligga under en stjärnklar himmel och spana efter meteorregn med en vän utan att behöva säga ett ord.

✨ Att komma åt sorg som behövde ut.

✨ När ett barn blev rädd för spindelväv i skogen och jag uppfann “spindelhiss” = jag lyfte henne över spindelnätet. Så sen fick jag fortsätta vara spindelhiss några gånger om. Mys!

✨ Återse kollegorna efter semesterveckorna.

✨ Få kontakt med en vän från förr som jag sörjt i så många år och som nu fått rätsida på sitt liv. Som jag önskat att få höra att det hade hänt.

✨ Dricka kaffe på en furstutrappa vid en daggvåt gräsmatta medan solen gick upp i stillheten.

✨ När Vicky slängde upp foten på Skeppsbron för att knyta skorna sådär som bara Vicky kan. Tacksam för att få träffa den här stjärnan så gott som varje år trots att hon bor på andra sidan jorden <3

✨ Att bli sedd i en smärtsam upplevelse, för vad det gjorde med mig, och med det känna hur jag kunde gå vidare från den.

✨ Samåka med en vän och dennes vän - som visade sig vara en barndomskompis som betydde mycket under en svår tonår. Vilket varmt återseende. <3

✨ Komma hem till växtfamiljen som fått omsorg av bästa växtvakten och grönskade så som växterna bara gör då.

✨ Se Winnerbäck under regntung himmel. Vilken stämning!

✨ Huset i skärgården! Ljuset, inredningen, historien, alla detaljer, alla mysiga stunder, utsikten… Jag kan inte beundra det nog.

Hur minns du augusti? Vilka ögonblick har glittrat hos dig i sommar?

Hållbara vanor 2022: minska konsumtion

Det finns väl inget mer aktuellt ämne nu än hur vi kan spara pengar när priserna stiger? Men är det pengar vi ska spara, eller resurser? De verkliga behoven skiljer nu ut sig markant mot villhöver och status”behov”. I grunden är det i mina ögon något mycket nödvändigt som sker. Det är en utveckling som öppnar våra ögon och tvingar oss till omställning. Det förutsätter dock att vi är modiga i vår sårbarhet och tar sats från denna botten för att slippa hamna på en värre plats. Istället för att förlita oss på att politikerna ska komma med kortsiktiga lösningar kan vi vara med och ställa om. På så sätt blir vi en del av den långsiktiga lösningen. Låt oss minska våra klimatavtryck istället för att fortsätta dra täcket över huvudet.

Vi konsumerar på bekostnad av framtida behov

Överkonsumtion är en stor drivande faktor till miljöförstöringen. Vi har redan allt materiellt vi behöver. När status och tidsbrist blir en del av ekvationen riskerar vi istället att prioritera nyinköp på bekostnad av sådant vi faktiskt behöver på lång sikt. Och på bekostnad av de som har det sämre ställt. Om vi producerar/konsumerar det vi vill ha för bekvämlighetens skull kommer vi t ex inte att ha en hållbar energi- eller matförsörjning i framtiden. Vad gör det senaste modeplagget för skillnad om elnätet slås ut eller om ditt hem översvämmas av skyfall? Det är tyvärr redan verklighet för många. Också här i Sverige ser vi det hända. Det är nog bara svårt att se hur det hänger ihop.

Cirkulär konsumtion

Ett cirkulärt förhållningssätt till ekonomi (ekonomi som ju faktiskt betyder ”att hushålla”) är en del av lösningen. Genom att tänka att allt vi konsumerar ska återgå till kretsloppet i möjligaste mån blir det hållbart på riktigt. Att konsumera cirkulärt handlar mycket om att gå ihop, hjälpas åt, dela med sig. Återanvända. Ärva och skänka bort. Byta tjänster. Ta hand om det vi har. Att köpa mer second hand, undvika nyproducerat för att minska efterfrågan. Laga saker. Hyra istället för att äga.

Det finns så många alternativ till nyinköp. Och med de nya beteendena kommer en känsla av att bry sig om. Att vilja ta hand om det vi har, att skapa utrymme för det. En tacksamhet och en stärkt ryggrad. Du kan. Du kan mer än du tror. Det kände jag så starkt i mig när jag började min omställningsresa. En stolthet över att jag är en del av lösningen.

Månadens utmaning: köpfritt

En rolig utmaning som också är väldigt effektiv när man vill få upp ögonen för sin konsumtion är att testa en köpfri månad. Emilia är min stora inspirationskälla i det. Hon har levt köpfritt i många år. Här är hennes bästa tips, som verkligen funkar.

Köpfritt betyder inte noll köp. Det vore svårt i vårt samhälle. Vi behöver ju betala hyra, elräkning och köpa mat m.m. Men det ger en riktning. Så få köp som möjligt. Och om vi gör ett inköp är det ett medvetet val och inte automatiskt. Nedan kan du läsa mer om hur min köpfria månad ser ut.

Konsumtion är också mer än inköp. Det är också användning av vatten, el och tjänster i övrigt. För min del är det den största utmaningen och därför har jag lagt till den aspekten i min köpfria månad. Du väljer själv vad du inkluderar i din köpfrihet.

Det är alltid alltid viktigt att göra omställningen personligt hållbar. Se Marias (Byaliv) kloka och vänliga inslag om det på senaste tiden. När vi tar hand om oss själva kommer vi längre. Även din energi behöver kunna cirkulera fritt.

Mina mål för ett köpfritt september

  • avstå ifrån att köpa nya produkter

  • rensa i det jag har hemma, sälja sånt jag inte behöver och ta vara på och ta hand om det jag har

  • använda intjänade pengar för inköp second hand om det är något jag verkligen behöver

  • bara ha ett abonnemang för bok/musik/tv

  • läsa böcker (har så många olästa i bokhyllan)

  • tömma skafferi och frys i första hand

  • rädda matsvinn

  • dra ner på utgifter generellt

  • minska vatten- och elförbrukning

Vi inspirerar varandra med #hållbaravanor2022 

Hållbara vanor handlar om att skapa och identifiera vanor som är hållbara både för vår planet och för oss själva. Hitta det som just du vill förändra i dina vanor och dela med dig. Använd gärna hashtagg #hållbaravanor2022 i sociala medier så kan vi inspirera varandra. Eller lämna en kommentar här eller i andra inlägg i ämnet.

Under året tänker jag att vi går igenom olika områden och hjälps åt att hitta mer hållbara vanor inom det. Jag sammanställer de vanor vi delar med oss av löpande under året. Du är med helt på egna villkor och utan press.

Vilka utmaningar har du kopplat till konsumtion?
Hur kan du bidra till omställningen på ditt sätt?

Bröllopsfoto ♥️ Teresia och Niklas ♥️ 2022-07-16

Den 16 juli 2022 hade jag äran att få föreviga deras bröllopsdag. Teresia och Niklas. En kärlek som vuxit sig stark genom sorg, kapitulation, mognad och en envis tro på varandra.

Tessi är en vän som får mig att gå längre än jag trodde att jag skulle våga och klara av. Med frågan om att fotografera deras bröllop kunde jag bygga självkänsla i rollen som fotograf och se vad jag faktiskt kan. Jag kan se den urkraft som bor i henne, och som lockar fram den hos oss som finns omkring.

Jag var med från förberedelserna på lördagsmorgonen tills klockan hade slagit över till söndag i sommarnatten. Känslorna låg hela tiden och brusade under ytan, för att spricka ut genom tårar och skratt eller jubelrop och kärleksfulla suckar.

Här är några utvalda stunder som jag vårdar extra i minnet, och där känslorna lyser igenom lite extra. Från förberedelser av frisörstuderande dottern, med lyxig limousin till kyrkan, vigsel i vackra Torshälla kyrka med busiga blickar, när brudgummen styrde upp roliga levande porträttfoton, en festentré som tog oss alla med storm, brudens rytmer som byggde feststämningen, tal som kändes i hjärtat, musikquiz och vinnarlagets fågeldans, hand-i-hand med “raj raj”-sång, den innerliga bröllopsdansen, discot som glödde av glädje och lek till sista minuten med en brudgum som var coolast av alla.

Och regnbågen. REGNBÅGEN. Jag bad till Moder Jord hela dagen, mellan lätta regnskurar och moln, att det skulle spricka upp till gyllene timmen. Det gjorde det. Jag ryckte med mig brudparet från festen ut på havrefältet. På väg dit såg jag regnbågen, fick gåshud och blev stum av lycka. Det gick inte att få en bättre gåva en sådan här dag! Det är klart att deras kärlek fixar en regnbåge. Ja, faktiskt alldeles självklart.

Tack för att ni är ni. ♥️ Tack för att jag fick föreviga er dag. Tack för den kärlek ni bär inom er och som ger ringar på vattnet omkring er. Jag tror på er kärlek. Den skapar regnbågar.

Plocka vilda växter - läkande örter och ätbart

Under några år nu har jag fascinerats av det enastående skafferi som naturen erbjuder. Ätbara växter och bär och kanske framför allt växter med läkande egenskaper. Jag har haft turen att känna några personer som har den läran med sig från förmödrar. För det finns något särskilt i historien om de kvinnor som skapade magi med växter, men som brändes som straff för sin ’galenskap’. Det som nu är vetenskap. Låt oss ta tillvara den magi och visdom våra förmödrar fann i skog och land. Det finns så mycket att upptäcka. Här är en bråkdel av det jag lärt mig de senaste åren.

Rölleka, tusensköna, björk, groblad, (okänt), groblad och björk.

Läs på innan du plockar vilda växter

Innan du ger dig ut och plockar är det viktigt att ta reda på vad som gäller, lära dig kännetecken och hitta säkra källor för vad du får plocka och vad som är ätligt och vad som är giftigt. Giftinformationscentralen är en viktig källa att ha med sig. Använd också dina sinnen, och träna upp dem. För i grunden har vi med oss varningssignaler i kroppen som kan ge oss information - men är vi inte vana behöver vi träna upp den förmågan.

Tänk också på allemansrätten, som Lisen Sundgren beskriver så bra: “att inte störa och inte förstöra”. Hennes sammanfattning:

Böcker om vildvuxet och vildplockat

Böcker är den bästa och säkraste källan till kunskap. Antikvariat och loppisar är fyllda av gammal visdom i ämnet örter och medicinalväxter. Mina bästa källor är fyndade second hand.

En del nyare böcker, som samlat ny och gammal kunskap, har också hittat hem till mig. Exempelvis ”Vildplockat” av Niki Sjölund och ”Vildvuxet” av Lisen Sundgren. Nyligen klickade jag hem ”Häxans trädgård” av Hella Nathorst-Böös som jag varit sugen på ett tag. Den är fantastisk! Så mycket kunskap och kraft som återupplivas i kvinnokraften.

Har du fler tips? Kommentera gärna.

Källor på nätet

Svenska örtasällskapet är en ideell förening som vill sprida kunskap om örter och dess nytta samt uppmuntra till ekologisk odling av dessa. På deras hemsida finns mycket bra information och inspiration samlad.

Ute i naturen brukar jag använda Google Lens. Verktyget där du kan söka med hjälp av foto. Du hittar det i form av en kamera i Google-appen i sökfältet. MEN det är alltid bra att läsa på lite innan, så att man har kännetecken som lukt och form. Lukt är sånt som Google inte är så bra på ;)

En annan hjälpsam väg är att fråga i gruppen ”Vilken växt” på Facebook eller dylika grupper. Sök gärna efter t ex kännetecken i gruppen innan du ställer din fråga. Eller namnet som Google Lens ger, så kan du verifiera om det är rätt. Kanske har någon redan frågat samma sak.

Vildplockat - för att äta och läka

Några tips när du ska ge dig ut för att plocka:

  • Ta med dig en liten sax eller sekatör, gärna en korg om du har eller några papperspåsar eller fruktpåsar i tyg eller nät. Lägg olika sorter i olika påsar så du inte förväxlar dem.

  • Plocka helst längre in i en skog, längs vattenstråk eller vid en äng osv. Undvik (hög)trafikerade bilvägar eller stadsmiljöer för att slippa oroa dig för att få i dig sånt kroppen inte mår så bra av. Det mesta kan kroppen ändå rena bort, kom ihåg det men utmana inte ödet.

  • Plocka bara det du behöver, lämna kvar resten och sprid gärna dina plock istället för att rensa helt på samma plats. Lämna alltid något kvar så att det kan fortsätta växa.

  • Om du ska plocka nässlor eller vassare växter behöver du ett par rejäla trädgårdshandskar eller läderhandskar.

  • När du ändå plockar är det smart att ha med sig en soppåse för att också plocka skräpet som tyvärr alltför ofta ligger i dikesrenar och skogsvägar där örterna vill växa fritt.

Harsyra.

Ätbara växter

Så vad kan man plocka?

Allt möjligt! En källa som kan ge tydlighet i ätbart eller giftigt är Giftinformationscentralen. Mycket viktig källa för dig som är nybörjare!

Det som ses som ogräs är många gånger ätbart. Det har ofta till och med läkande egenskaper.

Maskros är inte bara ogräs.

Ogräs, blad och lök

Harsyra finns det gott om, och kan ätas precis som de är till sallader, som garnering på smörgås eller till desserter. De ger en härlig syrlig touch.

Kirskål kan man använda likt spenat. I sallad, grytor, soppor, smoothies eller fräst i panna. De späda bladen är mindre beska i smaken. Om du tycker att det är för beskt kan du blanda upp det med vanlig spenat, t ex i en stuvning.

Maskrosor går att göra mycket gott av. Som sirap eller marmelad. Bladen passar fint som sallad, t ex för att ersätta ruccola. Knopparna går att lägga in i ättikslag och använda i sallader.

Lök finns i många olika varianter vilt växande i naturen. Ramslök, vitlök, gräslök, skogslök/kajplök. Akta så att du inte förväxlar ramslök med liljekonvalj bara!

Skogslök/kajplök.

Saft, sylt, sirap och sorbet

Syren kan du göra både saft och sirap av - eller sorbet! Liksom fläder. Fläder och syren kan också användas som garnering och gör alla slags bakverk och desserter extra vackra, speciellt om du kanderar dem. Eller så gör du ditt alldeles eget syrensocker. Syren smakar liksom rosor lite parfymaktigt om man inte balanserar upp med t ex socker (och kanske även citron). Även älggräs går att göra saft på - och säkert mycket mer.

Syrénens vackra lila blommor går att göra en blomstrande saft av.

Läkande växter - för invärtes och utvärtes åkommor

Många mediciner har sin grund i naturliga växter. Det betyder inte att de ersätter läkarvård, men vid mindre åkommor kan det vara bra som egenvård. Här tipsar jag om några favoriter som jag brukar hålla utkik efter.

Vattenmynta, gråbo, johannesört.

Johannesört är sårläkande, antiseptisk och inflammationshämmande för blåmärken, brännskador, vrickningar och ledvärk. Ämnen i örten har kramplösande effekt och kan främja matsmältning. Använd som olja eller salva. Johannesört har antidepressiv, balanserande och lugnande effekt och stärker även nervsystemet genom förbättrad koncentration. Om du som jag är känslig för väderomslag kan Johannesört vara din vän.

Gråbo (snarlik malört) är utmärkt för te och att göra rökelse av. En infusion hjälper mot gaser, förstoppning och stärker levern.

Mynta stärker immunförsvaret. Drick som infusion/te när du är förkyld eller trött. Det hjälper också matsmältningen. Kan användas i ångbad mot hosta. Mynta finns i många olika sorter i naturen, t ex vattenmynta och kungsmynta.

Kungsmynta.

Björkblad kan användas i te och oljor. Massera oljan gjord på späda björklöv som dragit i rapsolja på muskelsmärtor, reumatism och artrit. Den verkar också på celluliter och ödem. Den är naturligt antiseptisk och antiinflammatorisk och har en sammandragande verkan på huden. Unga björkblad kan man också äta i sallader, som pesto eller blanda i sås till fisk. Som dryck kan björklöv användas i saft, juice eller infusion. Björksav drömmer jag fortfarande om att tappa en dag, den magiska kraften i björksav går jag inte ens in på här. Läs gärna vidare om det.

Tall och gran kan användas både invärtes och utvärtes. De hämmar svamp, ökar blodcirkulationen och är värmande. Ett ångbad med tall- eller granbarr kan hjälpa mot bihåleinflammation och slemhosta. Använd även tallbarr som fotskrubb, fotbad eller i salva.

Tall är rik på C-vitamin, antioxidanter, kalium, kalcium, magnesium, zink och järn - så i en överlevnadssitaution är tallen din bästa näring. Förr använde man kådan från tallen som tuggummi då den är antibaktriell. Tallbarr kan ätas genom att torka, mixa och blanda ner som krydda i sås eller marinad.

Granskott är en riktig delikatess. Med granskott kan du göra saft, sirap, sylt, salt eller pickla dem. Tänk bara på att plocka enligt lagar och regler då granskott är lite av en specialare där.

Nässlor är renande och läkande. Brännässlan är sammandragande, stärkande och mjukgörande för huden. Gör olja/salva och använd mot hudåkommor såsom eksem och psoriasis. Lindrar även lättare brännskador och insektsbett. Invärtes har den bl.a. urindrivande, blodbildande och antiinflammatoriska egenskaper. I mat kan den användas som spenat och i soppor, smoothies, juice, desserter, pesto m.m. Kan malas ner till pulver och strösslas på och i det mesta (t ex över gröt) för en näringsrik boost.

Läs mer: Plocka nässlor

Groblad har sårläkande egenskaper. Grobladet innehåller flera olika aktiva ämnen som dödar bakterier, lindrar inflammerad hud och insektsbett. Kan användas som salva, omslag eller som infusion/te. Du kan också ta hjälp av groblad för att dra ut stickor. Med ett omslag lockar bladet ut stickan inom ett dygn. Fröna kan man rosta och använda i müsli.

Lavendel har antiseptiska, sårläkande, inflammationshämmande och hudförnyande egenskaper. Den har en uppmjukande och lugnande effekt på irriterad hud, allergiska utslag, eksem e t c. Växten är även bra mot svamp, insektsbett och brännskador. Insekter gillar inte lavendeldoften, så använd den för att avskräcka dem. Lavendelolja kan användas mot lättare depression och sömnlöshet.

Kamomill är naturligt lugnande medel. Kamomillen är antiseptisk, har anti-inflammatoriska och sårläkande egenskaper. På irriterad hud verkar den mjukgörande, mild och lugnande. Den gör gott vid lättare besvär av akne, eksem, klåda, insektsbett, brännskada eller solsveda. Och ger det bästa lugnande god-natt-teet. Drick te/infusion när du är stressad, orolig, har magkatarr eller har svårt att sova (då gärna med varm mjölk).

Daggkåpa har förmåga att bland annat lindra klimakteriebesvär. Den mjukar upp torr och känslig hy, men är även bra mot fet hy. Den förebygger rynkor och främjar nybildning av hudvävnad. Den är sammandragande och blodstillande för finnar och andra hudinflammationer och är även bra för narig och sprucken hud på händer och fötter. Den kan också användas som sårförband och i te.

Röllika (rölleka) är både antiseptisk, stillar blodflödet och lindrar sårskador. Växten är bra utvärtes mot blåmärken, insektsbett och fungerar sammandragande på huden. Fästingar skyr lukt av rölleka så använd det som fästingmedel. Invärtes verkar den inflammationshämmande och mot led- och muskelvärk. Den kan också hjälpa mot magsmätlningsbesvär, PMS, mensvärk, förkylning, högt blodtryck m.m.

Ringblomma kan användas för att garnera och smaksätta mat. Hela växten går att äta. Blomman har sårläkande och inflammationshämmande egenskaper. Bra mot hud och läppsprickor, lättare eksem och brännskador. Den är sammandragande, rengörande och ger näring till huden. Ringblomssalvan är min huds bästa vän!

Rödklöver har ett mycket rikt näringsinnehåll med både vitaminer, proteiner och mineraler. Den innehåller ett hormon som liknar östrogen och kan därför lindra klimateriebesvär. Rödklöver stärker hela kroppen, har antiinflammatoriska och anioxidanta rengörande egenskaper och motverkar infektioner. Den fungerar också bra mot eksem och andra hudproblem.

Bär och svamp

Skogen har ett helt skafferi av ätbart (som ni märkte ovan) och det vanligaste är väl att vi går ut i den för att plocka bär och svamp.

Naturen bjuder oss på många bär - t ex blåbär, lingon, smultron, hallon och den norrländska delikatessen hjortron. Lingon, tranbär och hjortron är bra att göra gelé, saft och dylikt på då de innehåller naturligt konserveringsmedel och därför håller länge. Det gäller även för rönnbär. De sistnämnda kan också saltas in och picklas.

Läs mer: Lingon

Trumpetsvamp, soppar, taggsvamp, riskor, tickor, murklor… ja det finns mer än kantareller. Med Niki Sjölund kan du bli en riktig svampexpert så kolla in hans instagram. Svamparnas rike är stort och möjligheterna är oändliga för den som vill fylla svampkorgen med variation.

Läs mer: Plocka kantareller

Ta vara på och använda växter

Det mesta jag plockar brukar jag koka eller torka. Svamp förväller jag. Bär och blad sköljer jag vid behov (om de inte redan är torra och att det går att putsa bort eventuell jord och pollen).

Gör eget te på örter

Det enklaste sättet att använda läkeväxter är som en kur på örtte. I boken “Häxans trädgård finns en väldigt bra lista på örter och vilka åkommor de hjälper emot med många fler än de jag nämnt ovan.

Det är enkelt att göra eget te av naturens rikedom. Det svåra är att välja vad man ska blanda i sin teblandning av det stora utbudet. Det går att använda örter för specifika hälsoproblem eller bara favoritsmaker. En god grund är att använda mynta eller blad från bärbuskar som bas och sen bygga på smaker därifrån. Eller om du vill: ta in en egen tebuske hemma - finns i olika tevarianter.

Avkok och infusioner

Avkok eller infusioner (med mer växt än vatten), salvor och oljor av örter är andra lämpliga användningssätt. Läkande blad kan man linda runt som omslag ihop med en gasbinda. Oljor kan man lätt göra genom att låta växten dra i rapsolja. När jag gör salvor brukar parfymfri kokosolja vara det bästa alternativet.

Näringsrika pulver

Om du inte ska använda det du har plockat direkt går det även bra att torka, frysa eller mala ner växter till pulver. Nässelpulver, pulver på björklöv eller nyponpulver är utmärkt att använda i t ex smoothies eller gröt som extra näring.

Gör naturligt shampo, tvättmedel, diskmedel

Björklöv innehåller saponiner som har renande effekt och skapar såpa. Bäst verkan har de späda löven på våren. Gör tvättmedel, sköljmedel eller schampo genom att göra ett avkok på det och ha i lite äppelcidervinäger för bättre effekt.

Såpnejlika är som björklöv en renande växt som kan användas både som schampo, diskmedel och tvättmedel. Plockas bäst i juli/augusti men eftersom rötterna är extra användbara med högre halt saponiner går de att plocka även senare.

Läs mer: Schampo av såpnejlika

*

Vad plockar du i naturens skafferi?

var det något du blev sugen på att testa?

Stjärnögonblick från juli 2022

Juli är som en kärna av värme och mättad blomning. Månaden har innehållit stora steg framåt i mitt liv, dagar som har förändrat mina förutsättningar. Jag började månaden med att skriva under avtal för min första tillsvidareanställning - en viktig milstolpe för min trygghet och självständighet. Sedan var det nedräkning till semester i en betydligt lugnare arbetsbörda än vanligt. Jag spenderade kvällarna med dopp i ån och att leta örter och andra skatter i skogen.

Mitt i månaden hade jag äran att få föreviga en väns bröllop som fotograf. Det var en magisk dag och som alltid blir jag lite mer närvarande i nuet med en kamera i händerna. Det kändes tryggt och storslaget, och jag har fått bli uppfylld av kärlek många gånger om under timmar av bildbehandling. Jag längtar efter mer. Så tacksam för min vän som pushar mig till att göra sånt här, och ser att jag kan innan jag vågar tro det. Nu finns alla möjligheter att ta fler uppdrag som fotograf.

Idag beger jag mig ut till en vän i skärgården för att njuta av den sista semesterveckan. Snart startar vardagens schema igen och innan dess vill jag ha djupa andetag på rutin.

✨ Regnbågen, som gjorde den redan magiska bröllopsdagen bakom kameran alldeles alldeles fulländad.

✨ Gröna, turkosa och blå nyanser längs horisonten och dimma längs vattnet.

✨ Sammanstråla med vänner och lyssna på livemusik i Stadsparken i en vacker sommarkväll.

✨ Gå ut till den plats där jag fann gula kantareller förra året med en känsla av visshet - och ja, där fanns det guld.

✨ Riktigt saftiga blåbär.

✨ En sovmorgon som faktiskt blev av.

✨ Att jag kunde få en kram av en kollega när bägaren rann över för en stund.

✨ Träffa på en man på en loppis som var fotointresserad och stå och prata om fotograferingens framväxt en lång stund.

✨ Lockigt hår efter kvällsdopp i ån.

✨ Grannbarnen som är så fulla av liv i sina lekar. Att bara lyssna till deras kreativitet är ljuvligt.

✨ Fylla köksbordet med spånejlika och andra örter.

✨ Strosa runt i Rothoffsparken, fylld med sommarblomster och växtlighet. Älskar att Eskilstuna kommun tar vara på sina parkområden fullt ut.

✨ Äntligen orka byta knappar på en kjol som jag längtat efter att få bära.

✨ Sommarpraten i örat under skogspromenader.

✨ Fiskmåsar som sträckte ut sina vingar i den vackra kvällssolen.

✨ Fynda jeans i perfekt storlek på loppis för 10 kr!

✨ Få hem en alldeles egen kamera igen, begagnad med kärlek.

✨ Tjuva lite lavendel att spara för allt möjligt väldoftande framöver.

✨ Sitta tätt intill de tre barnen som jag älskar så djupt, och känna att våra band är starka trots så lång tid vi har varit ifrån varandra pga världens och livets omständigheter.

✨ Guldljuset genom gröna träd och buskar.

✨ Vajande vetefält i vinden.

✨ En välbehövlig powernap på lunchen.

✨ Att få dela med mig av egenodlade grönsaker.

✨ Se den nötta mjukiskatten bredvid A:s säng som jag gav henne när hon var jätteliten, och som finns där än.

✨ Speglingar av solnedgången i vattenpölar.

✨ Asla tätt intill. Alltid ett stjärnögonblick.

Vilka ögonblick vill du spara från den senaste tiden?

Stjärnögonblick från juni 2022

Juni ändå! Vilken vacker månad att få uppleva här och nu. Sommaren i sitt esse. Jag har haft lite mer utrymme i ork mellan arbetsdagarna för att träffa vänner. Det glädjer mig verkligen. Klädbytardag på Retuna, en sjuhelsikes fin möhippa, provfotografering inför bröllop i juli och en dagsutflykt i närområdet har förgyllt min junimånad. Men också kvällsdoppen i ån, promenader i förundran längs skogsstigar och keliga stunder med katten.

En veckas semester dedikerad till återhämtning var precis vad som behövdes runt midsommar. Ett skov i min fibromyalgi utlöstes nämligen av en läkarundersökning av mitt skadade finger. Att då kunna lägga mig ner och sova precis när jag behövde och ta dagen som den kom efter ork, var en välsignelse. Med intensivt arbetsflöde hela våren behövdes en nedvarvning för att orka med fortsättningen. Nu är jag tillbaka på jobbet juli ut, sen ska jag ha två veckor semester med inslag av äventyr.

Vad behöver man mer när man har det här precis framför sig? Stjärnögonblicken från juni, mina vänner:

✨ Kvällsdopp i ån efter heta sommardagar. Flyta på rygg och låta intrycken sköljas bort av vattnets tystnad.

✨ En stark regnbåge som lyste precis ovanför huset där jag bor.

✨ Sitta i en glänta med en vän och bara vara i sommaren.

✨ Besöka stadsodlingen och köpa det mest närproducerade jag kan komma åt utanför mitt hem, t ex rabarber!

✨ Alla tårar av kärlekschock när den blivande bruden inte hade en aning om den möhippa hon överraskades med.

✨ Asla rullandes på rygg i sommarvärmen, lycklig och frisk.

✨ När sångerskan Maria (från bandet Blender), barndomsvän till bruden, sjöng “Utan dina andetag” för henne på möhippan och hela sällskapet inklusive de båda grät av kärlek tillsammans.

✨ Att säga hejdå till en vän efter fem timmar intensivt umgänge och att det kändes som att vi sågs för en kvart sen.

✨ Musik som strömmar ut i sommarkvällen.

✨ Återförenas med saknade vänner på klädbytardag.

✨ Vattenpölar som speglar i sommargrönskan.

✨ När chefen hade lagt inkommande post i prydliga högar efter att vi i arbetsgruppen hade suttit i möte.

✨ Ljudet av partytutan varje gång vi tömmer ett fack med handlingar under en arbetsdag. Man får inte roligare än man gör sig!

✨ En fjäril som fladdrade vid min sida en lång stund på min promenad.

✨ Möta rådjur i skogen, som om världen omkring inte existerar för en stund.

Balkongens otroliga grönska och växtkraft. Att bara få vara omgiven av det!

✨ Ringar på vattnet. Så fascinerande att betrakta.

✨ Lyssna på kollegornas skratt i rummet intill.

✨ Plocka örter i naturen med en vän som kunde berätta vad de används för.

✨ All kärlek jag möttes av när jag började använda glasögon. Den behövdes efter att sorgen lagt sig.

✨ Byta näring från min bokashi med flera liter egenodlade jordgubbar. Älskar att jag har kollegor som vill byteshandla <3

✨ Min vildvuxna skugga på asfalten när jag gick genom stan med midsommarkrans på huvudet.

✨ Krypa ner i svala mjuka lakan och känna hur sömnen faller över en direkt.

✨ Att vara sådär alldeles mjuk i kroppen efter ett utomhusbad i junikvällen.

✨ Känslan av att köpa något för-älskat från någon på loppis/second hand. Som den här verktygslådan - med innehåll!!

Vilka ögonblick vill du spara från juni?

Odla på balkong - 5 kvm ätbart och blommigt

Balkongodling är en härlig utmaning. Mitt intresse för odling och min kreativitet har gått hand i hand. En grönskande balkong kräver verkligen både och. Allra mest behövs det nyfikenhet, tålamod och lust att testa. Oj vad mycket som inte blev något alls i början! Med åren har jag lärt känna olika plantors behov och därmed skapat min gröna oas år efter år.

Även om jag bor mitt i stan så brukar jag tänka att jag ska hem från jobbet och vårda min “trädgård”. Jag trivs verkligen med att möblera om bland växterna, se till att alla växter har det de behöver av näring, vätska, utrymme och ljus.

Testa, lek och lär

Allt jag har lärt mig om odling har jag lärt mig genom att testa. Jag är inte så bra på att läsa instruktioner, även om jag börjar bli bättre på det ;)

Det kan inte bli fel. Det värsta som kan hända är att det inte växer något, och då har du ju ändå försökt och kan fundera på vad du kan göra annorlunda vid nästa försök. Purjolök var en kul test förra året som gav bra utdelning. I år testar jag palsternacka och aubergine, som jag tror att jag har för lite utrymme för - men vem vet? För att inte tala om rabarbern - men där ser det riktigt lovande ut!

Aubergine och palsternacka. Tror du att det kan gå?

Från köksfönster till balkong

Jag sätter de första fröna i mitten av februari i små drivhus. Mitt köksfönster och utrymmet för matbordet är som gjort för tidig frösådd med stort mjukt ljusinsläpp några våningar upp från markplan. Med vårens gång blir mitt köksbord ett växtbord och tomatplantorna sträcker sig högre och högre. Först i maj vänjer jag dem långsamt vid klimatet på balkongen. Parallellt sätter jag fler frön i omgångar, och skolar om plantor från drivhusen till egna krukor. Jag har tre eller fyra storlekar planteringskrukor som de större plantorna får växa vidare till under våren.

Läs mer om hur jag odlar tomater här.

Så här kan fem kvadratmeter balkong se ut i början av juni:

Två veckor senare:

Odla det du faktiskt äter

I början planterade jag allt möjligt utan större eftertanke. Tyvärr gick en del till spillo. Jag använder t ex inte chili, så varför skulle jag odla det? Det är en lärdom jag har tagit fasta på och numer odlar jag sådant som jag faktiskt äter.

I år har jag satt olika sorters körsbärstomater, paprika, olika sorters kål, spenat, potatis, smultron, purjolök, physalis, palsternacka och örter såsom mynta, citronmeliss och basilika.

Basilikan behåller jag dock inomhus då den tidigare år alltid drabbats av spinn. Även kålen riskerar att få skadedjur lätt, så där sprayar jag med såpvatten mellan varven.

Potatis odlar jag i potatiskruka som finns att köpa på bland annat Plantagen.

Smultron har inte så långa rötter så du kan med fördel plantera smultronplantorna i lägre krukor.

Odla dina favoritblommoR

Blommor har jag inte odlat så mycket av tidigare men nu när jag är mer säker på ätbara plantor vågade jag ta ut svängarna lite. Min absoluta favoritblomma är akleja och till min stora glädje har jag lyckats övervintra denna skönhet i säkert 6-7 år nu.

Det är första året som jag sätter lökar av dahlia och lilja i jord. Jag var kanske sent ute i sena maj men de har tagit sig bra. Jag får dock placera liljorna långt borta från katten då de är giftiga för henne.

Något annat som är enkelt och roligt att odla är penséer. Jag sätter dem från frön. Det kan man göra tidigt då de tål en viss kyla. De finns i så många vackra färger och de är faktiskt ätbara!

I början av juni strösslade jag ut en blomstermix och ringblomma i en trälåda (bild nedan) som stadigt växer till sig. En sommaräng i en låda helt enkelt. Och ingredienser för en mjukgörande ringblomssalva till hösten. Kanske behöver lådan gallras lite snart ;)

Utnyttja utrymmet

Bygg på höjden, se över vilka växter som tål mycket sol och vilka som mår bäst i skugga och placera dem efter det. Bygg egna hyllor och piedestaler eller knyt amplar med makramé. Bara kreativiteten sätter gränserna. Minns du hyllan jag byggde av spillvirke från återvinningen? Så här har jag fyllt dess fyra hyllplan på balkongen:

Högst upp trängs några mindre dahlior och liljor i en korg, en murgröna slingrar sig nerför och i lådan finns både tomat, rabarber och paprika.

På ett mittenplan står tomater och paprikor och suger i sig vatten på en skobricka och en pensékruka gör dem sällskap i ett hörn.

På andra våningen hänger några tomatplantor med liljor, lavendel och en hortensia. De två sistnämnda ska snart få lite mer utrymme för sina rötter.

Och längst ner med bästa utkiksplatsen har kattdrottningen sin hedersplats. Där kan hon njuta av både sol och skugga och blicka ut över omvärlden. En pensé som ibland får sig några tugg får också husera där.

Den här trestegskrukan är egentligen tänkt för örter men mina tomater trivs också bra i den. På så sätt får fler plantor plats. Amplar är ett annat bra sätt att bygga på höjden. Den här citronmelissen trivs gott där även om den fick ett värmeslag nyligen.

Vattna lagom men inte för lite

Alltså jag lever inte riktigt som jag lär för jag vattnar nog mina plantor mer än de behöver ibland. Haha. Det är kanske inte så fräscht att låta tomatplantorna stå i vattenbad sommaren igenom men där får funktion vinna över estetik. Transparenta förvaringslådor och skobrickor är mitt bästa hack för törstiga växter!

En annan bra grej är att fylla PET-flaskor och vända upp och ner, trycka ner i jorden och låta växterna själva suga i sig efter behov. PET-flaskor kan du också vattna med på olika sätt. Spika några hål i korken så har du ett naturligt munstycke.

En del plantor, innan de växt till sig, mår också bra av att sprayas med vatten så att jorden är fuktig men inte blöt. Det gjorde jag med mina sommarblommor innan de växte upp tillräckligt för att få större mängder vatten.

Vattna helst på kvällen då vattnet avdunstar snabbt på dagen och det kan också bli för varmt för växterna vilket förstör dem.

Och Asla, ständigt vid min sida där i grönskan <3

Var det något som inspirerade dig? Vilka växter vill du testa att odla där du bor?

*

Följ gärna balkongen i både bild och videoformat via höjdpunkten “odla” på Instagram.

Gör eget schampo av såpnejlika - enkelt recept

Ett helt naturligt schampo av den vildväxande örten såpnejlika? Ja! Detta tips från en följare var helt i min smak. Så nu har jag gjort mitt eget schampo som också går att använda som tvätt/diskmedel. Speciellt kläder av ull tvättas bra med detta avkok på såpnejlika. I min framtida trädgård ska jag definitivt odla såpnejlika för att bli självförsörjande på schampo, tvätt- och diskmedel.

Hur fungerar såpnejlika?

Såpnejlika innehåller saponiner som minskar ytspänning och gör rent genom att lösa upp fett och smuts. Med lite äppelcidervinäger eller ättika löser saponinerna upp sig ännu mer. Helt naturligt!

Hela örten går att använda även om rötterna är bäst. De plockar du bäst i slutet av sommaren, de blekrosa eller vita blommorna kommer i juli. Såpnejlika trivs i fuktiga miljöer, t ex längs vattenstråk.

Recept på schampo med såpnejlika

  1. Hacka 2 dl stam/blommor/rot (3 dl torkat).

  2. Koka örten i 4 dl vatten i 10 min (eller häll över kokhett vatten).

  3. Låt svalna.

  4. Tillsätt en skvätt ättika eller äppelcidervinäger för bättre effekt.

  5. Sila av och häll upp på flaska.

    Redo att användas!

Använd såpnejlikeschampo

Häll långsamt ca 1 dl över håret beroende på hårlängd, massera in och skölj ur med vatten. Det behöver inte löddra - det blir rent ändå. Efterskölj med fördel med en skvätt äppelcidervinäger i vatten, som balsam!

Hur länge håller schampo med såpnejlika?

Det står sig i kylskåp drygt en vecka. Värm upp det lite inför användning, t ex i rumstemperatur eller på spis. Spara några torkade kvistar för att göra nytt inför framtida hårtvättar eller klädtvättar.

*

Det går också bra att göra schampo med björklöv som också innehåller saponiner. Här har Tidningen Land skrivit om det.

Loppis och second hand - hållbar konsumtion?

Loppissäsongen är här! Nu öppnar lador, trädgårdar och bakluckor för försäljning av alla möjliga skatter. De senaste fyra helgerna har jag besökt loppisar i närområdet.

Finns det inte en viss dubbelmoral i att vilja minska konsumtion och ändå köpa på sig prylar second hand? Ibland har jag känt så. Samtidigt som ett köp i andra hand inte bidrar till ökad efterfrågan och sparar resurser så bidrar det till normer kring ägande. Att ”fynda” betyder ofta att köpa dyra saker billigt. Jag är den första att skriva under på att jag kan känna glädje i det. Och det är ju okej. Visst behöver vi få känna så!

Även om vi kanske också behöver tänka till kring vad vi handlar second hand, så är det ju alltid bättre att köpa begagnat än nyproducerat. För är det något vi inte behöver mer av i världen så är det ju fler saker. Från någon som är långt ifrån perfekt, och inte strävar efter det heller, så vill jag ändå berätta om mina steg för en mer hållbar secondhand-konsumtion.

Det bästa med sommarloppisar är att man får upptäcka vackra platser i närområdet. Sörmlands längsta loppis är ett utmärkt tillfälle att göra det - nästa chans kommer i augusti (sök på namnet på Facebook).

Att hitta sin stil

Jag finner precis som andra lust och kreativitet i att förändra mitt hem och min stil. En nyckel i hållbar konsumtion har för varit självkännedom. Att lära känna mig själv, och hur jag vill spegla mitt inre i det yttre.

Ju äldre jag blir desto mer börjar jag ändå landa i något som håller sig över tid. Jag hittar mina färger, toner, former. Tonar in det yttre inifrån. Förr kom det mer utifrån. Jag jämförde mig med andras stil och härmade, gärna moderiktigt. Det är ju helt naturligt. Det är som med det mesta en del i processen att bli vuxen, bli sin egen. Vi behöver ju testa oss fram.

Nu inreder och klär jag mig mer i linje med mina egna värderingar och sånt jag tycker om. Naturen är min största inspirationskälla, vilket också rimmar väl med hållbarheten. Gröna, vita och bruna toner är min grund. Trämaterial som är robust och tåligt liksom glas som också håller länge. Så när jag går på loppisar är det de färgerna och materialen mina ögon skannar av efter. Det gör att en hel del saker ändå prioriteras bort.

Koppar till mig och kollegan på jobbet, en ostkupa, material för att skapa och en fruktkorg. Inget jag egentligen behöver, men som sätter guldkant på vardagen och inspirerar till skapande.

Jag har allt jag behöver

Grundtanken för mig är att jag egentligen inte behöver något. Mat och förbrukningsvaror är behov som behöver täckas. Annars har jag faktiskt redan allt. Så resten är mer estetiska behov. Jag tror faktiskt att vi också har ett behov av skönhet. Säkert olika stort hos olika människor. Och vad det är är ju också väldigt individuellt.

Jag försöker också balansera upp min loppisentusiasm med tanken att jag inte vill äga mer än jag kan ta hand om. För usch vad jobbigt det är att rensa och packa undan och hålla på. Vilket slöseri med tid. Jag vill hellre vårda det jag har än köpa nytt - även second hand. Och om jag köper nytt, vad kan jag då göra mig av med? Det är något jag skulle behöva bli bättre på.

Så hur hanterar jag ha-begär?

Mitt bästa verktyg är listor. De ger mig ofta helt lagom kombination mellan flöde och paus. Jag har en önskelista i min telefons anteckningar. Där skriver jag upp saker jag vill köpa. Där får de sedan finnas med mig till loppisar och secondhand-affärer. Om det har gått lång tid och jag inte heller hittat det begagnat online kan jag börja se över om det går att köpa hållbart producerat någonstans. Oftast köper jag inte nytt, eftersom det sällan är ett behov det fyller - enbart en önskan om förändring. Köper jag nytt är jag noga för att kalla det en investering, så att jag påminner mig själv om att köpet ska vara hållbart för i stort sett resten av livet.

Skapa medvetenhet genom frågor

Medvetenhet börjar med att ifrågasätta och tänka efter, se fler perspektiv. Att tänka efter innan jag agerar på känslan är en god idé i nästan alla sammanhang. Precis som när jag i princip slutade handla nyproducerade kläder osv. så ställer jag samma frågor även när jag handlar second hand.

  • Kan jag använda/göra om något jag redan har?

  • Fyller köpet ett behov?

  • Vad ska jag använda det inköpta till? Har det nytta i mitt liv?

  • Kan jag ta hand om det jag köper? Hur ska jag vårda det?

  • Har det jag vill köpa något annat värde för mig? Affektvärde, minnen, symbolik?

Denna verktygslåda har många värden för mig. Den förbinder mitt förflutna och min framtid, har en funktion i nuet och kommer att stå sig över tid. I den kan jag förvara andra saker så att de vårdas bättre, och den innehöll också många användbara verktyg.

Det är ingen annan som kan säga vilket köp som är hållbart för dig. Det är ditt val. Det är personligt. Men vi mår alla bra av att tänka efter, stanna upp och göra val som ligger i linje med vårt inre.

*

Vad står på din önskelista? Tror du att du kan hitta det second hand?

Hållbara vanor 2022: bara vara

Jag missade stora delar av förra sommaren. Jag förlorade min förmåga till närvaro i en sjukdom som handlade mer om prestation än varande. Det ska jag gottgöra nu. Men inte genom att pressa in så mycket jag bara hinner med. Tvärtom.

I sommar blir temat för #hållbaravanor2022 ”bara vara”. För att det visas för oss om och om igen att den personliga hållbarheten hör ihop med den miljömässiga. När vi saktar ner, bryr oss om, tänker efter, är närvarande nog att se och uppskatta det vi redan har precis just nu så spiller det över i miljövänliga handlingar. Till en början mest i icke-handlingar, och med tiden en ökad medvetenhet som leder till omställningar. Jo, det händer. Jag har mött många som vittnat om precis det.

Jag vet, som tillfrisknad/tillfrisknande prestationsmänniska, hur svårt det kan vara att bara vara i ett samhälle som premierar prestation och får oss att mäta vårt värde i prestationer. Den här sommaren är tillägnad oss som fastnat där och tappat det naturliga varandet. Låt oss återta varandet. Det är där vi läker.

Det är så lätt att fylla sommaren med aktiviteter, “ta igen” och “uppleva”. Utan varandet riskerar det gå oss förbi. Så låt oss försöka skapa utrymme för varandet. Eller hitta varandet i aktiviteten. Hur kan jag vara mer medvetet närvarande just nu? Vad känner jag? Eller låt det bli som det blir och gör ingenting, bara följ med. Hitta ditt varande. Eller var bara i det som redan är.

Klurigt va? Att inte prestera, planera, kontrollera? Jag vet.

Och jag vet också vilken kraft det finns i att släppa taget i tillit.
Luta sig tillbaka.
Följa lust och lek.
Släppa sig fri.
Andas.

Mina efterlängtade bara-vara-stunder

  • Läsa böcker och uppslukas av dem.

  • Skapa från lust och inspiration.

  • Följa kroppens spontana rörelser.

  • Spontana utflykter.

  • Bada utomhus och flyta på rygg med blicken mot himlen.

  • Vandra i skogen. Betrakta.

  • Plocka blommor.

  • Plocka blåbär och svamp m.m.

  • Fördjupa mig i skogens skafferi och gå ut på skattjakt. Följa den lusten som växer.

  • Besöka sommarloppisar.

  • Småprata med främlingar.

  • Sitta länge på balkongen i morgonsolen.

  • Skörda på balkongen.

  • Sitta tyst med en vän.

  • Plocka hemma i lugn och ro.

  • Betrakta solnedgången.

  • Skriva utan att tänka.

  • Dricka kaffe i skogen i gryningen.

  • Powernaps mitt på dagen.

  • Längre meditationer.

  • Dansa fritt till härlig musik.

Vad betyder ”bara vara” för dig?
Har du några aktiviteter där det är lättare för dig att vara än att göra?